Žirafa

Žirafos mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Giraffidae
Gentis
Žirafa
Mokslinis vardas
Giraffa camelopardalis

Žirafos apsaugos būklė:

Nyksta

Žirafos vieta:

Afrika

Žirafos įdomus faktas:

Ilgas, juodas liežuvis gali užaugti iki 18 colių ilgio!

Žirafos faktai

Grobis
Lapai, vaisiai, sėklos
Jaunojo vardas
Blauzdos
Grupinis elgesys
  • Banda
Linksmas faktas
Ilgas, juodas liežuvis gali užaugti iki 18 colių ilgio!
Numatomas gyventojų skaičius
Stabilus
Didžiausia grėsmė
Medžioklė ir buveinių nykimas
Ryškiausias bruožas
Pailgas kaklas ir unikalus raštuotas paltas
Nėštumo laikotarpis
457 dienos
Buveinė
Atviras miškas ir savana
Plėšrūnai
Liūtai, leopardai, hienos
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Dieninis
Dažnas vardas
Žirafa
Rūšių skaičius
9
Vieta
į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje
Šūkis
Ilgas, juodas liežuvis gali užaugti iki 18 colių ilgio!
Grupė
Žinduolis

Žirafos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Grynasis
  • Juoda
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
30 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
20 - 25 metai
Svoris
550 kg - 1 930 kg (1 200 svarai - 4 200 svarai)
Aukštis
4–6 m (13–20 pėdų)
Lytinės brandos amžius
3,5 - 4,5 metų
Atjunkymo amžius
13 mėn

Žirafos klasifikacija ir raida

Žirafa yra ilgakaklis kanopinis žinduolis, kuris natūraliai randamas ganantis atviruose miškuose į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje. Žirafa yra aukščiausias gyvas sausumos gyvūnas ir, nepaisant savo aukščio, dažniausiai yra glaudžiai susijęs su daug mažesniu ir pavieniu Okapiu, kuris sunkiai gyvenamas tankiuose atogrąžų miškuose. Yra devyni pripažinti žirafų porūšiai, kurie yra skirtingose ​​geografinėse vietose ir šiek tiek skiriasi pagal savo vietą panašių žymenų spalva ir raštu. Nors žirafa kadaise buvo rasta visoje į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje ir net kai kuriose Šiaurės Afrikos dalyse, šiandien jie yra išnykę iš daugelio istoriškai plačių natūralių gamtinių paplitimo vietų, o tik nedidelės, izoliuotos populiacijos liko saujoje centrinės Afrikos regionų. Tačiau toliau į pietus žirafų populiacija laikoma stabilia ir kai kuriose vietovėse netgi auga dėl padidėjusios jų paklausos privačiuose rančose.



Žirafos anatomija ir išvaizda

Žirafa turi nepaprastai ilgą kaklą, kuris leidžia išnaudoti lapus ir augmeniją, kurios yra per aukštai, kad kiti gyvūnai negalėtų jų rasti. Nepaisant jų ilgio, žirafos kaklelyje iš tikrųjų yra tas pats kaulų skaičius, kaip ir daugelyje kitų kanopinių žinduolių, tačiau jie tiesiog ilgesnės formos. Žirafos pailgas kaklas veda į trumpą kūną, ilgomis ir plonomis, tiesiomis kojomis ir ilga uodega, kurios viršūnė yra juodas kuokštas, padedantis išlaikyti muses. Žirafa būna baltos spalvos, jos kūną dengia rudi arba rausvi ženklai (išskyrus baltas apatines kojas). Kiekvienos žirafos ženklai yra ne tik unikalūs tam asmeniui, bet ir labai skiriasi pagal skirtingas žirafos rūšis pagal dydį, spalvą ir juos supantį baltos spalvos kiekį. Nors visos žirafos turi dideles akis, kurios kartu su savo ūgiu suteikia jiems puikų regėjimą, o viršugalvyje - maži ragus primenantys osikonai.



