Gibbon

Gibbon mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Hylobatidae
Gentis
Hylobatai
Mokslinis vardas
Hylobatidae

„Gibbon Conservation Status“:

Netoli grasino

Gibbon Vieta:

Azija

Gibbono faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, kiaušiniai, vabzdžiai
Buveinė
Tankus miškas ir džiunglės
Plėšrūnai
Leopardai, gyvatės, plėšrieji paukščiai
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Randama tankiose džiunglėse ir atogrąžų miškuose!

Gibbono fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Geltona
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
35 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
25–40 metų
Svoris
6–9 kg (13,2–19,8 svarai)

„Greičiausiai judantis medžiuose gyvenantis žinduolis“



Gibbonai yra medžiuose gyvenančios beždžionės, gyvenančios Azijoje ir Indonezijoje. Gibbonai, dar vadinami mažesnėmis beždžionėmis, skiriasi nuo didžiųjų beždžionių, yra greiti ir judrūs, per medžių viršūnes skrieja iki 35 mylių per valandą (56 km / h) greičiu. Yra 18 skirtingų šio medžio ar medyje gyvenančio žinduolio rūšių, įskaitant baltarankius, slamangas ir pakaušio gibonus. Dauguma gibbonų rūšių yra nyksta ir kai kurie yra kritiškai nykstanti .



Neįtikėtini „Gibbon“ faktai!

  • Priklausomai nuo lyties ir rūšies, gibonai sveria 6–9 kg.
  • Jie gyvena iki 25 metų
  • Gibbonai turi ypač ilgas rankas ir galingas kojas, kad galėtų siūbuoti ir šokinėti nuo medžio prie medžio
  • Gibbonai geriau vaikšto dviem kojomis nei bet kuris kitas beždžionė ar beždžionė

Gibbon mokslinis pavadinimas

mokslinis vardas nes gibonas yra Hylobatidae. Hylobatidae beždžionių šeimoje yra Hylobates, Hoolock, Nomascus ir Symphalangus gentys.

Nykštukiniai gibonai, kurių mokslinis pavadinimas yra Hylobates, apima rūšis Hylobates lar, Bornean white-barded, Agile, Mueller’s, Silvery, Pleated, Kloss gibbon.



Hoolokas apima Vakarų chuloko, Rytų chuloko ir „Skywalker“ chuloko gibono rūšis.

Griežtųjų gibonų rūšis, kurios mokslinis pavadinimas yra Nomascus, susideda iš šiaurinių bufų, juodųjų, rytų juodųjų, Hainano juodųjų, šiaurės baltųjų, pietinių baltųjų ir geltonųjų skruostų.

Symphalangus gentyje yra viena rūšis - siamang gibbons.



Gibbon išvaizda

Tai lengvos, judrios beždžionės. Jų aukštis svyruoja nuo 15 iki 36 colių (40–90 cm), priklausomai nuo jų rūšies. Didžiausi gibonai - siamang - yra maždaug perpus aukštesni už žmonių kolegų aukštį. Visos rūšys turi mažas galvas ir lygius, patrauklius veidus, įrėmintus kailiu. Kaip ir beždžionės, skirtingai nei beždžionės, jos neturi uodegos.

Vienas iš labiausiai pastebimų jų bruožų yra neįprastai ilgos rankos, kuriomis jie briaunojasi per medžių stogelius, kurie yra jų buveinė. Kai šios beždžionės eina stačiai, jos laikosi pusiausvyros laikydamos rankas už galvos.

Šie gyvūnai turi specializuotus riešo sąnarius, kurie leidžia jiems judinti rankas iš vienos pusės į kitą, taip pat atgal į priekį. Tai skatina greitą ir efektyvią pažangą iš šakos į kitą.

Šių mažesnių beždžionių rankos ir kojos yra pailgos. Kiekviena ranka turi gilų plyšį, kuris padeda stipriai įsikibti į šakas. Siamang gibbon, kuris yra vienas didžiausių šių beždžionių tipų, ant kiekvienos kojos turi po du pirštus, kurie yra visam laikui susilieję.

