Gepardas

Gepardo mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
Acinonyx
Mokslinis vardas
Acinonyx jubatus

Gepardo apsaugos būklė:

Pažeidžiamas

Cheetah vieta:

Afrika
Azija
Eurazija

Gepardo įdomus faktas:

Greičiausias sausumos žinduolis pasaulyje!

Gepardo faktai

Grobis
Gazelė, gnu, kiškis
Jaunojo vardas
Cub
Grupinis elgesys
  • Vienišas / poros
Linksmas faktas
Greičiausias sausumos žinduolis pasaulyje!
Numatomas gyventojų skaičius
8500
Didžiausia grėsmė
Gyvenamosios vietos netekimas
Ryškiausias bruožas
Gelsvas kailis, padengtas mažomis juodomis dėmėmis
Nėštumo laikotarpis
90 dienų
Buveinė
Atvira žolė
Plėšrūnai
Žmogus, Liūtas, Erelis
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
3
Gyvenimo būdas
  • Paros
Dažnas vardas
Gepardas
Rūšių skaičius
5
Vieta
Azija ir Afrika
Šūkis
Greičiausias sausumos žinduolis pasaulyje!
Grupė
Žinduolis

Gepardo fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Geltona
  • Juoda
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
70 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
10 - 12 metų
Svoris
40 kg - 65 kg (88 svarai - 140 svarai)
Aukštis
115 cm - 136 cm (45 colių - 53 colių)
Lytinės brandos amžius
20 - 24 mėnesiai
Atjunkymo amžius
3 mėnesiai

Gepardų klasifikacija ir raida

Gepardas yra didelis ir galingas kačiukas, kuris kažkada buvo rastas visoje Afrikoje, Azijoje ir net kai kuriose Europos vietose. Tačiau šiandien jis randamas tik keliuose atokiuose kadaise buvusio natūralaus arealo regionuose, visų pirma dėl augančių žmonių gyvenviečių ir jų medžiojamų kailių. Manoma, kad yra penki skirtingi gepardo porūšiai, kurių spalva skiriasi tik labai nedaug ir kuriuos lengviausia atskirti pagal geografinę padėtį. Nors jie nelaikomi „didelių kačių“ šeimos dalimi, nes jie negali riaumoti, gepardai yra vieni galingiausių Afrikos plėšrūnų ir labiausiai žinomi dėl savo didžiulio greičio, kai yra vijose. Gepardas, trumpą laiką galintis pasiekti didesnį nei 60 km / h greitį, yra greičiausias sausumos žinduolis pasaulyje.



Gepardo anatomija ir išvaizda

Gepardas yra ilgas ir lieknas kūnas, padengtas šiurkščiu gelsvu kailiu ir išmargintas mažomis juodomis dėmėmis. Jo ilgoji uodega padeda greitai išlaikyti pusiausvyrą ir pakeisti kryptį. Skirtingai nuo likusio gepardo kūno, uodegoje yra žieduoti ženklai, kurie baigiasi juodu galiuku. Gepardai turi mažas galvas su aukštai pakeltomis akimis, kurios jiems padeda tiriant aplinkinius žolynus dėl galimo grobio. Jie taip pat turi skiriamuosius juodus „ašarų ženklus“, einančius nuo vidinės akies, išilgai nosies ir žemyn į burnos išorę, kurie, manoma, padeda apsaugoti juos nuo apakinimo nuo ryškios saulės. Išskirtinį gepardo greitį lemia daugybė dalykų, įskaitant tvirtas ir galingas užpakalines kojas bei neįtikėtinai lanksčią ir raumeningą stuburą, kuris leidžia gepardui ne tik greitai sprukti, bet ir padaryti juos labai judrius. Jie taip pat turi nenuimamus nagus, kurie kasasi į žemę, suteikdami gepardui geresnį sukibimą dideliu greičiu.



Gepardų platinimas ir buveinė

Kažkada gepardas turėjo didžiulį istorinį diapazoną, nusidriekusį keliuose žemynuose, tačiau jų paplitimas šiandien yra daug labiau išsibarstęs - nedaug jų yra Irane, o dauguma - Afrikoje į pietus nuo Sacharos. Nors gepardai vis dar aptinkami keliose skirtingose ​​rytinės ir pietinės Afrikos vietose, daugiausia laukinių gepardų populiacija yra Namibijoje, pietvakarių Afrikoje. Gepardai dažniausiai būna tykantys grobiai didžiuliuose, atviruose žolynuose, tačiau jie taip pat randami įvairiose kitose buveinėse, įskaitant dykumas, tankią augmeniją ir kalnuotą vietovę, su sąlyga, kad yra pakankamai maisto ir vandens atsargų. Gepardai yra vieni iš pažeidžiamiausių Afrikos kačių, kurių gyventojų skaičių daugiausia veikia augančios žmonių gyvenvietės, kurios kėsinasi į jų gimtąsias buveines.

Gepardo elgesys ir gyvenimo būdas

Gepardas yra unikalus tarp Afrikos kačių visų pirma dėl to, kad jie yra aktyviausi dieną, todėl išvengiama konkurencijos dėl kitų didelių plėšrūnų, tokių kaip liūtai ir hyenos, kurie medžioja vėsesnę naktį. Jie taip pat yra viena iš labiausiai bendraujančių kačių rūšių, kai vyrai dažnai klajoja mažose grupėse, paprastai su savo broliais ir seserimis, ir keista, kad moterys yra vienišesni gyvūnai, išskyrus 18 mėnesių, arba kad jie praleidžia prižiūrėdami savo jauniklius. . Gepardai yra nuožmiai teritoriniai gyvūnai, kurie patruliuoja dideliuose namų rajonuose ir dažnai sutampa su kitų gepardų ir iš tikrųjų liūtų gyvūnais, o moterys linkusios klajoti daug didesniame diapazone nei vyrai. Paprastai jie yra drovūs ir labai slapti gyvūnai, todėl jie gali medžioti grobį karštomis dienos valandomis, nepastebimi taip lengvai.



Gepardų reprodukcija ir gyvenimo ciklai

Po maždaug 3 mėnesių trukusio nėštumo laikotarpio gepardo patelė atsiveda nuo dviejų iki penkių jauniklių, kurie gimsta akli ir nepaprastai pažeidžiami Afrikos dykumoje. Jaunikliai pirmuosius kelis mėnesius čiulpia motiną, kai pradeda valgyti mėsą, ir pradeda ją lydėti į medžioklės keliones, nes stebėdami ją sugeba išmokti medžioti. Gepardų jaunikliai išmoksta daugumos medžioklės būdų žaisdami su savo broliais ir seserimis ir lieka su motina, kol galės sėkmingai medžioti ir išvykti rasti savo teritoriją nuo 18 mėnesių iki 2 metų. Deja, viena iš pagrindinių tokio drastiško gepardų skaičiaus sumažėjimo priežasčių yra ta, kad iki 75% gepardų jauniklių gyvena ne vyresni nei 3 mėnesiai, nes jų mama kiekvieną dieną turi juos palikti, norėdama rasti maisto jiems pašerti, palikdami pažeidžiamus jauniklius bejėgius plėšrūnų akivaizdoje.

Gepardo dieta ir grobis

Gepardas pasižymi išskirtiniu regėjimu, todėl medžioja naudodamas regėjimą, pirmiausia persekiodamas savo grobį (nuo 10 iki 30 metrų atstumu), o paskui vijosi, kai ateis laikas. Gepardai dažnai užmuša savo grobį didžiulėse atvirose vietose, tačiau linkę jį tempti į slėptuvę, kad kiti gyvūnai jo neišgraibstytų. Gepardas turi tai padaryti, nes jis negali iš karto suvalgyti grobio dėl to, kad po persekiojimo jiems yra be galo karšta ir jiems reikia laiko atvėsti, kol jie galės puotauti. Gepardai yra mėsėdžiai gyvūnai, o tai reiškia, kad jie medžioja ir žudo tik kitus gyvūnus, kad gautų maistą, reikalingą išgyventi. Jie daugiausia medžioja stambius žolėdžius gyvūnus, įskaitant „Gazelle“ ir daugybę didelių antilopių rūšių, pavyzdžiui, gnu, kartu su zebrais ir mažesniais žinduoliais, pavyzdžiui, kiškiais. Tiksli gepardo dieta vis dėlto priklauso nuo jo vietos.

Gepardų plėšrūnai ir grėsmės

Suaugęs gepardas yra dominuojantis plėšrūnas savo aplinkoje, todėl kiti didieji plėšrūnai jo nemano kaip grobio (labiau kaip konkurencijos). Tačiau gepardų jaunikliai yra nepaprastai pažeidžiami, ypač kai jų motina ne medžioja, ir juos grobia daugybė gyvūnų, įskaitant liūtus ir hienas, taip pat stambias paukščių rūšis, tokias kaip ereliai ir grifai. Didžiausią grėsmę gepardams kelia žmonės, kurie ne tik pasisavino didžiulius natūralios buveinės plotus, bet ir pavertė didelius žemės regionus nacionaliniais parkais. Nors panašu, kad šiose vietovėse didėja tiek liūtų, tiek hienų populiacija, gepardų skaičius yra daug mažesnis, nes konkurencija dėl maisto yra didesnė, nes vis daugiau šių didelių plėšrūnų.



Gepardas Įdomūs faktai ir ypatybės

Vienas ryškiausių skirtingų porūšių skirtumų yra tas, kad jų kailio spalva šiek tiek keičiasi, atsižvelgiant į juos supančią aplinką. Tie gepardai, esantys rimtesniuose dykumos regionuose, paprastai būna lengvesni ir turi mažesnes dėmes, nei karališkieji gepardai, kurie klajoja po pietų Afrikos žolynus, yra tamsesni, šiek tiek didesni ir didesnių dėmių. Nors gepardai negali riaumoti, jie skleidžia įvairius garsus, įskaitant aukštą garsą, kurį galima išgirsti daugiau nei už mylios. Gepardas yra vienas ryškiausių pasaulio kačių ir, nors jis gana dažnai painiojamas su leopardu, manoma, kad jo vardas kilo iš indų kalbos žodžio „chita“, kuris reiškia „dėmėtas“.

Cheetah santykiai su žmonėmis

Nepaisant nuožmios išvaizdos, gepardus tūkstančius metų iš tikrųjų prijaukino vietiniai žmonės, nes jie buvo naudojami medžiojant maistą kaimo gyventojams. Jie taip pat ilgą laiką buvo laikomi nelaisvėje, tačiau, atrodo, kad jie nesukuria ypač sveikų individų, todėl laukiniai gepardai buvo reguliariai gaudomi kraujo linijai atkurti. Žmonių medžiojami kaip trofėjai visame natūraliame areale, gepardai visiškai išnyko iš daugelio vietų, kartu su buveinių praradimu didėjant žmonių gyvenvietėms ir žemės valymui žemės ūkiui, gepardų skaičius šiandien vis dar sparčiai mažėja.

Gepardo apsaugos būklė ir gyvenimas šiandien

Šiandien gepardą IUCN įtraukė į rūšį, kuri yra pažeidžiama dėl artimiausiu metu išnykimo natūralioje aplinkoje. Buveinių praradimas kartu su natūralių parkų, kuriuose gyvena daug konkuruojančių plėšrūnų, skaičiaus padidėjimas smarkiai sumažino pasaulio gepardų populiaciją. Manoma, kad laukinėje gamtoje liko nuo 7 000 iki 10 000 individų, o vis daugiau jų randama zoologijos soduose ir gyvūnų institutuose visame pasaulyje.

Peržiūrėti visus 59 gyvūnai, prasidedantys raide C

Kaip pasakyti gepardą ...
BulgarųGepardas
KatalonųGepardas
ČekųLiesas gepardas
DanųGepardas
Vokiečių kalbaGepardas
AnglųGepardas
Esperanto kGepardas
IspanųAcinonyx jubatus
EstųGepardas
SuomiųGepardai
Prancūzų kalbaGepardas
GalisųGepardas
Hebrajų kalbaGepardas
KroatųGepardas
VengrųGepardas
IndoneziečiųGepardas
ItalųAcinonyx jubatus
JaponųGepardas
Lotynų kalbaAcinonyx
AnglųGepardas
OlandųGepardas
AnglųGepardas
lenkasGepardas
PortugalųGepardas
AnglųGepardas
SlovėnųGepardas
ŠvedųGepardas
TurkųGepardas
VietnamiečiųGepardai
KinųGepardas
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai