Koala

Koala mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Diprotodontija
Šeima
Phascolarctidae
Gentis
Phascolarctos
Mokslinis vardas
Phascolarctos cinereus

Koala apsaugos statusas:

Mažiausiai susirūpinimo

Koala Vieta:

Okeanija

Koala įdomus faktas:

Iki 80% laiko praleidžia miegodamas ar ilsėdamasis!

„Koala“ faktai

Grobis
Eukalipto lapai
Jaunojo vardas
Joey
Grupinis elgesys
  • Vienišas
Linksmas faktas
Iki 80% laiko praleidžia miegodamas ar ilsėdamasis!
Numatomas gyventojų skaičius
Stabilus
Didžiausia grėsmė
Buveinių praradimas ir ligos
Ryškiausias bruožas
Didelė, plati galva ir kuokštelinės, apvalios ausys
Kiti vardai)
Koala Lokys
Nėštumo laikotarpis
35 dienos
Buveinė
Eukaliptas, vidaus ir pajūrio miškai
Plėšrūnai
Plėšrieji paukščiai, Dingo, Žmonės
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Naktinis
Dažnas vardas
Koala
Rūšių skaičius
3
Vieta
pietryčių Australija
Šūkis
Iki 80% laiko praleidžia miegodamas ar ilsėdamasis!
Grupė
Žinduolis

Koala fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
  • Pilka-ruda
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
2 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
15 - 20 metų
Svoris
4 kg - 15 kg (8,8 svarai - 33 svarai)
Aukštis
60 cm - 85 cm (24 colių - 34 colių)
Lytinės brandos amžius
2 metai
Atjunkymo amžius
6 - 7 mėnesiai

Koala klasifikacija ir evoliucija

Koala yra mažas ir vidutinio dydžio žinduolis, randamas gyvenantis įvairiuose miškų tipuose pietryčių Australijoje. Nepaisant savo išvaizdos ir fakto, kad jis taip pat žinomas kaip „Koala Lokys“, koalos iš tikrųjų yra žvėreliai, tačiau yra tokie išskirtiniai tarp šios specialiai pritaikytos žinduolių šeimos, kad yra priskiriami jų pačių mokslinei grupei. Tačiau, nors dabar jie laikomi viena žymiausių Australijos žinduolių rūšių, kai naujakuriai atvyko į Europą, viskas buvo labai skirtinga, žinoma, kad milijonai koalų kasmet buvo nužudomi dėl jų kailių. Koala yra unikalus gyvūnas, kuris puikiai maitina tik jų gyvenamų eukaliptų medžių lapus, tačiau ši dieta yra labai sunkiai virškinama ir joje trūksta daugelio gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, kurios yra gyvybiškai svarbios daugeliui gyvūnų rūšių. Šiandien, nors populiacija yra stabili ir plačiai paplitusi, Koalą veikia buveinių nykimas, nes kasmet išvalomi didžiuliai žemės plotai, kad būtų palaikoma auganti plėtra.



Koalos anatomija ir išvaizda

„Koala“ yra vienas charizmatiškiausių iš visų žvėrių, turintis didelį, platų veidą ir apvalias, baltų kuokštelių ausis, suteikiančias mažą lokį, taip pat trūksta matomos uodegos ir lygios, juodos nosies. „Koala“ turi tankų ir švelniai pilką arba pilkai rudą kailį, kuris yra šviesesnis apačioje ir margas gale. Dėl to, kad Koalas beveik visą savo gyvenimą praleidžia medžiuose, jie sukūrė daugybę pritaikymų, kad padėtų jiems gyventi arborealiai, įskaitant trumpas, galingas galūnes, kurios yra nukreiptos aštriais nagais. Turėdami po du priešingus nykščius ir tris pirštus ant kiekvienos rankos, tai reiškia, kad lipdami ir maitindamiesi medžiuose Koalas sugeba įsikibti net į lygiausią žievę. Koalos juda medžiuose šokinėdami, pirmiausia suimdami kamieną priekinėmis letenomis (padedami šiurkščiomis letenų pagalvėlėmis ir nagais), o paskui abi galines kojas kartu pakeldami medžiu, leisdami jiems pakilti aukščiau.



„Koala“ platinimas ir buveinė

Koala kadaise būtų buvusi paplitusi visoje pietryčių Australijoje ir daugelyje aplinkinių salų, tačiau populiacijos (ypač pietuose) kai kuriose vietovėse buvo išnaikintos dėl medžioklės. Tačiau jie yra stebėtinai atsparūs ir prisitaikantys gyvūnai, kurie, kaip žinoma, gyvena įvairiuose miškuose, pradedant aukštais eukaliptų miškais, baigiant pakrančių regionais ir net žemyn plynančiais miškais, esančiais tolimesnėje žemėje. Nepaisant to, kad šiandien jie yra paplitę didelėje natūralaus paplitimo arealo dalyje, klirensas ne tik reiškia jų buveinių praradimą, bet ir atskiria populiacijas, todėl jos tampa vis labiau izoliuotos. Tai nėra vien tik buveinių praradimas žmogaus veiklai, nors dėl to gyventojų sumažėjo tam tikrose vietovėse, nes greitai plintantys miškų gaisrai gali per kelias minutes sunaikinti didžiulius žemės plotus ir stipriai paveikti vietos koalos gyventojus.

Koala elgesys ir gyvenimo būdas

Koala yra vienišas ir naktinis gyvūnas, kuris didžiąją dienos laiko dalį praleidžia miegodamas eukalipto medžio šakutėje. Jų mažai energijos vartojanti dieta (kurią sudaro tik pluoštiniai eukalipto lapai) lemia, kad Koalas gyvena iš esmės neaktyviu gyvenimo būdu, nes jie gali laimingai praleisti iki 18 valandų per dieną miegodami arba tiesiog sėdėdami medžiuose taupydami energiją. Viskas - nuo miego iki valgymo ir net veisimo - daroma medžiuose, nors, kaip žinoma, Koalos žemėn nusileidžia gana dažnai, tik todėl jie sugeba persikelti į kitą medį. Koalos taip pat yra sėdintys gyvūnai, o tai reiškia, kad jie užima fiksuotą namų diapazoną, kurio dydis gali skirtis priklausomai nuo turimo maisto gausos (namų asortimentas yra mažesnis vietovėse, kuriose yra daugiau maisto, nes nereikia keliauti taip toli). Nors vyrų ir moterų būriai sutampa, vyrai netoleruos konkuruojančių patinų, besiveržiančių į jų teritoriją, ir piktybiškai kovos draskydamiesi ir kandydami.



„Koala“ reprodukcija ir gyvenimo ciklai

Veisimosi sezono metu vyrai gali girdėti garsiai klestinčius skambučius miške, kurie turi pritraukti moterį porą, bet ir atbaidyti galimas varžoves. Koalos visuomenėje vyraujantis patinas susiporuoja su daugeliu patelių, o tai reiškia, kad nors vyrai (kaip ir moterys) geba daugintis nuo dvejų metų, veisimas paprastai nėra sėkmingas, kol Koala patinas yra nuo 4 iki 5 metų ir nustatė savo dominavimą. Po nėštumo, trunkančio vos 35 dienas, gimsta vienas, maždaug bitės dydžio, labai neišsivysčiusis džiaugsmas, kuris iškart be pagalbos šliaužioja į motinos pilvo maišelį. Čia jis prisitvirtina prie vieno iš dviejų spenių ir lieka saugiame maišelyje, kol po 6–7 mėnesių jis bus nujunkytas po to, kai išaugs dramatiškai. Tuomet jauna Koala laikosi motinos nugaros, kur linkusi likti dar kelis mėnesius arba tol, kol kito sezono jaunikliai išsivystys ir yra pasirengę palikti maišelį.

„Koala“ dieta ir grobis

Koala yra žolėdis gyvūnas, kuris, norėdamas išgyventi, minta tik eukalipto (gumos) medžio lapais. Nepaisant to, kad yra apie 600 skirtingų eukaliptų rūšių, Koalas, atrodo, maitinasi tik 30 iš jų, o tai priklauso nuo aplinkinių buveinių. Eukalipto lapai yra kieti, pluoštiniai ir dažnai toksiški, todėl yra nevalgomi kitiems žolėdžiams gyvūnams, tačiau Koala vystėsi užpildydama šią ekologinės sistemos spragą ir turi didelius skruostų maišelius, kuriuose laikomi lapai. Užpildžius Koala, lapais skruosto dantimis pradėjus malti lapus į minkštimą, kai kuriuos toksinus detoksikuoja kepenys. „Koala“ taip pat turi nepaprastai ilgą virškinimo traktą, padedantį suskaidyti kietus lapus, kurie yra daugiau nei tris kartus didesni už kūno ilgį. Siekdami padėti procesui, koalos taip pat kartais valgo dirvą, žievę ir žvyrą, kad būtų lengviau virškinti tokį pluoštinį augalą.

Koala plėšrūnai ir grasinimai

Nepaisant to, kad Australijoje trūksta vietinių žinduolių plėšrūnų, suaugę koalos turi labai mažai natūralių plėšrūnų, išskyrus didelius plėšriuosius paukščius. Jaunieji koalai yra labiau pažeidžiami ir juos grobia įvairūs gyvūnai, įskaitant gyvates, tačiau abiem labiausiai gresia naminiai gyvūnai, ypač šunys, kurie ne tik puola koalas, bet ir yra žinoma, kad jie platina ligas vietinėse populiacijose. Tai iš tikrųjų yra viena didžiausių grėsmių koaloms tam tikrose vietovėse, nes daugybę žmonių paveikė būtent Chlamydia bakterija, kurią iš tikrųjų galima gydyti antibiotikais. Kitos grėsmės dabartinėms koalos populiacijoms yra buveinių praradimas augančioms žmonių gyvenvietėms, turizmo plėtra ir miškų gaisrai, kurie gali greitai išplisti pusiau sausuose regionuose. Koalos populiacijas daugelyje salų taip pat paveikė per didelis gyventojų skaičius, nes didėjantis žmonių skaičius reiškia, kad yra mažiau maisto.



Koala Įdomūs faktai ir ypatybės

Dėl to, kad koalos laikosi dietos, kurią sudaro tik lapai, jų gerti nedaug reikia, nes jie gauna beveik visą maistą, kurio jiems reikia. Tačiau gyvenant laikantis dietos, kurioje yra mažai maistinių medžiagų, Koala išsivystė labai mažomis smegenimis dėl savo kūno dydžio, nes šis organas gali nutekėti kūno energijos atsargas. Pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius praleidęs motinos maišelyje, žįsdamas pieną, kūdikis Koalas turi bandyti valgyti kietą maistą, o pirmasis jų yra minkštas mamos išmatos. Manoma, kad tai daro jaunieji koalos, nes jame yra daugybė mikrobų, kurie padeda jauniems žmonėms kovoti su liga ir pradėti virškinti kietus, pluoštinius eukalipto lapus.

Koala santykiai su žmonėmis

Koala kadaise būtų buvę gausu pietryčių Australijos miškuose, tačiau intensyvi jų medžioklė dėl minkšto kailio 20-ojo amžiaus pradžioje sukėlė drastišką populiacijos sumažėjimą ir netgi vietinį išnykimą kai kuriose vietovėse. Kai pramonė pasiekė aukščiausią tašką 1924 m., Buvo prekiaujama dviem milijonais kailių ir galiausiai sukėlė visuomenės pasipiktinimą dėl padėties. Nuo to laiko Koalos medžioklė buvo uždrausta, o populiacijos valdymas vėl padidino jų skaičių. Nepaisant didėjančio gyventojų skaičiaus, Koalas žmogaus veikla veikia per visą savo natūralų paplitimo plotą, daugiausia dėl buveinių nykimo, nes dideli žemės plotai kasmet išvalomi vystymuisi ir žemės ūkiui. Tačiau „Koala“ šiandien yra viena garsiausių ir brangiausių Australijos žinduolių rūšių ir randama ant daugybės emblemų ir pasakojimų ne tik Australijoje, bet ir visame pasaulyje.

Koala apsaugos būklė ir gyvenimas šiandien

Šiandien IUCN Koala yra įtraukta į gyvūną, kuris kelia susirūpinimą dėl artimiausiu metu natūralios aplinkos išnykimo. Gyventojų skaičius yra ne tik stabilus ir paplitęs, bet iš tikrųjų kai kuriose vietovėse jis yra per didelis - 10 000 asmenų per pastaruosius 75 metus buvo perkelti atgal į žemyninę Australijos dalį, kad salų gyventojai negalėtų daugiau kontroliuoti. Tačiau jie tampa vis labiau nutolę ir vienas nuo kito izoliuoti, o tai gali sukelti problemų ateityje ir juos labai paveikė tam tikrose vietovėse įvestos ligos. Vis dėlto, jei įmanoma, užkrėstiems Koalas (ypač tiems, kuriuos užpuolė naminiai šunys) suteikiama pirmoji veterinarinė pagalba, kad ateityje jie galėtų padėti ir užkirsti kelią dideliam protrūkiui, plintančiam per visas populiacijas.

Peržiūrėti visus 13 gyvūnai, prasidedantys K

Kaip pasakyti Koala ...
BulgarųKoala
AnglųKoala
KatalonųLapas
ČekųKoala meškiukas
DanųKoala
Vokiečių kalbaKoala
AnglųKoala
Esperanto kKoalo
IspanųPhascolarctos cinereus
SuomiųKoala
Prancūzų kalbaKoala
GalisųKoala
Hebrajų kalbakoala
KroatųKoala
VengrųKoala
IndoneziečiųKoala
ItalųPhascolarctos cinereus
JaponųKoala
Lotynų kalbaPhascolarctos cinereus
OlandųKoala
AnglųKoala
lenkasKoala
PortugalųLapas
AnglųKoala
SlovėnųKoala
AnglųKoala
ŠvedųKoala
TurkųKoala
VietnamiečiųKoala
KinųKoala
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. Apie „Koalas“ galite rasti čia: https://www.savethekoala.com/koalas.html
  9. „Koala“ informacija, kurią galite rasti čia: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/16892/0

Įdomios Straipsniai