Sakalas

Sakalo mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Falconiformes
Šeima
Falconidae
Gentis
Vanagas
Mokslinis vardas
Falconiforme

Sakalų apsaugos būklė:

Netoli grasinta

Sakalo vieta:

Azija
Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika

Sakalo faktai

Pagrindinis grobis
Paukščiai, triušiai, šikšnosparniai
Skiriamasis bruožas
Aštrus, smailus snapas ir aerodinaminė kūno forma
Sparnų ilgis
51 cm - 110 cm (20 colių - 43 colių)
Buveinė
Aukštos vietovės, tokios kaip kalnai ir uolos
Plėšrūnai
Žmogus, ereliai, pelėdos, vilkai
Dieta
Mėsėdis
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Paukščiai
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
3
Šūkis
Greičiausios būtybės planetoje!

Sakalo fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Geltona
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
200 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
12 - 18 metų
Svoris
0,7 kg - 1,2 kg (1,5 svaro - 2,6 svaro)
Aukštis
22 cm - 40 cm (9 - 19 colių)

Sakalai yra vidutinio dydžio plėšrieji paukščiai, randami visame pasaulyje, nors sakalai labiau mėgsta vidutinio klimato regionus Šiaurės pusrutulyje. Sakalai geriausiai žinomi dėl savo negailestingumo ir neįtikėtinų skraidymo sugebėjimų.



Sakalai turi siaurėjančius sparnus, kurie leidžia sakalui ypač greitai pakeisti kryptį, ypač lyginant su kitais paukščiais. Buvo užfiksuota, kad sakalai nardo greičiu iki 200 km / h, o tai reiškia, kad jie yra greičiausi padarai planetoje!



Visame pasaulyje yra daugiau nei 40 skirtingų sakalų rūšių, tokių kaip perkūnas ir juodasis sakalas. Sakalų dydis skiriasi nuo 25 cm iki daugiau nei 60 cm, tačiau sakalo aukštis priklauso nuo rūšies. Paprastasis sakalas yra labiausiai paplitęs plėšrusis paukštis pasaulyje ir yra visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą.

Sakalai yra plėšrieji paukščiai, todėl yra žinomi dėl savo neįtikėtinų medžioklės įgūdžių ir yra negailestingas, dominuojantis plėšrūnas savo aplinkoje. Sakalai sumedžioja savo grobį iš aukščiau esančio dangaus ir nusileidžia oru, norėdami jį sugauti, kai tik pamato valgį savo neįtikėtinu regėjimu. Sakalai medžioja visokius smulkius gyvūnus, tokius kaip pelės, varlės, žuvys ir sakalai ore net pagauna mažus paukščius.



Dėl didelio sakalo dydžio, greičio ir budrumo sakalas turi nedaug natūralių plėšrūnų ir dar mažiau jų iš tikrųjų yra ore. Žmonės ir vilkai dažniausiai būna pagrindiniai sakalo plėšrūnai ant žemės, o ereliai ir net didžiosios pelėdos medžioja ore mažesnes sakalų rūšis (ir, žinoma, jaunus ir nepatyrusius sakalus). Sakalo kiaušiniai ir jaunikliai yra ypač pažeidžiami valgant.

Sakalai daugeliu būdų prisitaikė, kad maksimaliai padidintų savo išgyvenimo danguje galimybes. Sakalas turi siaurėjančius sparnus, kurie leidžia sakalui būti judresniam; nepaprastai ūmus regėjimas, leidžiantis sakalui pastebėti grobį toli žemiau esančioje žemėje; aerodinaminė kūno forma reiškia, kad sakalas lengviau slysta oru, o aštrus smailus snapas padeda sakalui efektyviau patraukti ir suvalgyti savo grobį.

Sakalai peri aukštoje žemėje, tokioje kaip kalnai ir uolos, bei aukštų medžių viršūnėse. Tai reiškia, kad pažeidžiami sakalo kiaušiniai ir jaunikliai yra kuo saugesnėje vietoje. Sakalai pradeda daugintis būdami maždaug metų. Sakalų patelės deda vidutiniškai 3 kiaušinius vienoje sankaboje ir prižiūri savo jauniklius, kol jie bus pakankamai dideli ir stiprūs, kad galėtų patys išsilaikyti.



Sakalai paprastai yra vieniši paukščiai ir iš tikrųjų susiburia tik poruotis. Nors žinoma, kad sakalai lieka toje pačioje vietoje, daugelis sakalų rūšių yra migruojantys paukščiai ir žinoma, kad jie per metus nuvažiuoja daugiau nei 15 000 mylių.

Žiūrėti visus 26 gyvūnai, prasidedantys F

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai