Šakalas

Šakalų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Canidae
Gentis
Kanis
Mokslinis vardas
aureus

Šakalų apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Šakalo vieta:

Afrika
Azija
Europa

Šakalo faktai

Pagrindinis grobis
Antilopė, ropliai, vabzdžiai
Buveinė
Žolių lygumos ir sausi miškai
Plėšrūnai
Hiena, Leopardas, Ereliai
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
5
Gyvenimo būdas
  • Paketas
Mėgstamiausias maistas
Antilopė
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Gali išlaikyti 16 km / h greitį!

Šakalo fizinės savybės

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
20 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
8-15 metų
Svoris
6,8–11 kg (15–24 svarai)

Šakalai bendrauja su savo būrio nariais, naudodami kaukimą, urzgimą, šniokštimą ir net gaudymo garsus.



Šakalai apsigyvena skirtingose ​​Afrikos vietose, taip pat Europos šalyse, tokiose kaip Graikija, Rumunija, Italija ir Bulgarija kartu su kitomis. Jie yra visavalgiai, valgantys ir augalus, ir mėsą. Vyras ir moteris šakalai yra monogamiški, o tai reiškia, kad jie išlieka kartu visą gyvenimą, o pora kartu augina savo jauniklius. Šie iltiniai laukiniai gyvūnai gali gyventi iki 12 metų.



5 neįtikėtini šakalo faktai!


• Nelaisvėje esantys šakalai gali gyventi net 16 metų.

• Šakalai medžioja poromis, užuot ieškoję vien grobio.

• Šakalų grupė kartais vadinama būriu arba gentimi.

• Šakalai vadoje paprastai turi nuo dviejų iki keturių jauniklių.

• Šie padarai yra iltiniai šunys su giminaičiais kojotai , lapės ir vilkai .

Šakalo mokslinis vardas

Mokslinis paprastojo šakalo pavadinimas yraaureus. Žodis Canis yra lotyniškas šuo, o aureus reiškia auksinį. Taigi prasminga, kad kitas paprastojo šakalo vardas yra auksinis šakalas. Jo šeima yra Canidae, o klasė - Žinduoliai.

Kartu su paprastuoju šakalu yra dar dvi rūšys, įskaitant šoninį dryžuotą šakalį ir juodagalį šakalį. Vienintelis šių trijų rūšių skirtumas yra jų kailio spalva ir specifinė buveinė, kurioje jie nori gyventi.



Šakalo išvaizda ir elgesys

Paprastasis šakalas turi kailį, kuris yra geltonos, rudos ir aukso mišinys. Šakalo kailio išvaizda gali tapti tamsesnė arba šviesesnė, keičiantis metų laikams. Jei turite šunį, galite pastebėti, kad jo kailis storėja arba šiek tiek keičia spalvą pagal metų laikus. Panašus procesas vyksta ir su šiais gyvūnais.

Šis gyvūnas turi ilgą liekną nosį, dideles ausis ir net kuprinę uodegą, dėl kurios jis atrodo labai panašus į lapę. Atminkite, kad lapės ir šakalai yra artimi giminaičiai! Šakalai turi keturias lieknas kojas, apipjaustytą kūną ir tamsias akis, kurios visada stebi jo aplinką.

Šakalas yra maždaug 16 colių aukščio nuo peties ir sveria nuo 11 iki 26 svarų. Jei uždėsite vieną antrą skaičių pieštuką ant kito, tada žiūrėsite maždaug į vieno šakalo aukštį. Arba 26 svarų šakalas sveria maždaug tiek pat, kiek vidutinio dydžio taksas.

Šie iltiniai bėgikai yra greiti bėgikai, greičiausias šakalo greitis yra 40 mylių per valandą. Jie gali važiuoti trumpa didžiulio greičio serijomis arba ilgesnį laiką mažesniu greičiu. Šis greitis padeda jiems sugauti savo grobį ir gali apsaugoti juos nuo kai kurių plėšrūnų.

Jų kailio spalva padeda įsilieti į savo teritoriją. Tik pagalvok, kaip lengvai šakalas dings į šviesiai rudą žolę Afrikos savanoje! Šis maskavimas padeda jį apsaugoti, jei toje vietoje yra plėšrūnų.

Vienas vaikštantis šakalas greičiausiai pabėga nuo grėsmės, o didelė šakalų grupė gali atsilaikyti prieš plėšrūną. Šakalų pakelis netgi gali priblokšti a leopardas arba a hiena . Bent jau didelis būrys gali sugebėti išvaryti plėšrūną.

Žinoma, kad šie iltiniai gina savo teritoriją, naudodami aštrius dantis ir nagus, kad išvytų bet kokius įsibrovėlius. Aštri šakalo apsauga nuo savo teritorijos yra savybė, kurią jis dalijasi su savimi vilkas , lapė ir kojotas pusbroliai. Tai ne tik saugo savo namus, bet ir apsaugo visus šios vietos jauniklius.

Šakalai gyvena grupėmis, kurių gali būti nuo 10 iki 30. Jie vadinami pakeliais arba gentimis. Šie gyvūnai paprastai būna drovūs ir stengiasi likti už akių, prisidengdami aukšta žole, uolų plyšiuose ar už medžių. Vienintelį kartą jie rodo agresiją, kai jų teritorijai gresia įsibrovėlis.

Vienas įdomiausių šių gyvūnų dalykų yra jų bendravimo forma. Trumpai tariant, šakalų pasaulyje ne visi kaukimai, urzgimai ir ypsai yra panašūs. Pakuotės ar genties nariai turi unikalius garsus, kuriuos skleidžia, norėdami perduoti žinutę likusiai savo šeimai. Visi šakalų paketai turi savo garsus, todėl apylinkių šeimos negauna mišrių žinučių!

Vienas kaukiantis garsas gali reikšti, kad šakalas užmušė grobį ir nori, kad visi šeimos nariai valgytų. Trankantis garsas gali įspėti kitus būrio narius, kad šioje vietoje yra plėšrūnas. Sakoma, kad šoninis dryžuotas šakalas skleidžia gaudymo garsą, panašų į pelėdą. Šis unikalus garsas Ugandoje pelnė „o loo“ pravardę.

šakalas (Canis aureus) šakalas vaikšto smėliu

Šakalo buveinė

Šie gyvūnai gyvena Afrikoje ir kai kuriose Europos šalyse. Afrikoje jų yra vakarinėje ir vidurinėje žemyno dalyje, Senegale, Nigerijoje ir Pietų Sudane. Jie taip pat gyvena toliau į pietus Zambijoje ir Zimbabvėje.

Konkretus buveinės tipas, kuriame gyvena šakalas, skiriasi priklausomai nuo to, kurią iš trijų rūšių žiūrite. Paprastieji arba auksiniai šakalai gyvena savanose ir dykumose, o šoniniai dryžuoti šakalai labiau mėgsta drėgnesnes buveines, tokias kaip pelkės, krūmynai ir net kalnai. Juodagalvis šakalas gyvena pamiškėse ir savanose. Nors regionai skiriasi, visų trijų rūšių galima rasti Afrikoje.

Ilgos ir tvirtos šių ilčių kojos leidžia medžiojant lengvai keliauti ilgais žemės ruožais. Jų letenos gali atlaikyti šilumą, taip pat šiurkščią sausą žemę. Norėdami rasti grobį, jie labiau naudojasi klausos ir uoslės jausmu nei regėjimu. Jie aktyvūs dažniausiai sutemus ir auštant. Taip jie gali išvengti judėjimo karščiausiu dienos metu. Kaip naminiai šunys, jie dieną miega daug.

Šakalų dieta

Ką valgo šie iltiniai šunys? Šie iltiniai yra visavalgiai, valgantys paukščius, uogas, augalus, triušiai , varlės, vaisiai, gyvatės ir maži antilopės . Kai kurie mokslininkai šakalus vadina oportunistiniais tiekėjais. Tai reiškia, kad jie gali pavogti mėsos likučius iš kito gyvūno užmušto grobio. Jie naudojasi galimybe valgyti, kai tik randa maisto, net jei jo nemedžiojo ir nežudė.

Paprastai šie iltiniai medžioja poromis. Tai yra tam, kad jie galėtų kartu sugauti ir nugriauti savo grobį. Nors jie turi aštrius dantis, šie padarai yra maži, todėl padeda du šakalai bendradarbiauti medžiojant - ypač jei jie eina po didesnio grobio.



Šakalų plėšrūnai ir grasinimai

Šie iltiniai gyvūnai turi keletą plėšrūnų, įskaitant ereliai , leopardai ir hienos . Visi šie plėšrūnai pasižymi dideliu greičiu, jėga arba abiem, todėl gana lengva pagauti jauną šakalį. Neįprasta, kad erelis nuskrieja žemyn ir užfiksuoja jauniklį, kuris žaidžia už savo duobės ribų.

Kartais, kai trūksta maisto šaltinių, šie gyvūnai patenka į ūkininko nuosavybę, kad nužudytų gyvulius. Kai kuriuos šakalus ūkininkai šaudo dėl šios priežasties. Kita žmogaus grėsmė jiems yra buveinės praradimas dėl žemės plėtros ir statybų.

Oficiali šių gyvūnų apsaugos būklė, pasak Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) , yra mažiausiai susirūpinimo . Iš tikrųjų manoma, kad jų gyventojų daugėja.

Šakalų reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Šis kinologas turi tik vieną partnerį per visą savo gyvenimą. Paprastojo šakalo poravimosi sezonas tęsiasi nuo spalio iki kovo. Nėštumo laikotarpis yra nuo 57 iki 70 dienų. Kojotai , lapės ir vilkai nėštumo laikotarpis yra maždaug tiek pat dienų.

Vyras ir moteris kartu ieško arba sukuria požeminę duobę, kurioje gims kūdikiai. Patelė gyvai gimdo nuo dviejų iki keturių kūdikių, dar vadinamų jaunikliai . Naujagimiai jaunikliai yra labai maži, sveriantys mažiau nei kilogramą. Jie gimsta akli ir slaugomi iš motinos, taip pat vartoja nedidelį kiekį minkšto maisto. Būdami dešimties dienų jauniklių akys atsiveria ir po dviejų mėnesių jie pradeda valgyti kietą maistą.

Kadangi jie yra tokie maži, jaunikliai yra pažeidžiami atakų ereliai , leopardai ir hienos . Iš tikrųjų daugelis šių jauniklių neišgyvena iki 14 savaičių. Siekdama apsaugoti savo jauniklius, mama kas kelias savaites perkelia savo kraiką į skirtingus požeminius tankius. Dėl to plėšrūnui tampa sunku paimti ir likti prie jauniklių kvapo.

Tiek motina, tiek tėvas rūpinasi jaunikliais, mokančiais medžioti, kai jiems yra apie šešis mėnesius. Šuniukas gali palikti tėvus būdamas 11 mėnesių amžiaus, kad pats išmuštų. Arba ji gali likti su savo tėvais, kad padėtų prižiūrėti kitus jauniklius kitose vadose.

Gamtoje gyvenantys šakalai gyvena nuo 10 iki 12 metų. Laukiniai šakalai yra pažeidžiami daugelio tų pačių ligų, su kuriomis gali susidurti šuo. Pavyzdžiui, jie gali užsikrėsti pasiutlige. Į seną ar sužeistą šakalį taip pat dažniau patenka plėšrūnas nei į jauną, sveiką gyvūną.

Žinoma, šie iltiniai dantys, kuriuos gerai prižiūri zoologijos sodas ar laukinės gamtos draustinis, gali gyventi ilgiau, iki 16 metų.

Šakalų populiacija

Paprastų šakalų populiacija Indijoje yra daugiau nei 80 000. Tačiau mokslininkai nėra tikri dėl šių gyvūnų populiacijos Afrikoje.

Manoma, kad šios rūšies šakalų populiacija didėja. Jo oficiali apsaugos būklė yra mažiausiai susirūpinimo .

Peržiūrėti visus 9 gyvūnai, prasidedantys J

Įdomios Straipsniai