Hoopo

Hoopo mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Bucerotiformes
Šeima
Upupidae
Gentis
Upupa

Hoopo apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Hoopo vieta:

Afrika
Azija
Europa

Hoopoe įdomus faktas:

Hoopoe gentis yra vienintelis gyvas jos šeimos narys!

Hupo faktai

Jaunojo vardas
Viščiukai ar perinti
Grupinis elgesys
  • Daugiausia vienišas
Linksmas faktas
Hoopoe gentis yra vienintelis gyvas jos šeimos narys!
Numatomas gyventojų skaičius
5–10 mln
Ryškiausias bruožas
Plunksnų herbas ant galvos
Sparnų ilgis
44 cm - 48 cm (17 colių - 19 colių)
Buveinė
Miškai, lygumos ir savanos
Plėšrūnai
Katės ir dideli plėšrieji paukščiai
Dieta
Visavalgis
Mėgstamiausias maistas
Skruzdės, amūrai, vabalai, svirpliai ir kiti vabzdžiai
Dažnas vardas
Hoopo
Vieta
Europa, Azija ir Afrika
Šūkis
Nuostabus paukštis su dvokiančiu būdu atgrasyti plėšrūnus!
Grupė
Paukščiai

Hupo fizinės charakteristikos

Odos tipas
Plunksnos
Gyvenimo trukmė
Maždaug 10 metų laukinėje gamtoje
Svoris
46g - 89g (1,6oz - 3,1oz)
Ilgis
25 cm - 32 cm (10 colių - 12,6 colio)
Lytinės brandos amžius
Keletas mėnesių

Hoopoe yra žemę ieškančių paukščių gentis, turinti didžiulį galvos keterą ir neįprastą spalvų schemą.



Šis paukštis yra įprastas vaizdas visoje Europoje, Azijoje ir Afrikoje. Nepaisant mažesnio dydžio, lankas, susidūręs laukinėje gamtoje, gali būti tikrai įspūdingas reginys. Plunksnų keteros, panašios į didelę mohaką, neabejotinai labiausiai traukia akį. Tai tarnauja kaip svarbi vaizdinė ir komunikacijos priemonė laukinėje gamtoje.



5 neįtikėtini kuopos faktai

  • Per visą žmonijos istoriją lankas suvaidino svarbų vaidmenį daugelio kultūrų folklore. Jis minimas įvairiose religinėse knygose, egiptiečių hieroglifuose, graikų pjesėse ir kinų tekstuose.
  • Pagal žydų tradiciją žiedas paskatino karalių Saliamoną susitikti su Šebos karaliene. Šiuo metu tai nacionalinis Izraelio paukštis.
  • Hoopai sugeria saulės spindulius, paskleisdami žemyn atgal.
  • Kaip ir skunkas, gobtuvas gali išskirti tikrai šlykščias chemines medžiagas, kad išvengtų grėsmių.
  • Hoopai apgyvendina esamas skylutes ir įtrūkimus vertikaliuose paviršiuose, nesvarbu, natūralius ar žmogaus sukurtus.

Hoopo mokslinis pavadinimas

Hoopo genties mokslinis pavadinimas yra Upupa. Pavadinimas kilęs iš unikalaus paukščio įgarsinimo. Dėl takso taksonominės klasifikacijos kyla tam tikrų ginčų. Dabar manoma, kad gentyje yra trys gyvos rūšys: afrikinis lankas (Afrikos Upupa), Eurazijos lankas (Upupos epopai) ir Madagaskaro lankas (Upupa marginatiki).



Afrikos ir Madagaskaro lankai kadaise buvo laikomi Eurazijos lankų porūšiais, tačiau dėl fizinių ir vokalinių skirtumų jie buvo atskirti vienas nuo kito ir padarė savo unikalias rūšis (nors kai kurie taksonomai vis dar gali juos klasifikuoti). Ketvirtoji rūšis - „Saint Helena“ ratlankis, tikriausiai išnyko kažkuriame XVI a.



Upupa yra vienintelė gyvoji Upupidae šeimos gentis, todėl yra nedaug kitų panašių paukščių. Toliau jis susijęs su medžio žiedais, ragais ir žemės ragais, kurie visi yra tos pačios tvarkos dalis.

Hupo išvaizda ir elgesys

Hoopas yra mažas ar vidutinio dydžio paukštis, kurio ilgis yra nuo 10 iki 12,6 colio ilgio ir iki trijų uncijų svorio - arba maždaug knygos dydžio. Jis turi juodai baltus dryžuotus sparnus, ilgą ir ploną snapą, trumpas kojas ir rausvą plunksną aplink visą kūną.



Bene ryškiausias jo bruožas yra ryškiai ornamentuotas herbas ant viršugalvio. Keteros yra raudonos arba oranžinės spalvos, baltos dėmės ir juodi antgaliai. Keteros plunksnos atlieka svarbų vaidmenį pranešant paukščio nuotaiką kitiems gyvūnams. Kai paukštis yra ramus ir atsipalaidavęs, plunksnos tvirtai remiasi į galvą. Bet kai paukštis susijaudina ar susijaudina, plunksnas galima pakelti, kad jis atrodytų didesnis nei yra.



Hoopai turi daug kitų patrauklių savybių. Pavyzdžiui, jie skleidžia sparnus labai nepastoviu ir netolygiu judesiu, kuris beveik panašus į drugelį nei kiti paukščiai. Jie muš savo grobį prieš paviršių, kad jį nužudytų ir pašalintų visas nesuvirškinamas dalis. Gyvūnas taip pat gali gaminti chemines medžiagas ir aliejus per specializuotas liaukas, kurios turi nemalonų kvapą, kad atbaidytų plėšrūnus.



Išskyrus poravimą ir vaikų auklėjimą, lankai dažniausiai yra pavieniai padarai, mėgstantys medžioti ir pašarus patys. Jie turi tik pagrindinį skambučių rinkinį, susijusį su įspėjimais, poravimu, piršlybomis ir maitinimu. Tačiau tai, ką jie praranda skaičiumi, kompensuoja keli gynybiniai mechanikai. Viena svarbiausių gynybos priemonių (išskyrus minėtas chemines medžiagas) yra stiprus gyvūno lūžis, kuris gali veikti kaip pavojingas ginklas prieš plėšrūnus ar savo rūšies atstovus. Kovodami dėl teritorijos ar porų, vyrai (o kartais ir moterys) gali įsitraukti į žiaurią oro dvikovą, kuri gali palikti vieną sunkiai sužeistą ar sužalotą.



Hoopo sezoniniai judesiai gali skirtis priklausomai nuo jų vietos. Vidutinio klimato regionų Europoje ir Azijoje lankai žiemos mėnesiais po perėjimo migruos į Afriką arba Pietų Aziją. Priešingai, Afrikos karabinai ištisus metus išlieka toje pačioje teritorijoje, nors jie gali klajoti tarp vietinių rajonų ieškodami gausių maisto šaltinių ar reaguodami į sezoninį lietų. Suaugusieji paprastai pradeda pūti po veisimosi sezono ir tęsia procesą migruodami žiemai.



lankas (Upupa) žiedas ant šakos

Hoopo buveinė

Hoopo masyvas yra daugelyje Eurazijos ir Afrikos žemynų, išskyrus kraštutinį Sibiro, Sacharos ir kitų pusiau dykyną. Afrikos lanko diapazonas tęsiasi beveik visoje pietinėje Afrikos pusėje nuo Kongo. Madagaskano lankas apsiriboja beveik vien Madagaskaro sala.



Eurazijos lankas yra labiausiai paplitusi rūšis. Joje yra septyni skiriamieji porūšiai, suskirstyti pagal geografinius regionus. Epopo porūšis tęsiasi nuo Ispanijos vakaruose iki Ramiojo vandenyno rytuose ir žemyn iki Indijos sienų. Saturata porūšis yra Japonijoje ir Kinijos pietuose. Ceylonensis pirmiausia gyvena Indijos subkontinente. Longirostris gyvena didžiojoje Pietryčių Azijos dalyje. Pagrindinis, senegalensis ir waibeli porūšis gyvena skirtingose ​​centrinės ir rytinės Afrikos dalyse.



Hoopai dažniausiai mėgsta miškus, savanas ir pievas visose šių regionų vidutinio klimato ir atogrąžų srityse. Jiems gyventi reikia daug atviros erdvės su reta augmenija ir medžiais, skardžiais ar sienomis. Nors dauguma paukščių rūšių sukuria savo sudėtingus lizdus šakose, o lankas yra patenkintas mažais įtrūkimais.

Hoopo dieta

Visavalgio lanko dietą sudaro daugybė skirtingų maisto produktų, įskaitant vorus, sėklas, vaisius ir net mažus driežai ir varlės . Tačiau labiausiai paplitęs maistas yra vabzdžiai, tokie kaip vabalai , cikados, svirpliai, skėriai, žiogai , skruzdėlės , termitai ir laumžirgiai.



Paukštis ieškos pašaro palei žemę ir bandys iš purvo iškasti maistą. Jei jis negali rasti maisto ant žemės, tada jis išskirs skraidančius vabzdžius iš oro. Stiprūs raumenys aplink snapą leidžia jam atidaryti burną, kai tiria maistą žemėje. Šėrimo procesas reikalauja daug darbo; jis nuolat apvers kiekvieną mažą uolą ar lapą, ieškodamas mažų maisto kąsnelių.

Kupalų plėšrūnai ir grėsmės

Hoope turi tik keletą natūralių plėšrūnų gamtoje, įskaitant katės ir dideli mėsėdžiai paukščiai . Žmonės tradiciškai nebuvo reikšminga grėsmė lanko išlikimui.



Kadangi paukštis dažniausiai valgo kenkėjus, kurie dažniausiai laikomi erzinančiais žmones ir mūsų auginamus pasėlius, daugelyje šalių lankas yra išplėstas. Dėl labai paprastų aplinkos poreikių ir įvairios mitybos jis taip pat gerai prisitaiko prie skirtingų ekosistemų ir situacijų. Tačiau medžioklė ir buveinių praradimas kartais gali sukelti tam tikrą stresą tam tikriems ratų porūšiams.

Hoopo reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Hoopai yra monogamiškos būtybės, kurios poravosi tik su vienu kitu paukščiu per visą veisimosi sezoną. Patinai bandys patelę patelei atnešdami dovaną vabzdžių, kuriais maitinsis. Kaip jau buvo minėta anksčiau, jie aršiai varžysis tarpusavyje dėl porų. Užtikrinę partnerį, šikšnosparniai susiporuos visą įprastą veisimosi sezoną.

Patelės vienu metu gali dėti iki 12 kiaušinių. Sankabos dydis yra didesnis su šiaurinėmis rūšimis ir mažesnis, kai rūšys yra arčiau pusiaujo. Patelės paprastai duoda po vieną kiaušinį per dieną tiek dienų, kiek reikia, ir tada tuoj pat pradeda inkubuoti. Inkubacinis laikotarpis trunka 15–18 dienų, todėl jaunikliai išsirita skirtingu laiku. Patelės yra atsakingos už kiaušinių inkubavimą, o vyrai surenka didžiąją dalį maisto.

Padėjusi kiaušinius, patelė pradės išskirti kenksmingą kvapą turinčią medžiagą, panašią į supuvusią mėsą, ir įtrins chemikalą į savo plunksną ir visus jauniklius. Manoma, kad ši medžiaga atbaido plėšrūnus ir gali sunaikinti parazitus bei kenksmingas bakterijas. Ši paslaptis tęsis, kol jaunikliai paliks lizdą. Tačiau jaunikliai nėra visiškai be gynybos, kai paliekami patys. Netrukus po išsiritimo jie greitai išsiugdys gebėjimą išvaržyti išmatas grėsmingam gyvūnui. Jie taip pat ištrins savo sąskaitas ir skleis šnibždantį garsą, kad atbaidytų plėšrūnus.

Jaunikliai dažniausiai gimsta su puriu baltu pūkeliu, apimančiu visą kūną. Jie gaus visą savo plunksnų rinkinį per mėnesį. Tipiška eketės gyvenimo trukmė yra maždaug 10 metų laukinėje gamtoje.

Kupalų populiacija

Kupalų skaičius išlieka tvirtas ir paplitęs daugumoje savo vietinių buveinių. Pagal Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) Raudonojo sąrašo atveju nusipelno lanko apsaugos statuso mažiausiai susirūpinimo . Manoma, kad visame pasaulyje gali gyventi nuo penkių iki 10 milijonų būrelių. Tačiau paprastojo Eurazijos būrio populiacijos skaičius gali šiek tiek mažėti.

Dėl savo paplitimo visame pasaulyje kiekvienas porūšis gali susidurti su visiškai skirtingomis situacijomis ir slėgiu.

DUK apie „Hoopoe“

Kas yra ratlankis?

Hoopas yra vidutinio dydžio paukščio tipas, kurio galva yra plona sąskaita ir didelis plunksnų keteras. Dėl savo išskirtinių ypatybių sunku lyginti kuodą su bet kokia kita gentimi ar rūšimi. Nepaisant plačiai paplitusio didžiojoje Eurazijos ir Afrikos dalyje, paukštis tikriausiai nėra toks gerai žinomas kaip daugelis kitų paplitusių paukščių.

Ar lankai mėsėdžiai , žolėdžiai arba visavalgiai ?

Hoopai yra visavalgiai, kurie daugiausia valgo vabzdžius, bet taip pat valgys vorus, sėklas, vaisius ir net mažus driežai ir varlės .

Ar eketė yra mediena?

Nors jie atrodo šiek tiek paviršutiniškai panašūs, medžio raiščiai ir šapalai iš tikrųjų yra visiškai skirtingų užsakymų dalis. Rūšis yra Piciformes būrio dalis, o eketė - Bucerotiformes būrio dalis. Tai daro juos labai nutolusius vienas nuo kito. Tai beveik kaip lyginti primatus su felidais (katėmis).

Ar lankai reti?

Hoopai yra labai paplitę Europoje, Azijoje ir Afrikoje, tačiau žmonės su retomis rūšimis ar porūšiais gali susidurti retai.

Kaip vystėsi apyrankės?

Dėl nedidelio fosilijų skaičiaus eketės evoliucija nėra gerai suprantama. Tačiau suardytos glaudžiai susijusio medinio lanko (kuris užima kitą šeimą) liekanos siekia milijonus metų. Paleontologai taip pat rado suakmenėjusių ankstyvojo į pelagą panašaus paukščio „Messelirrisor“, gyvenusio Vidurio Europos miškuose vidurio eoceno metu maždaug prieš 37–49 milijonus metų, liekanas.

Ar egzistuoja mėlynieji kuoduotieji lankai?

Ne, standartinė herbo spalva beveik visada yra rausva arba raudonai oranžinė. Mėlynos spalvos keterinių variantų nėra.

Peržiūrėti visus 28 gyvūnai, prasidedantys H

Šaltiniai

    Įdomios Straipsniai