Žirafos paplitimas ir buveinė

Anksčiau aptikta net Šiaurės Afrikoje, šiandien likusios žirafos populiacijos apsiriboja tik Afrikos į pietus nuo Sacharos dalimis, o didžiausia jų koncentracija yra nacionaliniuose parkuose. Žirafos gyvena atvirose pamiškėse ir savanose, kur naudodamosi savo ūgiu gali matyti didelius atstumus aplink save, kad nepriartėtų prie pavojaus. Devynios skirtingos žirafų rūšys yra skirtingose ​​žemyno šalyse, kiekviena išnaudoja savo vietinę ekologinę nišą. Dėl to, kad žirafos maitinasi augalija, kurioje yra daug medžių, bet yra per daug sumedėjusi mažesnių žolėdžių burnoms, jos taip pat gali likti vietovėse, kur naminis ganymas išnaikino augalų rūšis arti žemės, priversdamas rūšis kurie minta jais ir eina toliau. Žirafos visoje Afrikoje buvo smarkiai paveiktos praradus didžiulius natūralių buveinių regionus.

Žirafos elgesys ir gyvenimo būdas

Didelis žirafos dydis reiškia, kad ji turi praleisti daug laiko valgydama, kurią ji dažniausiai praleidžia labiau pakenčiamu ryto ir vakaro karščiu. Karštos vidurdienio saulės metu žirafos ilsisi tamsesniuose regionuose, kur jos (kaip ir daugelis jų artimųjų) atgaivina maistą, vadinamą „cud“, prieš tai vėl vartodamos. Mažos bandos, kurias sudaro daugybė moterų ir jų jaunikliai, dieną ir naktį praleidžia kartu, kad apsaugotų savo palikuonis nuo plėšrūnų, tačiau žirafų patinai yra daug vienišesni, dažnai ieškodami vaisingos patelės. Vis dėlto, jei jie susisieks su konkuruojančiu patinu, jie ims daužyti galvas ir užsiblokuoti kaklus, kad įtvirtintų dominavimo hierarchiją, o nugalėtojas įgis teisę poruotis su vietinėmis moterimis.



Žirafos dauginimasis ir gyvenimo ciklas

Žirafos veisiasi ištisus metus, o radęs patelę, su kuria poruotis, žirafos patinas vėl pradės savo vienišus kelius. Po 15 mėnesių trukusio nėštumo laikotarpio žirafos patelė pagimdo vieną kūdikį (dvyniai yra reti), kuris jau yra dviejų metrų aukščio ir turi unikalius ženklus. Žirafos veršeliai atrodo taip pat, kaip suaugusios žirafos, tačiau augdami ir subrendę jie tiesiog tampa dar didesni ir pailgesni. Po gimimo žirafos patelė vidutiniškai 15 dienų laikys savo veršį atokiau nuo likusios bandos, o tada veršelis bus atjunkytas, kai jam bus kiek daugiau nei metai. Žirafų patinėliai sugeba daugintis metais vėliau nei patelės, tačiau kartais nesiseka iki beveik aštuonerių metų. Nors tiek žirafos, tiek patinai, ir moterys prisijungs prie mažų grupių, vyrai su amžiumi paprastai tampa vienišesni, kai moterys lieka kartu, tačiau dažnai klaidžioja tarp skirtingų bandų.

Žirafos dieta ir grobis

Žirafa yra žolėdis gyvūnas, kuris išsivystė iki tokio aukščio, kad mažiau konkuruotų dėl maisto ant aukštesnių baldakimo šakų. Yra žinoma, kad žirafos ištisus metus valgo iki 60 skirtingų augalų rūšių ir tai daro griebdamos ant šakų savo ilgu, juodu liežuviu (kuris gali užaugti iki 18 colių ilgio) ir naudodamas savo kietas priešakines lūpas ir išlygintus, su grioveliais dantis. galintis nulupti lapus nuo šakų. Žirafos dažniausiai valgo iš akacijų medžių, bet iškart po liūčių ieško laukinių abrikosų, žiedų, vaisių ir pumpurų, taip pat valgo sėklas ir šviežią žolę. Žirafos 70% drėgmės gauna iš savo maisto, todėl jų reikia gerti labai nedaug, tačiau, sutikdamos švarų vandenį, jos turi ištiesti priekines kojas (kurios yra ilgesnės už nugarą), kad galva būtų pakankamai arti žemės. gerti.

Žirafos plėšrūnai ir grėsmės

Nepaisant to, kad žirafa yra aukščiausias sausumos gyvūnas pasaulyje, iš tikrųjų ją grobia daugybė didelių mėsėdžių, kurie kartu gyvena sausoje savanoje. Liūtai yra pagrindiniai žirafos plėšrūnai. Liūtai panaudoja viso pasididžiavimo jėgas, kad pagautų savo auką, tačiau žirafas taip pat grobia Leopardai ir Hyenos. Žirafos pasikliauja didžiulėmis atviromis lygumomis, kad galėtų kuo geriau pamatyti savo aplinką, tačiau jei plėšrūnai per arti prisiartina, žirafos ginasi savo užpuolikui didelėmis, sunkiomis kojomis, kad apsigintų. Jauni veršeliai yra daug pažeidžiami ir pasikliauja motinos ir bandos apsauga. Deja, bet maždaug 50% jaunų žirafų dėl grobuoniškumo nepasiekia 6 mėnesių amžiaus. Visoms žirafoms taip pat gresia medžioklė iš žmonių, kurių populiacijos visiškai išnyko iš tam tikrų vietovių.



Žirafa Įdomūs faktai ir ypatybės

Nors žirafos šeriasi daugiau nei kiti gyvūnai, patinai iš tikrųjų vis tiek šeriasi didesniu lygiu nei patelės, kad išvengtų konkurencijos dėl maisto. Jie ištiesia kaklą aukščiau, o tai taip pat gali suteikti jiems pranašumo saugantis plėšrūnų. Jei pastebėsite pavojų, žirafos tuoj pat spruks ir trumpą laiką galės važiuoti didesniu nei 30 mylių per valandą greičiu. Įdomu tai, kad nors jie iš tikrųjų negali ristoti, nes jų kūno forma ir dydis reiškia, kad jie peršoka, todėl jie turi akimirksniu pereiti nuo bėgimo. Dėl pailgos žirafos aukščio ir didelių jautrių akių jie gali pamatyti nemažą atstumą ir turi didžiausią matomumą už bet kurį sausumos gyvūną.

Žirafos santykiai su žmonėmis

Žirafa šiandien laikoma pagrindine turistų traukos vieta ir yra viena iš daugelio žmonių privalomų pamatyti rūšių, kai vyksta safaris. Tačiau žirafas sumedžiojo žmonės, be to, jas smarkiai paveikė jų kėsinimasis į natūralias buveines, dėl kurių visoje Afrikoje labai sumažėjo gyventojų ir net kai kuriose šalyse rūšys išnyko. Nors pietinėse Afrikos dalyse žirafų populiacija kai kuriose vietovėse netgi auga, nes jos tampa vis populiaresnės kaip žaidimas privačiuose rančose. Tačiau dėl medžioklės ir buveinių praradimo žirafos prarado pusę kadaise buvusio didžiulio natūralaus paplitimo ploto, o dauguma laukinių individų buvo rasti daugelyje didelių Afrikos nacionalinių parkų.

Žirafos apsaugos būklė ir gyvenimas šiandien

Šiandien Žirafa IUCN yra įtraukta į gyvūną, kuris kelia susirūpinimą artimiausiu metu išnykti natūralioje aplinkoje dėl to, kad dauguma žirafų populiacijų šiuo metu yra stabilios ir kai kuriose vietovėse iš tikrųjų jų daugėja. Tačiau juos vis dar veikia tiek medžioklė, tiek buveinių nykimas, o šiauriau esančios populiacijos retėja ir labiau izoliuojasi viena nuo kitos. Keletas iš devynių žirafų rūšių dabar yra išvardytos kaip grėsmingos arba nykstančios.

Peržiūrėti visus 46 gyvūnai, prasidedantys G

Kaip pasakyti žirafą ...
BulgarųŽirafa
AnglųŽirafa
KatalonųŽirafa
ČekųŽirafa
DanųŽirafa
Vokiečių kalbaŽirafa
AnglųŽirafa
Esperanto kŽirafa
IspanųGiraffa camelopardalis
EstųŽirafa
SuomiųŽirafa
Prancūzų kalbaŽirafa
Hebrajų kalbaŽirafa
KroatųŽirafa
VengrųŽirafa
IndoneziečiųŽirafa
ItalųGiraffa camelopardalis
JaponųŽirafa
Lotynų kalbaŽirafa
MalajiečiųŽirafa
OlandųŽirafa (įvairesnė)
AnglųŽirafa
lenkasŽirafa
PortugalųŽirafa
AnglųŽirafa
SlovėnųŽirafa
ŠvedųŽirafa
TurkųŽirafa
VietnamiečiųŽirafa
Kinųžirafa
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. Informacija apie žirafą, prieinama čia: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giraffe/
  9. Žirafos apsauga, galima rasti čia: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/9194/0

Įdomios Straipsniai