Mangutis

Mangustų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Herpestidae
Gentis
Herpestai
Mokslinis vardas
Helogale Parvula

Mangustų apsaugos būklė:

Nyksta

Mongoose vieta:

Afrika
Azija

Mangustų faktai

Pagrindinis grobis
Žiurkės, kiaušiniai, vabzdžiai
Buveinė
Atviri miškai ir žolių lygumos
Plėšrūnai
Vanagai, gyvatės, šakalas
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
4
Gyvenimo būdas
  • Gauja
Mėgstamiausias maistas
Žiurkės
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Dydis svyruoja nuo 1 iki 3 pėdų!

Mangustų fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
20 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
10-15 metų
Svoris
0,3–4 kg (0,7–8,8 svarai)

Greitas ir judrus mangustas yra įgudęs medžiotojas, kuris maitinsis beveik viskuo, ką tik gali sugauti.



Mangustas yra mažas, aptakus padaras (savo išvaizda panašus į a žebenkštis ), kuris klajoja Azijos ir Afrikos miškuose ir lygumose. Dėl gana drąsaus temperamento mongosas tūkstančius metų buvo žmonių mitų ir istorijų objektas. Tačiau mangusto gyvenimas yra daug sudėtingesnis ir įdomesnis, nei rodo šie mitai.



Mangustų faktai

  • Bene geriausiai mangustas žinomas dėl savo nuostabaus sugebėjimo žudyti gyvatės , kaip ir kobra. Mokslininkai mano, kad jie sukūrė baltymą, kuris šiek tiek apsaugo nuo gyvačių nuodų. Tačiau jie nėra visiškai apsaugoti nuo pakartotinių gyvačių įkandimų.
  • Senovės egiptiečiai kartais su savininkais į kapus dėdavo mumifikuotus mangustus, nes jie buvo dažnas augintinis.
  • Indijos pilkasis mangustas, vadinamas Rikki-Tikki-Tavi, buvo įamžintas Rudyardo Kiplingo„Džiunglių knyga“.
  • Mangustai turi horizontalios formos vyzdžius, panašius į avis ir arklius, kad padėtų išvengti plėšrūnų.
  • Daugelyje vietų mangustai laikomi invazinėmis rūšimis, nes jie kelia grėsmę vietinei paukščių gyvūnijai, įskaitant saugomus ir nyksta rūšių.

Mangustinis mokslinis pavadinimas

Mangustas yra šnekamoji arba įprasta sąvoka panašių rūšių grupei, priklausančiai išimtinai Herpestidae šeimai. Mokslinis pavadinimas kilo iš graikiško žodžio, reiškiančio gyvūną, kuris vaikšto ar šliaužioja visomis keturiomis kojomis. Mangustai užima tą pačią tvarką - Carnivora - kaip katės , meškos , šunys , plombos ir meškėnai . Jie yra labiausiai susiję su viverridais, tokiais kaip civetai , genetai ir linsangai. Jie yra kiek nutolę nuo hiena . Mangustas yra feliformia arba a katė panašus į mėsėdį.

Manoma, kad tam tikru jos vystymosi etapu šie gyvūnai suskilo į dvi skirtingas pogrupius: Herpestinae ir Mungotinae. Trečioji pogrupis, vadinama Galidiinae, kadaise buvo klasifikuojama kartu su kitomis dviem. Endeminis Madagaskarui, Galidiinae dėl panašios išvaizdos kartais buvo žinomas kaip Madagaskaro mangustas. Tačiau ši pogrupis dabar priskiriama Eupleridae šeimai, o ne Herpestidae.

Vis dar gyvena apie 34 mangustų rūšys. Tai apima 23 Herpestinae ir 11 Mungotinae rūšis. Iš fosilijos įrašų taip pat žinomos kelios išnykusios rūšys. Mangustų rūšys yra nevienodai paskirstytos visai šeimai. Kai kuriose gentyse yra tik viena rūšis. Tačiau Herpestes gentyje yra maždaug 10 gyvų rūšių, įskaitant gerai žinomą Indijos pilką, egiptietišką ir krabus valgantį mangustą.

Mangustų išvaizda

Šie gyvūnai paprastai yra lieknas padaras su pailgu kūnu, trumpomis kojomis, plonu snukiu ir mažomis suapvalintomis ausimis. Kailio spalva beveik visada yra ruda, pilka ar net geltona, kartais įsiterpusi su žymėmis ar juostelėmis. Uodega taip pat gali turėti unikalų žiedo raštą ar spalvą. Dėl savo išvaizdos kai kurie žmonės juos laiko klaidingais žebenkštis , nors jų tradicinis diapazonas retai sutampa.

