Stumbras

Stumbrų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Bovidae
Gentis
Stumbras
Mokslinis vardas
Stumbras Stumbras

Stumbrų apsaugos statusas:

Netoli grasino

Stumbrų vieta:

Šiaurės Amerika

Stumbrų faktai

Pagrindinis grobis
Žolė, gilės, uogos
Skiriamasis bruožas
Didžiulė galva ir pečių kupra
Buveinė
Žolių lygumos ir miškas
Plėšrūnai
Žmogus, Lokys, Vilkai
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Žolė
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Didžiausias žinduolis Šiaurės Amerikoje!

Stumbrų fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Taigi
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
22 mylių valanda / val
Gyvenimo trukmė
15 - 20 metų
Svoris
1 000–1 300 kg (2200–2 500 svarų)
Ilgis
2–2,7 m (6,6–9 pėdos)

Didžiausias sausumos žinduolis Šiaurės Amerikoje



Stumbrai savo milžiniškomis galvomis, masyviais ragais ir gauruotu kailiu yra didžiausias žinduolis Šiaurės Amerikoje ir nuo seno apakino vietinių tautų ir amerikiečių naujakurių vaizduotę.

1800-ųjų pradžioje apie 60 milijonų stumbrų klajojo miškuose, lygumose ir upių slėniuose nuo Aliaskos iki Meksikos. Iki 1889 m. Laukinėje gamtoje liko tik apie 635, o prezidento Roosevelto administracija juos įtraukė į saugomų rūšių sąrašą. Šiandien švietimo ir atkūrimo pastangų dėka laukinių stumbrų skaičius išaugo iki maždaug 20 500. Jie laikomi „viena didžiausių visų laikų išsaugojimo sėkmės istorijų“.



Keturi įdomūs faktai apie bizonus

Didelis ir mokamas:Stumbrai, kurie techniškai yra karvių rūšis, yra didžiausi sausumos žinduoliai Šiaurės Amerikoje. Tačiau neleiskite, kad jų sunkus dydis jus apgautų. Stumbrai gali pasiekti 40 mylių per valandą greitį!

Oficialus statusas:Stumbrai yra oficialus nacionalinis žinduolis JAV, o lapkričio 1-oji yra Nacionalinė bizonų diena.

Kryžminimas su karvėmis:Ūkininkai augina bizonus su karvėmis, o gyvūnai yra vadinami „beefalo“ ir „zubron“.

Vienaskaita ir daugiskaita:Stumbras yra vienas iš nedaugelio žodžių anglų kalba, kuriame žodžio vienaskaitos ir daugiskaitos formos yra vienodos.

Stumbrų moksliniai ir kultūriniai pavadinimai

Žodis „bizonas“, kuris reiškia „laukinis jautis“, turi lotynų, protogermanų ir vidurinės anglų kalbines šaknis.

Stumbrai yra dviejų rūšių. Pirmasis turi mokslinį pavadinimąStumbrai bizonai bizonai, ir jie daugiausia gyvena Šiaurės Amerikoje. Antrasis tipas yra moksliškai žinomas kaipStumbras bizonas bonasus, ir jie daugiausia gyvena Europoje.

Galite išgirsti, kaip žmonės bizonus vadina „buivolais“ arba „Amerikos buivolais“. Nors ir įprasta, tai yra šiek tiek klaidingas pavadinimas, nes bizonai yra toli nuo realių buivolų ir vandens stumbrų, gyvenančių Afrikoje ir Azijoje. Manoma, kad prancūzų tyrinėtojas Samuelis de Champlainas yra asmuo, kuris, per XVIII a. Nuotykius visoje Šiaurės Amerikoje, klaidingai pavadino bizonus kaip buivolus.

Europoje stumbrai taip pat žinomi kaip išmintingi. Nors kalbininkai šimtaprocentiškai nėra teigiami šio žodžio šaknų atžvilgiu, dauguma sutinka, kad tai kilo iš slavų ar baltų kalbos termino, reiškiančio „dvokiantį gyvūną“.

Siouan kalbose, kuriomis kalba lakotos ir sioux tautos, bizonų žodis yra „tatanka“, kuris išvertus reiškia „tas, kuris mus valdo“ arba „didelis žvėris“.



Stumbrų išvaizda

Stumbrai yra milžiniški gyvūnai, turintys du didelius ragus.

Vidutinis Šiaurės Amerikoje rastas suaugęs žmogus yra dviejų metrų arba 6 pėdų 2 colių aukščio. Tai aukštesnis už krepšinio legendą Michalą Jordaną! Išilgai jie gali siekti 3 metrus, tai yra 11 pėdų. Europiniai bizonai yra šiek tiek aukštesni, bet tupi, jų ilgis yra 2,1 metro - arba 6 pėdos 11 colių -, o ilgis - 2,9 metrai arba 9 pėdos - 6 coliai.

Kalbant apie svorį, amerikiečių stumbrai sveria svarstykles nuo 400 iki 1270 kilogramų, o tai apskaičiuoja maždaug 880 ir 2800 svarų. Europos bizonai paprastai krenta nuo 800 iki 1000 kilogramų arba nuo 1800 iki 2200 svarų. Kitaip tariant, bizonai sveria maždaug tiek, kiek automobilis.

Stumbrai šaltu oru sportuoja ilgus ir išsipūtusius plaukus. Šiltesnio klimato sąlygomis gyvenančių žmonių kailis yra trumpesnis. Gimę bizonai yra raudonai oranžinės spalvos. Maždaug po dviejų mėnesių raudona pradeda virsti tamsiai ruda. Vėsesniais mėnesiais bizonai užaugina storesnius kailinius, kuriuos meta vasaros mėnesiais.

Stumbrai priskiriami artiodaktilo gyvūnų kategorijai, vadinasi, jie turi skeltas kanopas. Nors jie yra didžiuliai gyvūnai, jie taip pat yra greiti ir gali pasiekti greitį iki 40 mylių per valandą. Palyginimui, vidutinis žmogus nubėga nuo 8 iki 10 mylių per valandą. Elito sportininkai, kaip ir maratono superžvaigždė Eliudas Kipchoge, bėga maždaug 13 mylių per valandą greičiu.

Suaugusių bizonų paveikslėlis

Amerikos bizonas prieš Europos bizoną

Amerikos ir Europos stumbrai yra labai panašūs, tačiau turi keletą nedidelių skirtumų.

Pradedantiesiems, Amerikos ir Europos stumbrai gyvena šiek tiek skirtingose ​​buveinėse. Pirmieji linkę klajoti atvirose lygumose ir kalnų regionuose, o kiti renkasi miškinguose miškuose. Elgesio požiūriu Amerikos lygumų stumbrus lengviau prijaukinti nei europinius medienos bizonus.

Be to, amerikiečių bizonų kailis paprastai yra ilgesnis nei jo atitikmuo Europoje. Tačiau Europos bizonų uodegos yra plaukuotesnės nei Amerikos bizonų uodegos. Be to, Amerikos bizonai linkę kapoti ir valgyti žemai augančią augaliją ir žolę. Kita vertus, europietiškos yra naršyklės, o tai reiškia, kad jos daugiausia minta lapais, ūgliais ir kabančiais vaisiais.

Europos ir Amerikos stumbrai taip pat turi nedidelius anatominius skirtumus. Amerikiečių šonkauliai turi 15, o europiniai - tik 14. Amerikos buivolai turi keturis apatinius stuburo diskus, o jų europiečiai - penkis. Galiausiai, Europos bizonai turi šiek tiek ilgesnes kojas ir kaklus nei jų pusbroliai amerikiečiai.

Didžiausias stumbras

2007 m. Vajomingo Bridger-Teton nacionaliniame miške medžiotojas nužudė stumbrą, vadinamą „Old Lonesome“, kuris, kaip manoma, turėjo didžiausius užregistruotus šios rūšies ragus. Nuo pat galo „Old Lonesome“ ragai buvo 32 colių. Kiekvienas ragas buvo apie 19 colių.

Šiandien galvijų augintojai stumbrus augina dėl mėsos. Didžiausias užregistruotas svėrė 3801 svarus arba 1724 kilogramus. Sunkiausias kada nors užfiksuotas laukinis bizonas svėrė 2800 svarų arba 1270 kilogramų.



Stumbrų elgesys

Kartais bizonai būna taikūs ir tingūs. Kitais atvejais jie gali būti drąsūs ir pavojingi be perspėjimo. Motinos ypač saugo, jei jaučia grėsmę šalia veršelių. Stumbrams žmonės neturi būti arčiau kaip 25 pėdos.

Stumbrai paprastai dalį metų gyvena konkrečioms lytims būriuose. Kai bizonų patinai arba jaučiai sulaukia dvejų metų, jie palieka motinas ir prisijungia prie vyriškos lyties būrio, vadinamo „bernvakarine banda“. Moteriškos bandos paprastai yra didesnės nei vyriškos ir turi matriarchą, kuris priima didelius sprendimus, pavyzdžiui, kur ganytis ir kada miegoti. Kiekvienais metais moterų ir vyrų bandos prisijungia poravimosi sezoną.

Stumbrai mėgsta dūkti. Ne, tai nereiškia, kad jie sėdi šalia savęs gailėdami. Mūrinis yra tada, kai gyvūnai rutuliojasi purve, vandenyje ar dulkėse. Jie taip elgiasi dėl kelių priežasčių. Kartais jie naudoja sieną kaip sutraukiančią priemonę odai nuraminti arba kaip temperatūros reguliavimo priemonę. Kitu metu jie tai daro savo malonumui ir norėdami pritraukti partnerius poravimosi sezono metu. Tačiau mulkinimas gali būti mirtinas bizonams, jei jie tai daro vietoje, užkrėstoje juodligės sporomis.

Stumbrų buveinė

Šiandien laukiniai bizonai gyvena Šiaurės Amerikoje, Europoje, o maža banda klajoja Rusijoje. Šiaurės Amerikoje bandos dažniausiai laikosi Didžiųjų lygumų į vakarus nuo Misisipės upės ir aukštų žolių lygumų bei į rytus nuo Uolinių kalnų.

Grynaveislių amerikiečių buivolų bandos gyvena šiuose regionuose:

  1. Jeloustouno nacionalinis parkas Vajominge ir nedideli Jutos ir Aidaho ruožai
  2. Laukinių olų nacionalinis parkas Pietų Dakotoje
  3. Mėlynos piliakalnių valstybinis parkas Minesotoje
  4. Briedžių salos nacionalinis parkas Albertoje
  5. Žolynų nacionalinis parkas Saskačevane
  6. Henrio kalnai Jutoje

Europos bizonai daugiausia gyvena miškingose ​​vietovėse.

Stumbrų dieta: ką stumbrai valgo?

Amerikos bizonai yra klajokliai vegetarai. Jų mityba susideda iš 93 procentų žolės, 5 procentų žydinčių krūmų ir 2 procentų augmenijos, kuri kabo nuo medžių. Stumbrai, norėdami išlikti sveiki, turi suvalgyti 1,6 proc. Savo kūno masės per dieną, o tai vidutiniškai sudaro apie 24 svarus kasdienės augmenijos - arba du žolės ir augalų boulingo kamuoliukus!

Stumbrai migruoja kartu su augmenija ir eina ten, kur auga maistingiausi variantai, atsižvelgiant į metų laiką. Kaip ir kitiems gyvuliams, jiems reikia vengti toksiškų augalų, tokių kaip kiaulytė, strėlinė žolė, mirties kameros ir pieno vikiai.

Stumbrai turi atrajotojų virškinimo sistemą, tai reiškia, kad jie gali fermentuoti ir izoliuoti maistines medžiagas specialiame skrandžio skyriuje.

Stumbrų plėšrūnai ir grasinimai

Stumbrus medžioja ir grobia vilkai, pumos, meškos ir žmonės.

Šiaurės Amerikoje iki 1800-ųjų vietinės gentys atsakingai medžiojo stumbrus dėl išlaikymo. Jie panaudojo beveik kiekvieną gyvūno dalį ištisoms bendruomenėms paremti. Kai naujakuriai pradėjo eiti į vakarus, stumbrų populiaciją suniekino keli veiksniai. Technologijų pažanga, pavyzdžiui, geležinkeliai, minos ir gamyklos, kėsinosi į bizonų buveines ir įvedė ligas, kurios rūšiai pasirodė mirtinos. Visi šie įvykiai vadinami „didžiuoju XIX amžiaus stumbrų skerdimu“.

Taigi kyla klausimas: ar stumbrams gresia pavojus? Atsakymas priklauso nuo regiono.

Nors bizonai kadaise buvo saugoma rūšis Jungtinėse Valstijose, jie taip nebevertina. Tačiau tokios organizacijos kaip „Buffalo Field Campaign“ tęsia lobistinę veiklą, kad jos būtų įtrauktos į sąrašą. Be to, Pasaulio laukinės gamtos fondas ir Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga stumbrus laiko „beveik gresia“.

