Xerus

Xerus mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Rodentija
Šeima
Sciuridae
Gentis
Xerus

Xerus apsaugos statusas:

Mažiausiai susirūpinimo

„Xerus“ vieta:

Afrika

Xerus įdomus faktas:

Xerusas naudoja savo purią uodegą kaip saulės šešėlį Afrikos savanoje.

Xerus faktai

Grobis
Vabzdžiai, lapai, sėklos, riešutai
Jaunojo vardas
Mažyliai
Grupinis elgesys
  • Socialinis
Linksmas faktas
Xerusas naudoja savo purią uodegą kaip saulės šešėlį Afrikos savanoje.
Ryškiausias bruožas
Ilga balta uodega
Nėštumo laikotarpis
48 dienos
Buveinė
Savanos, žolynai, dykumos
Plėšrūnai
Šakalai, gyvatės, driežai
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1-3
Gyvenimo būdas
  • Dieninis
Dažnas vardas
Afrikos žemės voverė
Rūšių skaičius
4
Vieta
Į pietus nuo Sacharos esanti Afrika
Šūkis
Voverė, gyvenanti urvuose Afrikoje.
Grupė
Žinduolis

Xeruso fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Grynasis
  • Balta
Odos tipas
Plaukai
Gyvenimo trukmė
Nežinomas laukinėje gamtoje, 11,5 metų nelaisvėje
Svoris
14oz-22oz
Ilgis
17in-18in
Lytinės brandos amžius
8 mėn
Atjunkymo amžius
52 dienos

„Xerus“ savo pūkuotą uodegą naudoja šešėlyje nuo saulės šviesos Afrikoje.



Xerus eritropas, kuris paprastai žinomas kaip afrikinė žemės voverė ir yra gimtoji Afrikoje. Jie turi šiurkščius ir trumpus plaukus ir yra žinomi kaip socialūs gyvūnai. Nelaisvėje jie gali išgyventi apie 11,5 metų.



Patinai ir moterys gyvena atskirose grupėse ir susiburia poruotis, o po to kūdikiai gyvena su motinomis moterų grupėje.
„Xerus“ turi keturis porūšius - kyšulio žemės voverė, dryžuota žemės voverė, kalnų žemės voverė ir dryžuota voverė.

Šie gyvūnai yra dienos ir paprastai yra žinomi kaip žolėdžiai gamtoje ir dažniausiai valgo riešutus, šaknis ir sėklas. Tačiau kartais jie valgo ir kiaušinius bei kitus mažus gyvūnus.



5 nuostabūs Xerus faktai

  • Brandus Xerus patinas mėgsta kurti savo grupes, kurios yra atskiros nuo patelių. Šias grupes dažnai sudaro po maždaug 20 narių.
  • Žinoma, kad šios voveraitės neslepia maisto, kaip ir kitos voveraitės. Vietoj to, jie kasdien eina medžioti maisto ir nelaiko stabiliai.
  • Jie negyvena medžiuose, sukuria patogesnes buveines urvuose dykumoje.
  • Šios voverės poruojasi ištisus metus, o ne per vieną sezoną. Patinai ir moterys turi kelis poravimosi partnerius.
  • Xerus patelė gyvena nuo vieno iki keturių grupėmis su savo kūdikiais, dar vadinamais jaunikliais.

Xerus mokslinis vardas

Šie sutvėrimai, paprastai vadinami Xerus, praeina mokslinis vardas Xerus erythropus ir priklauso Sciuridae šeimai bei Chordate šeimai. Jie priklauso „Mammalia“ gyvūnų klasei.

Xerus turi keturis porūšius. Pirmoji, kyšulio žemės voverė (mokslinis pavadinimas: Xerus inauris), pirmiausia gyvena Pietų Afrikoje, Botsvanoje ir Namibijoje, ieškodama sausesnių vietovių, kurias galėtų vadinti namais. Tačiau dryžuota dirvinė voverė (mokslinis pavadinimas: Xerus erythropus) yra daugiausia pietvakariniame Maroko rajone, Mauritanijoje ir Senegale.

Kalnų žemės voverė (mokslinis pavadinimas: Xerus Princeps) gyvena vakariniame Pietų Afrikos regione ir Namibijoje, taip pat pietvakarinėje Angolos pusėje. Galiausiai nenuplėštą dirvinę voverę (mokslinis pavadinimas: Xerus rutilus) galima rasti pievose, pamiškėse ir uolėtose teritorijose šiaurės rytų teritorijose, esančiose Sudane ir Tanzanijoje.



Xerus išvaizda ir elgesys

Šios voverės nuo galvos iki kojų yra padengtos kailiu, kuris dažnai būna šviesiai rusvos dirvožemio spalvos. Tačiau jis taip pat gali būti rausvai pilkos arba gelsvai pilkos spalvos kailio. Tačiau jų kojų plaukai yra palyginti mažesni nei likusio kūno. Nors jų kojų pagalvėlėse plaukai yra minimalūs arba be plaukų, pati koja turi šiek tiek plaukų.

Dryžuotos žemės voverės atveju kūnas turi baltą juostą, einančią iš abiejų pusių ir pečių. Uodega paprastai yra plokščia ir tamsesnio atspalvio nei kūno kailis. Gyvūno ausys paprastai yra mažos, o nagai yra ilgi ir išlenkti. Tačiau šie nagai neleidžia padarui lipti medžiais.

Jų aukštis gali būti nuo 17 iki 18 colių, išskyrus uodegą. Uodega yra apie 7,5–10,2 colio ilgio, todėl ji yra maždaug trečdalis viso „Xerus“ ilgio. Tačiau voverės dydis paprastai ir dažniausiai priklauso nuo aptariamo porūšio, nes visi keturi galėjo turėti tam tikrų skirtumų.

Paprastai jie sveria apie 14 uncijų. Šios voverės naudoja uodegą kaip apsaugą nuo kaitinančios šilumos.

Žinoma, kad „Xerus“ yra socialus gyvūnas, gyvenantis grupėmis. Suaugę vyrai sudaro savo grupes, kuriose yra po 19–20 narių. Kita vertus, moterys paprastai gyvena grupėje nuo vieno iki keturių kartu su savo atžalomis.

Artimas vaizdas, kai Xerus valgo sėklą
Artimas vaizdas, kai Xerus valgo sėklą

Xerus buveinė

Yra žinoma, kad Xerus gyvena atvirose vietovėse, ypač miškuose, dykumose ar kt žolynai . Tačiau jų galima rasti visoje Afrikoje. Vienas iš porūšių net gyvena uolėtose vietovėse, įskaitant kalnus.
Nors jie yra antžeminiai, jų dienos įpročiai leidžia jiems patyrinėti daugybę vietovių, kuriose jie gyvena maistui.

Nors žinoma, kad medžiuose gyvena daugybė kitų voveraičių ir panašių gyvūnų, Xerus vietoj jų gyvena namuose. Norėdami rasti bet kurį iš šių gyvūnų laukinėje gamtoje, patikrinkite tam tikras dykumos vietas Pietų Afrikoje, Namibijoje, Lesote ir Botsvanoje. Nėra žinoma, kad voverės migruoja, todėl tikimybė ją pamatyti yra gana didelė.

Xeruso dieta

Xerusas valgo įvairius maisto produktus, tokius kaip riešutai, šaknys ir sėklos. Paprastoji voverė ypač mėgsta ir krūmus bei svogūnėlius. Radę jie taip pat vartos jamus, medvilnę, manioką, žemės riešutus ir saldžiąsias bulves. Nors „Xerus“ pirmiausia yra žolėdis, yra keletas gyvūninės kilmės baltymų šaltinių, kurių jie ieškos dienos žygių po maistą metu. Kai bus ir prireiks, jų racioną taip pat sudarys vabzdžiai, kiaušiniai ir maži gyvūnai (mažais kiekiais).

Xerus plėšrūnai ir grasinimai

Kaip ir visi kiti gyvūnai, Xerus taip pat valgo ir ėda kiti gyvi padarai, laikydami save maisto grandinėje. Didžiausia grėsmė Xerus gyvybei yra šakalas , nors juodai nugarotas šakalas to labiausiai ieško. Xerus taip pat persekioja gyvatės , driežai ir pūtimo papildiklis.

Žinoma, kad Xerus yra greitas gyvūnas, kuris yra būtinas norint įveikti juos grobiančius gyvūnus. Tačiau neaišku, kaip greitai jie gali judėti, nes jų greiti sprintai dažnai būna trumpalaikiai.

Kita vertus, žmonių vykdoma pramoninė veikla taip pat kelia grėsmę Xerus gyvybei, nes tai gali sukelti jų natūralios buveinės nykimą. Xerus populiacijos yra daugybė visame pasaulyje, o IUCN paskelbė ją „neišnykusia“.

Xerus reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Xerus atveju nežinomas veisimosi laikotarpis. Tačiau Xerus vyras ir moteris poruojasi visus metus, nepaisant to, kad turi tik pavienius poravimosi partnerius. Sakoma, kad jie kartais gimdo iki liepos ir spalio. Nėštumo laikotarpis Xerus yra maždaug 48 dienos, po kurio jaunuoliai atjunkomi maždaug 52 dienas.

Moteris Xerus lytiškai subręsta sulaukusi 10 mėnesių, o vyrų lytinė branda dažniausiai būna sulaukusi aštuonių mėnesių. Xeruso patelė gali daugintis visus metus, tačiau labai nedaugelis jų kasmet išaugina daugiau nei po vieną. Paprastai vienoje vadoje patelės išaugina apie vieną – tris kūdikius.

Mažyliais vadinami kūdikiai gimsta be plaukų, užmerkę akis. Žinoma, kad jie atmerkia akis apie 35 dienų amžiaus, o motinos juos prižiūri maždaug 45 dienas. Yra žinoma, kad jaunikliai sulauks pilnametystės apie 150–153 dienas.

Būdamas nelaisvėje, „Xerus“ gali išgyventi iki 11,5 metų, tačiau nėra duomenų apie jų gyvenimo trukmę gamtoje.

Xerus populiacija

Apie šių gyvūnų populiaciją žinoma labai mažai. Tačiau yra pakankamai afrikietiškų žemės voveraičių ir IUCN paskelbė juos „neišnykusiais“.

Peržiūrėti visus 2 gyvūnai, prasidedantys X

Įdomios Straipsniai