Albatrosas

Albatroso mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Procellariiformes
Šeima
Diomedeidae
Mokslinis vardas
Diomedeidae

Albatroso apsaugos statusas:

Netoli grasino

Albatroso vieta:

Afrika
Šiaurės Amerika
Vandenynas
Okeanija
Pietų Amerika

„Albatross“ įdomus faktas:

Didžiausias visų paukščių sparnų plotis pasaulyje!

Albatroso faktai

Grobis
Kalmarai, kriliai ir žuvys
Jaunojo vardas
Jaunikliai
Grupinis elgesys
  • Kolonijinis lizdas
Linksmas faktas
Didžiausias visų paukščių sparnų plotis pasaulyje!
Numatomas gyventojų skaičius
Skiriasi pagal rūšis
Didžiausia grėsmė
Grobio išeikvojimas dėl per didelės žvejybos
Ryškiausias bruožas
Didelis dydis
Kiti vardai)
Mollymawk arba gooney paukštis
Nėštumo laikotarpis
Keletas mėnesių
Sparnų ilgis
Iki 3,3 m (11 pėdų)
Jaunimo amžius
Nuo 3 iki 10 mėnesių
Kraiko dydis
1
Buveinė
Atviros jūros ir vandenynai
Plėšrūnai
Žmonės, rykliai, katės ir žiurkės
Dieta
Mėsėdis
Tipas
Paukštis
Dažnas vardas
Albatrosas
Vieta
Pietų pusrutulis ir Ramiojo vandenyno šiaurė

Albatroso fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Geltona
  • Grynasis
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
50 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
Iki 50 metų
Svoris
Iki 48 kg (22 svarai)
Ilgis
Iki 1,2 m (4,4 pėdos)
Lytinės brandos amžius
5–10 metų

Albatrosas grakščiai pakyla virš vandenynų, jo sparnai kieti ir tvirti nuo stiprių vėjo gūsių.



Šio pažįstamo jūros paukščio ir jo aukšto sparnų ilgio, skriejančio aukštai virš vandenų, vaizdas užvaldė žmogaus vaizduotę ir daugelį amžių įkvėpė mitus ir tautosaką visame pasaulyje. Tai tikras maitintojo netekėjas, turintis įvairiausių unikalių pritaikymų kovojant su įtemptu ilgų jūrų periodų skaičiumi. Tačiau konkurencija su žmonėmis dėl maisto greitai sumažėjo.



5 neįtikėtini „Albatroso“ faktai!

  • Pagal seną buriavimo mitą, albatrose yra jūroje žuvusio mirusio jūreivio siela. Tai gali reikšti gerą ar blogą ženklą, priklausomai nuo to, kas tuo tiki, tačiau šis gana iškilmingas įsitikinimas nebūtinai sutrukdė žmonėms juos žudyti ar valgyti. Tai buvo pagrindinis siužeto taškas 1798 m. Samuelio Tayloro Coleridge'o eilėraštyje „Senovės jūrininko rimas“. Po to, kai pagrindinis pasakos veikėjas nužudo albatrosą, jo laivą aplanko visa eilė negandų, o kolegos jūreiviai priverčia jį nešti negyvą paukštį aplink galvą kaip atpildą. Tai yra terminas „albatrosas aplink kaklą“.
  • Žodis albatrosas mums kilo iš arabiško žodžio al-qadus arba al-gaṭṭas, kuris reiškia pažodžiui „naras“. Tada portugalai pritaikė jį žodžiui alcatraz (kaip šiuolaikiniame Amerikos kalėjime). Vėliau tai buvo absorbuota į anglų kalbą kaip albatrosas.
  • Išskyrus veisimosi sezoną, albatrosas beveik nuolat juda. Tipiškas žmogus kasmet gali nuvažiuoti tūkstančius mylių.
  • Pakaitinis albatroso pavadinimas yra netikras paukštis, nes jis komiškai nusileidžia ant žemės, krisdamas į priekį.
  • Paukščių stebėjimas yra populiarus praeities laikas visame pasaulyje. Šiaurinio karališkojo albatroso kolonijos Naujojoje Zelandijoje per metus pritraukia apie 40 000 žmonių.

Albatroso mokslinis pavadinimas

mokslinis vardas albatroso yra Diomedeidae. Tai kyla iš senovės Graikijos didvyrio Diomedeso, kuris, sakoma, dalyvavo Trojos kare. Pasak vienos legendos, albatrosai dainavo jam mirus. Kadangi albatroso klasifikavimas yra prieštaringas, priklauso nuo 13 iki 24 rūšių, priklausomai nuo to, kas skaičiuoja. Pavyzdžiui, taksonomai vis dar ginčijasi, ar karališkasis albatrosas yra viena rūšis, ar dvi šiaurinės ir pietinės rūšys. Albatrosas priklauso Procellariiformes šeimai kartu su petreliais, kriauklėmis ir kitais jūros paukščiais. Paskutinis bendras šios šeimos protėvis tikriausiai buvo gyvas daugiau nei prieš 30 milijonų metų.

Albatroso išvaizda

Albatrosas yra stiprus didelio kūno paukštis, turintis tam tikrą baltos, juodos ar pilkos spalvos variantą (kai kurios rūšys turi vieną spalvą: pietinis karališkasis albatrosas yra beveik visiškai baltas). Ilgas oranžinis arba geltonas snapas yra užsikabinęs gale, jame yra daug raguotų plokščių. Šone taip pat yra vamzdeliai, leidžiantys išmatuoti skrydžio greitį.



Įspūdingiausia fizinė savybė yra didžiulis sparnų ilgis. Vertinant pagal sparnų dydį, didysis albatrosas (o ypač klajojančios albatroso rūšys) yra didžiausia gyva paukščių grupė pasaulyje, besitęsianti 11 pėdų nuo viršūnės iki galo. Jis taip pat sveria iki 22 svarų arba maždaug tokio pat dydžio kaip a gulbė . Net mažesnių rūšių sparnų ilgis yra apie 6,5 pėdos, daugiau nei daugumos paukščių.

Sparnai yra kieti ir išlenkti, nes albatrosas juos retai ploja. Vietoj to, paukštis ilgą laiką sklando vandenyno vėjais, minimaliai judėdamas kūną. Tai yra būtina adaptacija, nes jie turi daug svorio. Tai taip pat reiškia, kad be vėjo jie negali skristi labai gerai. Tačiau aukštoji pusė yra ta, kad lėkdamas albatrosas beveik neišeikvoja energijos.

„Laysan Albatross“, Phoebastria immutabilis, skrendantis virš vandenyno
„Laysan Albatross“, skrendantis virš vandenyno

Albatroso elgesys

Albatrosas yra labai gerai pritaikytas ilgiems laikotarpiams jūroje. Jie sujungia gebėjimą sklandyti ore (tuo pačiu išeikvodami minimalias pastangas) ir gebėjimą plaukti palei vandenį. Nors albatrosas yra labiau pažeidžiamas vandenyje, jis turi kartais nusileisti, kad galėtų maitintis ir gerti iš vandenyno. Jis turi specializuotą organą, kuris išskiria druskos perteklių, kurį jis išgeria gerdamas. Nors albatrosas puikiai tinka gyvenimui jūroje, jis kartais sustoja atokiose salose poilsiui. Jie taip pat grįžta į žemę veisimosi sezonu ir buriasi į dideles kolonijas, kurių tankis skiriasi pagal rūšis. Atrodo, kad jie instinktyviai traukiami į savo gimimo koloniją.



Albatroso buveinė

Albatrosas yra vietinis Pietų pusrutulio gyventojas aplink Antarktidą, Pietų Ameriką, Pietų Afriką ir Australiją. Anksčiau jis kažkada buvo plačiai paplitęs didžiojoje Šiaurės pusrutulio dalyje, tačiau dabar Ramiojo vandenyno šiauriniame regione tarp Aliaskos, Kalifornijos, Havajų ir Japonijos gyvena tik kelios rūšys. Albatrosas, turėdamas galimybę valgyti jūros gėrybes ir gerti druskingą vandenį, turi mažai problemų pravažiuodamas atvirus vandenynus. Vienintelis dalykas, kurio iš tikrųjų reikia, yra stiprus vėjas, kad jis išliktų. Ji turi sunkumų pravažiuodama vietas, kuriose yra vėjo spragų.

Albatroso dieta

Albatroso dieta susideda iš kalmarai , kriliu , mokyklos žuvis ir daug rečiau zooplanktonas (mikroskopiniai jūrų gyvūnai). Šis jūros paukštis taip pat nėra drovus grobti. Jis paseks už laivų, kad sunaudotų jų šiukšles ar puotą ant negyvos kūnelio, plaukiančios vandens paviršiuje. Tikslus jo mitybos pobūdis skiriasi nuo rūšies. Skirtingai nuo kitų vyraujančių jūros paukščių, tokių kaip pingvinai , dauguma rūšių (pvz., klajojantis albatrosas) turi tik galimybę nardyti po kelias pėdas po vandeniu, todėl apsirūpinti būtinu maistu sunku. Jei jis mato grobį iš oro, tada kai kurios rūšys gali greitai pasinerti į vandenį, kad jį išplėštų.

Albatroso plėšrūnai ir grėsmės

Kadangi albatrosas praleidžia tiek daug laiko plūduriuodamas virš vandenyno (kur nėra kitų didelių mėsėdžių), plėšrieji gyvūnai turi nedaug, nors jauniklius tigro rykliai ir introdukuotų rūšių, tokių kaip katės ir žiurkės kartais vaišinsis albatroso kiaušiniais.

Vienintelis kitas reikšmingas plėšrūnas yra žmonija . Kai kurie Arkties žmonės galėjo medžioti jį kaip svarbų maisto šaltinį nederlingoje šiaurėje. Jo plunksnos taip pat buvo vertingos kuriant prabangias kepures. Vis dėlto didžiausia grėsmė jos išlikimui gali būti maisto išteklių mažėjimas dėl per didelės žvejybos. Dėl ribotų išteklių atvirame vandenyne albatrosas nuolat konkuruoja su žmonėmis. Kita grėsmė yra jūrų tarša, besikaupianti aplinkoje ir lėtai kelianti maisto grandinę. Lėtas apsinuodijimas gali sukelti nenormalų vystymąsi, dauginimąsi ir galiausiai mirtį.

Albatroso reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Ilgus mėnesius praleidęs jūroje, albatrosas persikels į tolimas salas ir pakrančių zonas. Albatrosas yra gana išrankus pasirinkdamas porą. Kadangi daugelis rūšių poruojasi visą gyvenimą, jos negali sau leisti pasirinkti netinkamo partnerio. Jie atlieka (žmogaus žodžiais) įmantrią dainų ir šokių rutiną, kad praneštų apie jų seksualinį prieinamumą. Tai lydi apsižvalgymas, spoksojimas, sąskaitų išrašymas, skambinimas ir rodymas. Jauniems paukščiams šis ritualas turi būti tobulinamas ir tobulinamas per daugelį metų trukusių bandymų ir klaidų. Galų gale ji susiaurina savo potencialius partnerius iki vieno išrinkto. Visas šis sudėtingas procesas yra neatsiejamas nuo jų išlikimo.

Susiporavus su porininku, albatrosas dažniausiai nustatomas visam gyvenimui. Net jei porai sunku pastoti, jie retai išsiskiria. Kadangi ryšys yra gana stiprus, jie labai pasitiki vienas kitu. Kartu jie inkubuoja kiaušinį, augina jauniklius ir iš žolių, dirvožemio, krūmų ir net plunksnų susikuria didelį lizdą. Paprastai jie renkasi vietą aukštoje srityje su keliais požiūrio kampais.

Po kopijavimo jie išaugina tik vieną kiaušinį per veisimo sezoną ir paprastai praleidžia metus prieš vėl augindami. Jauna viščiukas iš kiaušinių išsirita po kelių mėnesių neišsivystęs ir beveik viskuo labai priklausomas nuo tėvų. Pirmaisiais gyvenimo etapais tėvai keičiasi apsaugos pareigomis ir kelionėmis į maisto rinkimą. Jie maitina jauniklį krilių, žuvų, kalmarų ir aliejingos medžiagos, gaminamos skrandyje iš kito suvirškinto grobio, mišiniu.

Dėl nepakankamo potvynių tiekimo plėtra yra lėta ir sunki. Praeis kelios savaitės, kol jauniklis bus pakankamai senas, kad galėtų apsiginti. Praeis dar trys - 10 mėnesių, kol jis visiškai išsiplės (vadinasi, įgis sugebėjimą skristi) ir pradės medžioti save. Tada jaunasis albatrosas ateinančius penkerius – 10 metų praleidžia jūroje ir veisti grįžta tik sulaukęs lytinės brandos. Albatroso gyvenimo trukmė yra iki 50 metų, tačiau pastebėta keletas ilgiau gyvenusių egzempliorių. Daugelis albatrosų neišgyvena nepilnamečių stadijos.

Albatroso populiacija

Dešimtmečių žmogaus aplaidumas paliko albatrosą blogos būklės. Iš visų rūšių, nurodytų IUCN raudonasis sąrašas , beveik kiekvienam gresia tam tikras pavojus. Laysan albatrosas, kurio natūralus arealas driekiasi per visą Ramųjį vandenyną, yra beveik grėsminga rūšis, o gamtoje vis dar lieka apie 1,6 mln. Kitame spektro gale kritiškai nykstanti mojavęs albatrosas ir Tristano albatrosas turi tik po kelis tūkstančius narių. Dauguma rūšių egzistuoja kažkur tarp tų dviejų kraštutinumų, kai liko 10 000–100 000 subrendusių individų. Pavyzdžiui, milžiniškas klajojantis albatrosas yra pažeidžiamas likusių 20 000.

Gamtosaugininkai mano, kad norint atkurti albatroso skaičių, reikės geriau valdyti esamus žuvininkystės išteklius. Buveinių atkūrimas ir kai kurių cheminių teršalų uždraudimas taip pat padės šiuo klausimu. Nepakanka, kad JAV ar bet kuri šalis veiktų. Kadangi per tokias dideles teritorijas klajoja albatrosai (ir dėl to, kad pasikeitus vienai vandenyno daliai gali sutrikti kitos dalys), norint pasiekti sėkmę reikės tarptautinių pastangų.

Peržiūrėti visus 57 gyvūnai, prasidedantys A

Įdomios Straipsniai