Jų kailis gali būti bet kokios rudos arba juodos spalvos, kartais sumaišytas su balta. Jų veidai, kojos ir rankos dažnai turi kontrastingus ženklus, kaip Borneano baltabarzdžių ar geltonskruostių rūšių.

Gibbono elgesys

Šios mažesnės beždžionės didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia atogrąžų miškų baldakime. Dėl ilgo jų pasiekiamumo ir galingų kojų jie tampa didžiausiais pasaulio brachiatoriais. Jie gali greitai keliauti, vienu šuoliu aprėpdami iki 50 pėdų atstumą. Kartais jie praleidžia šaką arba neteisingai įvertina atstumą tarp medžių, o tai dažnai nulaužia kaulus

Į miško paklotę jie leidžiasi tik kartais. Galbūt jiems reikia ieškoti maisto ar bėgti nuo kito gyvūno medžių viršūnėse. Būdamos ant žemės, šios mažosios beždžionės dažnai keliauja dviem kojomis, laikydamos rankas virš galvos, kad liktų tiesios.

Visos gibbonų rūšys yra balsingos. Jų balsai muzikalūs ir gali nuvažiuoti didelius atstumus. Jie naudoja garsą, kad surastų kitus gibonus, perspėtų įsibrovėjus ir kerėtų savo draugus. Wooing daina, dažnai duetas su numatytu draugu, yra žinoma kaip puikus skambutis.

Siamango gibonai ir kitos rūšys turi unikaliai išsivysčiusius gerklės maišelius. Kai gyvūnas įkvepia, užpildydamas gerklės maišelį oru, jis sustiprina savo skambutį per atogrąžų mišką, padėdamas surasti kitas beždžiones, pažymėti teritorines ribas ar prisijungti prie poravimosi dueto. Didžiausia rūšis, siamangas, turi garsų balsą, kuris nueina iki dviejų mylių.

Apskritai šie primatai poruojasi visą gyvenimą. Jie gyvena mažose branduolinėse šeimose, kurias sudaro poruota pora ir viena nepilnamečių palikuonių. Nors jie miega medžiuose, šie gyvūnai nestato lizdų kaip kiti beždžionės. Kai subręsta jaunas, jis pradeda kurti savo šeimos grupę.

Gibbono buveinė

Šie gyvūnai gyvena Pietryčių Azijos atogrąžų miškuose šiose šalyse:

  • Bangladešas
  • Borneo
  • Kambodža
  • Kinija
  • Indija
  • Indonezija
  • „Java“
  • Laosas
  • Malaizija
  • Mianmaras
  • Sumatra
  • Tailandas
  • Vietnamas

Šiems arborealiniams gyvūnams reikalingas tankus miško vainikas, kuris aprūpintų maistą, pastogę ir transporto priemonėmis. Įvairios rūšys gyvena skirtinguose regionuose, pavyzdžiui, kalnuose ar slėniuose, tačiau visos jos labiau mėgsta medžių viršūnių buveines.

Gibbon dieta

Šie gyvūnai dažniausiai valgo vaisius ir augmeniją, kurios yra atogrąžų miškų kupolu. Tačiau jie yra visavalgiai, todėl kartais valgo mėsą, pavyzdžiui, vabzdžius, paukščių kiaušinius ir mažus gyvūnus.

Gibboniniai plėšrūnai ir grėsmės

Didelės katės, kilusios iš Pietryčių Azijos, tokios kaip debesuoti leopardai ir tigrai , šių mažesnių beždžionių grobis. Didelės gyvatės ir ereliai taip pat kelia grėsmę šiems arborealiniams beždžionėms. Vienas reikšmingas Marne Langur beždžionių tyrimas Borneo parodė, kad baltabarzdžiai gibbonai įspėjo savo rūšis ir kitus gyvūnus, pavyzdžiui, beždžiones, kai grobuonys buvo šalia, suteikdami jiems galimybę ieškoti saugumo.

Žmonės medžioja šiuos gyvūnus laukinėje gamtoje, kad parduotų zoologijos sodams. Kai kurių kultūrų žmonės įsigyja gyvūnų dalis tam, kad galėtų išgydyti ar suvalgyti.

Vis dėlto didžiausia grėsmė yra žmonių kėsinimasis į lietaus miškai kad jie skambina namo. Kadangi civilizacija reikalauja vis daugiau šių miškų, šie gyvūnai turi mažiau maisto ir greitai mažėja buveinių, o tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios daugelis rūšių yra nyksta .

Gibbonų reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Patelė vienu metu pagimdo vieną palikuonį. Per savo veisimosi laikotarpį jie gali turėti net šešis kūdikius. Gamtos moterys lytiškai subręsta apie aštuonerius metus, o vyrai subręsta šiek tiek vėliau, maždaug 10 metų. Šie arborealiniai žinduoliai vienu metu ima po vieną porą, tačiau užaugę jų atžalas jie gali pakeisti partnerius.

Moterų nėštumas trunka šešis su puse mėnesio. Kai ji pagimdys, abu tėvai rūpinsis kūdikiu, kol jis bus pakankamai didelis, kad galėtų palikti namus.

Vidutiniškai šie gyvūnai natūralioje buveinėje gyvena maždaug 30–35 metus. Nelaisvėje gyvenantys žmonės paprastai gyvena ilgiau, iki 50 metų. Ilgiausiai užregistruotas asmuo - Muellerio gibonas, vardu Nippy, Naujosios Zelandijos Velingtono zoologijos sode, mirė sulaukęs 60 metų.

Gibbon populiacija

Visų gibbonų rūšių mažėja. Daugumai iš 18 rūšių gresia išnykimas. Tiesą sakant, liko mažiau nei 25 Nainascus genties Hainano kuoduoti gibbonai, todėl ši rūšis yra labiausiai kritiškai nykstanti primatas žemėje. Nomascus genčiai taip pat priklauso ir kiti kritiškai nykstantys tipai, įskaitant:

  • Juodaodžiai -
  • Šiaurės baltakruopis -
  • Aukšto Vit gibbon

Tos rūšys su nykstančio statuso yra:

• Vakarų chulokas
• Vikrus
• Borneano baltabarzdis
• Kloso
• Laras
• Sidabrinis
• Muellerio Borneanas
• Pileated
• Abbott pilka
• Šiaurinė pilka
• Geltonskruostis
• Pietinis baltakruostis
• Siamangas

Rytinis chuloko gibonas yra pažeidžiamas bet dar negresia. „Skywalker chulock“ ir šiauriniai geltonskruostiai gibbonai reikalauja tolesnių tyrimų, kad būtų galima nustatyti jų statusą.

Gibbonai zoologijos sode

Daugelis zoologijos sodų didžiuosiuose JAV miestuose turi šiuos gyvūnus. Kai kurios rūšys, kurias galite pamatyti šiuose zoologijos soduose, yra lar, siamang ir baltojo skruosto gibonas. Kiti šių medžių, esančių zoologijos soduose, tipai yra Javano gibonas, rytinis chulokas ir gūžtas.

Kanadoje Toronto zoologijos sodas turi baltarankius gibonus. Pilkas moteriškas gibbonas Assiniboine zoologijos sodas Vinipege gyveno iki 50 metų. Dabar zoologijos sode gyvena baltarankių gibonų šeima. Daugelis kitų zoologijos sodų visoje Kanadoje taip pat turi gibonus.

Tiesą sakant, zoologijos soduose visame pasaulyje yra skirtingų gibbonų rūšių. Labiausiai nelaisvėje yra siamangas, baltieji skruostai ir uodegos.

Peržiūrėti visus 46 gyvūnai, prasidedantys G

Įdomios Straipsniai