Kraujas

Dugongo mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Sirenija
Šeima
Dugongidae
Gentis
Kraujas
Mokslinis vardas
Kruvinas kraujas

„Dugong“ apsaugos būklė:

Netoli grasinta

„Dugong“ vieta:

Vandenynas

„Dugong“ faktai

Pagrindinis grobis
Jūros žolė. Dumbliai, gėlės
Skiriamasis bruožas
Didelis kūno dydis ir šakutė
Buveinė
Šiltesni atogrąžų vandenys ir jūros žolių miškai
Plėšrūnai
Žmogus, Rykliai, Krokodilas
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Jūros žolė
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Glaudžiai susijęs su manatee!

Dugongo fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
Odos tipas
Oda
Didžiausias greitis
13 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
50 - 70 metų
Svoris
150 kg - 400 kg (330 svarai - 880 svarai)
Ilgis
2,7–3 m (8,9–9,8 pėdos)

Dugongas yra vienas iš nedaugelio žolėdžių jūrų žinduolių, vis dar likusių pasaulyje.



Ši rūšis yra pažįstamas vaizdas visiems gyventojams ar turistams, kurie lankosi tropinių pasaulio regionų pakrančių vandenyse. Jis lėtai, vangiai juda per vandenį ir kramtydamas žolę vandenyno dugne, kad išgyventų. Jo žolėdis gyvenimo būdas ir saikingas temperamentas pelnė jūrų karvės ar jūros kiaulės slapyvardį. Nors dugongui dar nėra iškilęs pavojus, jis gali būti pažeidžiamas žmogaus veiklos ir pakrančių vystymosi.



5 neįtikėtini „Dugong“ faktai

  • Manoma, kad dugongai ir artimai susiję lamantinai kai kurie toli nuo namų keliaujantys Europos jūreiviai kartais buvo klaidinami dėl legendinių graikų mitologinių figūrų - sirenų. Tai yra priežastis, kodėl jų užsakymui buvo suteiktas Sirenijos vardas. Jie galėjo būti supainioti ir su undinėmis.
  • Dugunas tūkstančius metų buvo svarbi kai kurių jūrų kultūrų dalis. Malaizijoje buvo atrastas 5000 metų senumo urvo paveikslas, kuriame pavaizduotas dugongas.
  • Dugongai tapo svarbia turistų traukos vieta. Jų pasyvus ir švelnus pobūdis leidžia plaukikams atidžiai juos stebėti laukinėje gamtoje.
  • Dėl specifinių mitybos poreikių dugongai beveik niekada nėra nelaisvėje žmonių .
  • Dugongai gali gimdyti tik kartą per trejus septynerius metus.

Dugong mokslinis pavadinimas

Mokslinis dugongo pavadinimas yra tiesiogKruvinas kraujas. Šis vardas tikriausiai kilęs iš vietinio Visayan rūšies žodžio, kurį vėliau pasiėmė europiečiai. Visayan kalbama dabartiniuose šių dienų Filipinuose. Dugongas yra vienas iš keturių gyvų Sirenia ordino narių - kiti yra trys rūšys lamantinai - ir vienintelis gyvas Dugongidae šeimos narys. Antrasis šeimos narys, Stellerio jūrų karvė, dėl per didelio medžioklės XVIII a. Iš fosilijos įrašų žinoma devyniolika visų šeimos genčių.

Nepaisant didžiulių fizinių skirtumų, jūros karvė yra labiausiai susijusi su šių dienų drambliais. Abi grupės greičiausiai išsiskyrė daugiau nei prieš 50 milijonų metų. Ankstyviausi sirenai tikriausiai buvo keturkojai amfibijos žinduoliai, kurie galėjo lengvai judėti tarp žemės ir vandens. Jie galėjo būti maždaug a dydžio begemotas , maitinasi sekliuose vandenyse randamomis augalinėmis medžiagomis.

Dugongo išvaizda ir elgesys

Dugongai yra stambūs, pailgi žinduoliai, kurių snukis žemyn pasisukęs, o oda yra stora ruda arba pilka. Kūno formos techninis terminas yra fusiformas. Tai reiškia, kad jų kūnai yra kaip ašys siaurėjanti ašis. Dugongai gali būti nuo 8 iki 10 pėdų ilgio ir iki 1100 svarų svorio. Jų didžiulis svoris priklauso nuo storų riebalų sluoksnių, supančių jų kūną, kad jie galėtų patogiai juos izoliuoti, kai vanduo tampa šaltas. Jie varomi vandeniu, judindami delfinų pavidalo uodegas aukštyn ir žemyn, o į irklas panašūs priekiniai raiščiai padeda vairuoti ir manevruoti. Jiems trūksta abiejų užpakalinių galūnių ir nugaros peleko.

Nepaisant vandens pobūdžio, dugongai turi tas pačias savybes kaip ir kiti sausumos žinduoliai beveik visomis savybėmis, įskaitant skeleto struktūrą ir pieno liaukų buvimą tiesiai po pelekais. Be įprastų lytinių bruožų, vyriškos ir moteriškos dugongos skiriasi nedaug. Abi lytys turi ilgus iltis, išsikišusias iš smilkinių dantų. Jų ausys, kuriose nėra jokio išorinio atvarto, yra šonuose ant galvos.

Viena didžiausių dugongo silpnybių yra prastas regėjimas, tačiau tai kompensuoja aštri klausa ir uoslės pojūčiai. Pagrindinė bendravimo su kitais dugongais priemonė yra čiulbesys, švilpukai ir lojimas. Kiekvienas garsas, atrodo, turi konkretų tikslą perteikti agresiją ar meilę kitiems rūšies atstovams. Jie taip pat turi šerius visame kūne ir aplink veidą, kad padėtų pašaro maistui jūros dugno dugne.

Nepaisant stiprių jūrų buveinių pritaikymo, dugongai po vandeniu gali likti tik maždaug šešias minutes, kol jiems reikia grįžti į paviršių kvėpuoti. Jie kartais kvėpuos, kišdami galvą virš vandens stovėdami ant jūros dugno su uodega. Nervų metu jų šnervėse esantys vožtuvai užsidarys, kad nepatektų vandens.

Dugongai yra laikomi socialiniais padarais, kurie teikia pirmenybę kitų kompanijai, tačiau jie neturi nustatytos socialinės grupės. Jie dažnai keliauja vieni arba dviese, bet kartu susirenka ir į didžiules šimtų bandas. Kadangi buveinė negali ilgai palaikyti didelių grupių, šios bandos greitai susiformuos ir paskui išsisklaidys. Tai klajoklių būtybės, kurios gali nuvažiuoti didžiulius atstumus aplink savo natūralią buveinę, ieškodamos maisto ir išteklių. Tačiau daugelis kitų dugongo elgesio aspektų lieka paslaptimi.



Dugongas (Dugong dugon) su žuvimi

Kruvina buveinė

Dugongas gyvena netoliese esančiuose šiltuosiuose Ramiojo vandenyno ir Indijos vandenynų pakrančių regionuose. Jo asortimentas yra labai didelis, bet taip pat fragmentiškas. Tai apima rytinę Afrikos pakrantę, Madagaskarą, Persijos įlanką, Indijos ir Šri Lankos pakrantes bei Ramiojo vandenyno regioną aplink Pietryčių Aziją ir Australiją. Taip pat manoma, kad jie prieš daug tūkstančių metų kadaise galėjo gyventi Viduržemio jūroje.

Dugongai dažnai būna įlankose, mangroveose, žiotyse ir kituose sekliuose vandenyse aplink žemynus ir salas. Jie mieliau ganosi vandenyje, esančiame maždaug 30 pėdų gylyje, tačiau ieškodami maisto jie gali trumpam pasinerti į daugiau nei 120 pėdų. Kai kurios populiacijos taip pat žinomos dažnai rifuose ar gilesniuose vandenyse, nepaisant maisto trūkumo šiose vietovėse.

