Pabaiga banginis

Fin banginių mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Cetacea
Šeima
Balaenopteridae
Gentis
Balaenoptera
Mokslinis vardas
Balaenoptera Physalus

Fin banginių apsaugos būklė:

Nykstantis

Fin banginis Vieta:

Vandenynas

Fin banginių faktai

Pagrindinis grobis
Krilis, žuvis, kalmarai
Skiriamasis bruožas
Smailus snukis ir dvi pūtimo angos ant galvos
Buveinė
Gilūs jūros vandenys
Plėšrūnai
Žmogaus, dideli rykliai
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Krilas
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Randama visame vandenyno vandenyse!

Pelekų banginių fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Mėlyna
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Lygus
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
50 - 60 metų
Svoris
1800–70 000 kg (4000–150 000 svarų)
Ilgis
6,5–24 m (21–79 pėdos)

Fin banginis yra vienas didžiausių gyvūnų, egzistavusių žemėje.



Gyvendamas giliai didžiųjų pasaulio vandenynų viduje, banginis banginis be didelių pastangų slysta per vandenį. Nepaisant milžiniško dydžio, šie banginiai yra greiti ir judrūs plaukikai, nepaprastai gerai prisitaikę prie savo vandens aplinkos. Kadaise žmonių medžioklė buvo labai pavojinga, dabar banginis grįžta lėtai. Jie pasirodo pakankamai dažnai, kad aistringi banginių stebėtojai galėtų mėgautis.



Fin banginių faktai

  • Vietoj dantų tipinis banginis turi maždaug 260–480 balinių plokščių, esančių kiekvienoje burnos pusėje, kad filtruotų maistą iš vandens. Balenas susideda iš keratino - tos pačios medžiagos kaip plaukai, plunksnos, kanopos, ragai ir nagai - su mažais smulkiais plaukais ant galų.
  • Galutinis banginis taip pat žinomas kaip skustuvas, galinis, paprastasis ir silkinis banginis.
  • Gebėdamas išlaikyti beveik 25 mylių per valandą greitį, jis įgijo pravardę „jūros kurtas“.
  • Pelekiniai banginiai turi didžiulį namų arealą. Jie migruoja ištisus metus.
  • Pelekiniai banginiai turi odos sluoksnius, vadinamus purvais, kurie izoliuoja juos nuo šalto vandens ir suteikia jiems plūdrumą.

Fin banginių mokslinis pavadinimas


Balaenoptera physalusyra oficialus mokslinis fin banginio pavadinimas. Physalus yra kilęs iš graikų kalbos žodžio physa, kuris reiškia „smūgiai“ arba „pūtimo vamzdis“. Tai nuoroda į banginio pūtimo angą.

Fin banginis priklauso Balaenoptera genčiai, kuriai priklauso ir paprastasis minkinis banginis , Mėlynasis banginis ir Sei banginis. Taksonominė Balaenopteridae šeima, dar vadinama rorkalais, yra didžiausia balinių banginių grupė pasaulyje. Fin banginis yra banginių šeimos rūšis, apimanti visus banginius ir delfinus.

Šiuo metu yra du pripažinti banginių banginių porūšiai - šiaurinis ir pietinis banginis - kurie akivaizdžiai suskirstyti pagal geografinius regionus. Kai kurie taksonomai taip pat mano, kad Ramiajame vandenyne yra trečias finų banginių porūšis. Šie porūšiai retai maišosi ilgą laiką. Jie paprastai turi savo migracijos kelius ir socialines grupes.

Pelekų išvaizda


Ilgą, liekną kūną fin banginį nuo panašių rūšių galima atskirti tuo, kad jo nugaroje yra didelis užsikabinęs nugaros pelekas ir iki uodegos einantis išskirtinis keteras. Nugaroje ir galvoje yra pilkšvos arba rusvos spalvos, o aplink pilvą - balta spalva. Ženklai aplink galvą yra asimetriški - apatinio žandikaulio kairėje pusėje tamsūs, dešinėje - balti. Ant nugaros taip pat yra du smūgio skylės.

Vidutinis ilgasis banginis yra ilgesnis nei 65 pėdos ir sveria 80 tonų, arba apie kelių kartu sukrautų puspriekabių svorį. Tai daro ją antra pagal dydį banginių rūšimi, kurią užtemdo tik išties masyvi Mėlynasis banginis . Patelė gali būti kada nors tokia didesnė už vyrą, tačiau priešingu atveju joms būdingas nedaug seksualinio dimorfizmo (tai reiškia skirtumus tarp lyčių).



fin banginis - Balaenoptera physalus - plaukiojančio fin banginio oro nuotrauka

Fin banginio elgesys


Pelekai yra labai socialūs padarai, keliaujantys ankštimis. Nors kartais jie randami vieni, fin banginiai paprastai susitelkia į grupes iki dešimties vienu metu. Maitinimo vietose gali susiburti didelis skaičius banginių banginių, net maišantis su kitomis banginių rūšimis ir giliavandeniais plėšrūnais. Bendrasis banginis banginis labai priklauso nuo žemų garsų. Šie garsai svyruoja nuo 16 Hz iki 40 Hz, gerokai už įprasto žmogaus klausos diapazono ribų. Jie taip pat sukelia reguliarius impulsus ir ūžia maždaug 20 Hz dažniu. Tai yra vienas žemiausių dažnių bet kurio gyvūno garsų žemėje. Mokslininkai mano, kad garsas gali būti susijęs su piršlybomis ir maitinimu. Tai taip pat gali padėti jiems rinkti informaciją apie aplinką.

Paprastieji banginiai geba parodyti didelį intelektą, atjautą, žaismingumą ir sielvartą. Nors laukinėje gamtoje sunku ištirti šias savybes, mokslininkai žino, kad banginių smegenų ir kūno dydis yra palyginti didelis. Absoliučiai kalbant, banginiai apskritai turi didžiausias visų gyvūnų žemės smegenis. Jie taip pat gali turėti sudėtingas smegenų struktūras, reikalingas socialiniam intelektui ir proto teorijai.

Pelekai yra specialiai pritaikyti gyventi vandenyje. Daugelis jų išorinių organų, pavyzdžiui, ausys, išsivystė į vidines kūno dalis, kad sumažintų pasipriešinimą plaukiant. Dėl nepaprasto prisitaikymo jie gali nardyti po vandeniu iki 1500 pėdų, kad galėtų pamaitinti. Tačiau dažniausiai keliaudami jie liks tik keli šimtai pėdų po vandenynu.

Jie, kaip ir visi kiti banginių šeimos gyvūnai, turi kvėpuoti ir per savo pūtimo angą priversti iškilti orą. Jie keletą kartų išpūs prieš giliai nardydami, kurio metu kraujyje ir raumenyse išsaugoma kuo daugiau deguonies. Jų fiziologija labai keičiasi, kad susidorotų su slėgiu ir deguonies trūkumu giliai po vandeniu. Mokslininkai spėja, kad medžioklėje jie net uždaro tam tikrus organus, kurie nėra būtini.

Pelekai yra stebėtinai greiti dėl savo dydžio - taip pat vieni greičiausių banginių žemėje. Jie gali palaikyti beveik 30 mylių per valandą greitį trumpa serija ir įprastu greičiu iki 25 mylių per valandą greičiu. Štai kodėl fin banginiai pelnė slapyvardį „jūros kurtas“.

Paprastieji banginiai dažnai yra neatsiejama vietinės vandenyno ekosistemos dalis. Jų milžiniškuose kūnuose gyvena daugybė vandens gyvybės formų ir parazitų, o jiems žuvus, kūną vandenyno dugne sunaudoja įvairūs giliavandeniai gyvūnai.

Pabaiga banginių buveinė


Išskyrus šiaurines ir pietines galūnes, kurios didžiąją metų dalį išlieka ledo padengtos, banginis banginis gyvena daugumoje pasaulio vandenynų ir jūrų, įskaitant Viduržemio jūros ir Karibų jūros dalis. Jam labiau patinka vėsūs ir vidutinio klimato vandenys, o tropiniuose regionuose jis yra šiek tiek rečiau. Fin banginis taip pat gyvena bent 200 metrų arba 650 pėdų gylio pakrančių ir šelfų vandenyse.

Nors didžioji metų dalis kai kurios populiacijos iš tikrųjų yra sėdimos, finas banginis yra daugiausia migruojanti rūšis, juda visame pasaulyje reaguodama į temperatūros pokyčius ir maisto prieinamumą. Banginio migracijos modeliai nėra gerai suprantami, tačiau atrodo, kad rudenį jie renkasi šiltesnį, o pavasarį ir vasarą - šaltesnį klimatą.