Skirtingai nei Jungtinėse Valstijose, Kanada medžio bizonus įtraukia į nykstančiųjų sąrašą.

Reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Stumbrų kergimas

Stumbrų poravimosi sezonas vadinamas „provėžos sezonu“ arba „provėžomis“. Jis prasideda birželį ir baigiasi rugsėjį. Stumbrų patelėms, vadinamoms „karvėmis“, būdami žinduoliai, gimsta gyvai ir nėštumas trunka maždaug 285 dienas, o tai yra maždaug taip pat, kaip ir žmonėms. Jiems tai lengviau nei drambliams, kurie nėščia beveik dvejus metus. Be to, kaip ir žmonės, bizonai vienu metu turi tik vieną vaiką, tačiau dvyniai retkarčiais pasitaiko. Skirtingai nuo žmonių, bizonų kūdikiai sveria didžiulius 30–70 svarų arba 14–32 kilogramus.

Norėdami pritraukti draugus, jaučiai dunda ir grimzta, vadinasi, jie garsiai šaukia ir rieda. Jie taip pat galvą paspaudžia ir ima vienas kitą kaip jėgos demonstravimą apsaugoti savo paneles. Atkreipkite dėmesį, kad nesakėme „panele“. Taip yra todėl, kad bizonai yra daugorganiniai, tai reiškia, kad vienas patinas poruojasi su keliomis patelėmis, tačiau moterys poruojasi tik su vienu patinu.

Stumbrai gali daugintis nuo 3 iki 19 metų. Laikoma, kad karvės, kurios pastoja po 8 metų, yra geriatrinės.

Kūdikių bizonų faktai

Techniškai kūdikis bizonas yra veršelis, tačiau jie dažniausiai vadinami „raudonaisiais šunimis“ dėl jų oranžinės-rausvos spalvos kailio gimimo metu. Ankstyvais mėnesiais motinos karvės gamina pieną savo kūdikiams ir moko juos ganytis augmenijai. Mažieji dažniausiai būna prie motinos bandos nuo dvejų iki trejų metų, kol prisijungia prie bakalauro bandos.

Kūdikių bizonai su oranžinės raudonos spalvos kailiu

Stumbrų gyvenimo trukmė

Laukinių bizonų gyvenimo trukmė yra apie 15 metų; nelaisvėje stumbrai gali gyventi maždaug 25.

Stumbrų populiacija

1800-aisiais plėtimasis į vakarus ir uolus medžioklė sumažino stumbrų populiaciją, kuri Šiaurės Amerikoje buvo beveik išnykusi. Kaip pramogą, kai kurios traukinių kompanijos pasiūlė medžioti geležinkeliu, kur vyrai stovėjo ant geležinkelio vagonų ir šaudė bizonus. Šiandien švietimo ir išsaugojimo pastangų dėka apie 20 500 laukinių grynaveislių stumbrų ir 500 000 stumbrų-galvijų mišrūnų vadina JAV ir Kanadą namais. Apie 600 bizonų gyvena Europoje ir nedidelėje Rusijos dalyje.

Įdomu tai, kad 1986 m. Černobylio katastrofa suvaidino svarbų vaidmenį pastaruoju metu atgimstant išmintingiesiems Europoje. Po branduolinės katastrofos regione pareigūnai sukūrė Černobylio išskirtinę zoną, kuri virto laikinu laukinės gamtos draustiniu. Augalija, kuri dabar auga šioje srityje, pasirodė naudinga stambiesiems žinduoliams ir palaikė Europos bizonų ir rudųjų lokių atsinaujinimą.

1913 m. JAV stumbrų atkūrimui padėjo Niujorko zoologijos parkas - dabar žinomas kaip Bronkso zoologijos sodas. Dovana federalinei vyriausybei zoologijos sodas traukinyje traukė 14 stumbrų į vakarus iki Juodųjų kalvų Pietų Dakotoje. Iš ten jie buvo pakrauti į kitą traukinį ir paleisti lygumose. Tie 14 Amerikos buivolų yra stumbrų, kurie dabar klajoja Jeloustouno nacionaliniame parke, protėviai.

Peržiūrėti visus 74 gyvūnai, prasidedantys raide B

Įdomios Straipsniai