Mangusto dydis skiriasi nuo vienos rūšies. Šio gyvūno kūnas vidutiniškai gali svyruoti nuo septynių colių mažam nykštukiniam mangustui iki vidutiniškai 25 colių masyviam Egipto mangustui, o uodega pridedama dar nuo 6 iki 21 colio. Tai daro tipišką gyvūną maždaug namo dydžio katė . Didžiausios rūšys, visiškai užaugusios, taip pat gali sverti iki 11 svarų.



mangustai - Herpestidae - purvo mangustai

Mangustiškas elgesys

Kvapas yra svarbi mangustų bendravimo dalis. Tai palengvina šalia išangės esančios didelės kvapo liaukos, kurias jie naudoja signalizuodami partnerius ir žymėdami savo teritoriją. Iš tikrųjų kvapo liauka yra pagrindinė savybė, skirianti šiuos gyvūnus nuo civetų, genetų ir linsangų. Mangustai (teisinga mangustų daugiskaita) taip pat remiasi balsais, kad praneštų apie grėsmes, pradėtų piršlybas ir perduotų kitą kritinę informaciją kitiems nariams. Jie turi įspūdingą garsų spektrą, kad galėtų bendrauti tarpusavyje, įskaitant verksmus, urzgimus ir kikenimą. Kiekvieną garsą lydi skirtingas elgesio rinkinys.

Herpestidae šeima apskritai demonstruoja platų socialinių struktūrų ir elgesio spektrą. Kai kurios rūšys klesti vienumoje ar mažose grupėse, kitos rūšys gyvena iki 50 individų kolonijose. Gerai žinomas surikatas , pavyzdžiui, kurį išgarsino televizijos laida, gyvena didelėse kooperatyvų grupėse, turinčiose aiškią socialinę hierarchiją. Asmenys kartais yra atsakingi už specialias užduotis, tokias kaip sargyba, medžioklė ir vaikų apsauga. Kolonija gyvena arba miršta pagal kiekvieno atskiro nario veiksmus.

Konkretus rūšies socialinis išdėstymas gali būti susijęs su jos fiziniu dydžiu ir gyvūno tipu. Didesnis ir fiziškai bauginantis Egipto mangustas yra vienišas medžiotojas, o mažasis nykštukinis mangustas yra labiau socialus padaras, kuris atitolina plėšrūnus, susitelkdamas į dideles grupes. Vienas žmogus yra pažeidžiamas. Bet ir mažesnius gyvūnus gali būti sunku nužudyti, kai jie yra pakuotės dalis.

Mažas mangusto dydis slepia gana drąsų nusiteikimą. Padaras sugeba išlaikyti savo vietą prieš pavojingus plėšrūnus, daug didesnius ar agresyvesnius už save. Galimybė užmušti gyvates (net nuodingas rūšis!) Yra tik vienas pavyzdys. Šie gyvūnai savo įspūdingu greičiu ir judrumu taip pat kartais gali išvengti mirtinų plėšrūnų arba išvengia jų. Kai kurios rūšys gali važiuoti vidutiniškai 20 km / h.

Šie gyvūnai aktyviausi dieną, kol medžioja ir bendrauja. Jie linkę praleisti naktį miegodami. Mangustai gali būti gana protingi ir žaismingi, ypač socialinėje aplinkoje.

Mangustų buveinė

Mangustas yra senojo pasaulio gyvūnas, kuris daugiausia klesti karštuose ar atogrąžų rajonuose. Daugiausia populiacijų galima rasti į pietus nuo Sacharos ir Rytų Afrikoje, įskaitant daugumą Mungotinae rūšių ir kai kurias Herpestinae rūšis. Jie taip pat yra gana paplitę ilgoje teritorijos dalyje Azijos pietuose, nuo Kinijos iki Artimųjų Rytų. Kitos įprastos vietos yra pietinė Iberija, Indonezija ir Borneo.

Tai daugiausia sausumos žinduoliai, kurie klaidžioja po žemę. Jie gyvena įvairiuose klimatuose ir buveinėse, įskaitant atogrąžų miškus, dykumas, savanas ir pievas. Tačiau yra keletas pastebimų išimčių. Kai kurios rūšys, tokios kaip krabus valgantis mangustas, yra pusiau vandens ir daug laiko praleidžia vandenyje ir šalia jo. Jie puikiai moka plaukti su tinklais tarp savo skaitmenų. Medžiuose gyvena kitos rūšys, be vargo judančios tarp šakų. Kita vertus, antžeminiai mangustai įsirausia į žemę dideliais neįtraukiamais nagais. Jie daug laiko praleidžia savo sukurtoje sudėtingoje tunelių sistemoje.

Mangustų dieta

Šie gyvūnai yra oportunistiniai mėsėdžiai, kurie maitinsis daugybe įvairių maisto produktų, tiek gyvų, tiek negyvų. Tai gali būti maži ropliai paukščiai ir žinduoliai, varliagyviai, vabzdžiai , kirminai ir krabai . Tačiau kai kurios rūšys savo mitybą papildys vaisiais, daržovėmis, šaknimis, riešutais ir sėklomis. Jei pasitaikys galimybė, tada gyvūnas pavogs ar maitinsis kito padaro nužudymu.

Sumanus gyvūnas mangustai išmoko susmulkinti lukštus, riešutus ar kiaušinius nuo uolų, kad jie atsiskleistų. Jis gali daužyti daiktą tiesiai į kietą paviršių arba išmesti daiktą iš toli. Ši taktika perduodama iš kartos į kartą, o tai gali būti perduodamos kultūros forma.

Įvairus mangustų gomurys gali sukelti problemų kitoms rūšims, tačiau kai kuriose vietovėse jie laikomi invazine rūšimi.



Mangustiniai plėšrūnai ir grėsmės

Gamtoje mangustas turi tik keletą natūralių plėšrūnų, tokių kaip vanagai ir didieji katės . Didesnės mangustai gali atbaidyti plėšrūnus dėl savo fizinio dydžio, tačiau ypač mažesnės rūšys yra pažeidžiamos didelių mėsėdžių plėšrūnų. Mangustui taip pat kartais gresia nuodingi gyvatės , tačiau dėl savo judrumo ir greičio mangutas yra daugiau nei baisaus roplio atitikmuo. Dėl savo prisitaikymo galimybės jis klestėjo daugelyje skirtingų geografinių regionų aplink Aziją ir Afriką. Tačiau kai kurių rūšių mangustai šiuo metu mažėja dėl buveinių praradimo dėl žmonių kėsinimosi. Jiems reikia daug vietos urvams ir socialiniams susitarimams.

XIX – XX amžiuje naujakuriai visame pasaulyje, ypač keliose vandenyno salose, tokiose kaip Havajai, įvedė mongoozes, kad padėtų kovoti su kenkėjais plantacijose ir ūkiuose. Nors mangustams retai pavykdavo atlikti šią užduotį, tai turėjo netyčinių pasekmių, kad didžioji dalis vietinių laukinių gyvūnų - įskaitant daugybę unikalių paukščių rūšių - buvo išvaroma iki išnykimo ribos. Dėl šios priežasties mangustai laikomi viena iš populiariausių invazinių rūšių pasaulyje, todėl buvo dedamos tam tikros pastangos naikinti arba apriboti mangustų populiacijas nevietiniuose rajonuose.

Mangustų reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Mangustų reprodukcija įvairiose rūšyse labai skiriasi, nes tai dažnai atspindi jų socialinę struktūrą. Vienišos mangustai susitinka tik reguliariais laiko tarpais, kad daugintųsi, dažniausiai kartą per metus. Jaunus jauniklius gali auginti vienas arba abu tėvai. Kita vertus, didelėse kolonijose paprastai yra dominuojantis pakuotės narys, turintis beveik išimtines veisimo teises kelioms patelėms - arba kartais vyrauja viena vyriška ir moteriška pora.

Baigus poravimąsi, patelė pagimdys praėjus keliems mėnesiams po apvaisinimo. Vienu metu ji gali atsivesti vadą, kurioje yra nuo vieno iki šešių jauniklių. Mangustiniai jaunikliai linkę gana greitai užaugti. Po to, kai jie bus nujunkyti, jaunikliai dar kelis mėnesius liks priklausomi nuo tėvų. Gali praeiti nuo šešių mėnesių iki dvejų metų, kol šuniukas visiškai subręs.

Tarp labiau socialinių mangustų rūšių jaunikliai į koloniją įvedami nuo mažens. Kai ieškosite maisto, keli nariai liks apsaugoti jauniklius. Kai kuriose kolonijose šuniukas pasirinks konkretų suaugusį žmogų, kuris užtikrins reguliarų išlaikymą ir dėmesį. Žmonės gali net užmegzti ryšius visą gyvenimą su šeimos ir (arba) kolonijos ar šeimos nariais.

Gyvenimo trukmė labai priklauso nuo rūšies, tačiau tipiškas mangutas laukinėje gamtoje gali gyventi apie 10 metų, o nelaisvėje - galbūt dvigubai ilgiau.

Mangustų populiacija

Nors tikslų populiacijos skaičių sunku įvertinti, atrodo, kad daugybė monguzų rūšių visame pasaulyje yra tvirtos sveikatos. Indijos pilkoji mangusta yra bene labiausiai paplitusi rūšis. Paprastai jis yra visame Indijos subkontinente ir pietiniame Irane, viename nenutrūkstamame diapazone.

Pagal Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) Raudonasis sąrašas, kuriam gresia pavojus, Liberijos mangustai yra vienintelės rūšys, kurios atitinka pažeidžiamą statusą, o kelios kitos mangustų rūšys grasino . Tačiau Madagaskaro mangustui, nors ir ne tikrajam mangustui, gresia pavojus gimtojoje buveinėje, nes kelioms rūšims atiteko nykstantis statusas. Buveinių praradimą reikės sustabdyti arba pakeisti, kad kai kurios rūšys vėl atsigautų iki ankstesnio lygio.

Žiūrėti visus 40 gyvūnai, prasidedantys M

Įdomios Straipsniai