Fin banginių dieta


Fin banginio dieta susideda beveik iš kalmarai , vėžiagyviai ir maži žuvis . Maži visur esantys organizmai, tokie kaip kriliai ir kopijačiai, yra vienas iš labiausiai paplitusių jo maisto produktų. Fin banginis turi nuostabų sugebėjimą išplėsti burną iki didžiulio dydžio. Kai banginis pradeda maitintis, jis pasisavina didelį kiekį maisto ir vandens. Tada banginis išstumia vandenį per balines plokštes, tuo pačiu sulaikydamas maistą viduje. Kiekvieną dieną jis gali suvalgyti iki dviejų tonų maisto. Fin bangai turi kelias maisto rinkimo strategijas. Viena iš labiausiai paplitusių strategijų yra maudytis po žuvų mokyklas ir surinkti jas į vieną vietą, kad būtų galima suvartoti visas iš karto. Kiekvieną dieną jis gali praleisti kelias valandas medžiodamas.



Fin banginių plėšrūnai ir grėsmės


Dėl didžiulio dydžio natūralių fin banginių plėšrūnų beveik nėra, tačiau buvo keletas pranešimų apie anekdotus orkos priekabiauti ar nužudyti asmenis. Neturėdami tikrų natūralių plėšrūnų, banginiai banginiai yra labiausiai jautrūs žmogaus veiklai.

Nors dabar daugumoje pasaulio vietų juos tarptautinė teisė saugo nuo banginių medžioklės, jiems vis dar gresia laivo smūgiai ir įsipainiojimas į tinklus. Laimei, šios avarijos pasitaiko retai. Tačiau valčių triukšmas gali supainioti banginio bendravimą su partneriais. Perteklinė žvejyba taip pat išeikvojo gyvybiškai svarbias grobio atsargas iš vandenyno.

Fin banginių dauginimasis, kūdikiai ir gyvenimo trukmė


Nors kai kurie banginių poravimosi aspektai vis dar menkai suprantami, atrodo, kad pelekiniai banginiai veisimosi metu sudaro poras. Mokslininkai nustatė, kad pelekiniai banginiai linkę poruotis vidutinio klimato vandenyse maždaug žiemos mėnesiais. Jie neturi konkrečių poravimosi priežasčių ir remiasi savo balsu, kad surastų vienas kitą. Patinai vaikosi patelių ir skleidžia žemo dažnio garsą, kuris gerai sklinda vandenyje.

Porai susiporavus, patelės nešios jauniklius maždaug ištisus metus iki veršelio gimimo. Ką tik gimęs veršelis yra apie 20 pėdų ilgio ir sveria beveik 7000 svarų, o išplaukęs iš gimdos jis moka plaukti beveik iš karto. Praeis dar šeši ar septyni mėnesiai, kol mama visiškai atpras veršį. Kadangi veršelis negali tiesiogiai žįsti, motina turi purkšti pieną į kūdikio burną. Rūšies patelės kas dvejus trejus metus vienu metu augina tik po vieną palikuonį.

Pelekiniai banginiai turi ilgą brendimo periodą. Vyrai lytiškai subręsta nuo šešerių iki dešimties metų, o moterys - nuo septynerių iki 12 metų. Tačiau, kol visiškai subręsta banginis, reikia apie 25–30 metų. Kaip ir žmonės, galinis banginis gali gyventi nuo 80 iki 90 metų, nors užfiksuota ilgesnė nei šimto metų gyvenimo trukmė.

Fin banginių populiacija


Kažkada banginiai kadaise buvo įprastas vaizdas visame pasaulyje. Šimtai tūkstančių jų klajojo vandenynuose, o medžiotojai juos dažniausiai ignoravo, nes juos buvo sunku sugauti. Tačiau kai buvo sukurta tinkama technologija, sunkiųjų banginių medžioklė 20-ajame amžiuje labai išeikvojo jų skaičių. Mičigano universiteto gyvūnų įvairovės žiniatinklio duomenimis, iki 1950-ųjų kasmet buvo sumedžiota daugiau nei 10 000 banginių. Nors apsauga buvo pratęsta 1976–1990 m., Banginių populiacija iki 1997 m. Sumažėjo tik iki 38 000, sukeldama grėsmę išnykti.

Pagal Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) Raudonojo sąrašo, dabartinė banginių banginių būklė yra pažeidžiamas . Šiuo metu pasaulyje yra likę apie 100 000 subrendusių asmenų, o gyventojų skaičius, atrodo, didėja. Tačiau gali prireikti dar daug dešimtmečių kruopštaus išsaugojimo, kol fin banginis sugrįš į ankstesnį skaičių.

Žiūrėti visus 26 gyvūnai, prasidedantys F

Įdomios Straipsniai