Kruvina dieta

Dugongai pritaikė žolėdį gyvenimo būdą, kuris daugiausia susijęs su jūros žolių vartojimu. Jie turi galimybę arba paviršutiniškai maitintis lapais, arba bandyti iškasti visą augalą prie šaknies. Rečiau jie suvartos dumblius, kai nepavyks rasti jūros žolių. Kai kurios populiacijos griebsis bestuburių, tokių kaip vėžiagyviai, jūros purškalai , kirminai ir medūza , ypač pasislėpusių palei jūros žolę.

Dugongai plaukia per vandens dugną, kad šeriais snukiais ieškotų žolių. Jų raumeningos lūpos padeda vienu metu išsiurbti didelį kiekį maisto. Jų maitinimo elgesys iš tikrųjų palieka dideles vagas ant jūros dugno, kurias galima pamatyti iš paviršiaus. Dugongai yra aktyvūs pašarai tiek dieną, tiek naktį. Norėdami išgyventi, jie kiekvieną dieną turi suvartoti didelius maisto kiekius.

„Dugong“ plėšrūnai ir grėsmės

Dėl nepaklusnios prigimties ir santykinio gynybos trūkumo vienas dugongas gali tapti viliojančiu taikiniu daugeliui alkanų plėšrūnų. Jų tikra gynyba yra didžiulis dydis, leidžiantis apsiginti nuo visų, išskyrus didžiausius padarus, tokius kaip rykliai, krokodilai ir banginiai žudikai kad patruliuoja pakrantėse. Jaunieji veršeliai yra labiausiai pažeidžiami plėšrumo, nes per pirmuosius kelerius gyvenimo metus jie yra beveik visiškai neapsaugoti. Daugybė dugongų taip pat miršta nuo ligų ir parazitų. Tai bene didžiausia grėsmė jų išlikimui, be žmogaus veiklos.

Žmonės tūkstančius metų tradiciškai medžiojo dugongus dėl jų aliejaus, odos ir mėsos vertės. Dugongai dažnai klestėjo, nepaisant šio žmogaus grobio. Tačiau XVIII amžiuje išaugus pramoninei medžioklei, rūšiai buvo daroma vis didesnė prievarta. Ši rūšis nuo nepageidaujamų medžioklių dabar yra geriau apsaugota tarptautiniais įstatymais, tačiau ji vis tiek susiduria su keletu kitų grėsmių.

Buveinių praradimas dėl pakrančių plėtros ir vandens taršos yra nuolatinė problema. Naftos išsiliejimai, cheminės nuotekos ir radiacija kai kuriose pakrantės regiono dalyse tampa netinkamos gyventi. Dugongai taip pat gali įsipainioti į tinklus arba patekti į avariją su jūrų laivais. Povandeninis triukšmas gali sutrikdyti dugongo natūralų elgesį arba sukelti nerimą. Galiausiai klimato kaita gali pakeisti gyvūno buveinę iki negrįžtamos žalos.



„Dugong“ reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Skirtingai nuo daugelio kitų rūšių, dugongai neturi nustatyto poravimosi sezono. Vietoj to, jie gali poruotis visus metus, kai tik pasitaiko galimybė. Po to, kai dugongai susiburia į rajoną, vyrai dalyvauja konkurencinguose ir agresyviuose poravimosi parodose, kad pritrauktų pateles. Pats poravimasis kartais gali virsti smurtiniu ir palikti nuolatinius randus ant patelės kūno.

Po poravimosi patelė užtruks visus metus, kad išnešiotų jauniklius. Dėl ilgesnio vystymosi laikotarpio ji gali gimdyti tik kartą per trejus septynerius metus. Dvyniai yra palyginti reti. Jaunas dugongas gimsta po vandeniu ir turi greitai atsikvėpti į paviršių. Maždaug 18 mėnesių vaikas toliau slaugys savo motiną, kartais užklupdamas motinos nugarą. Jaunas veršelis užmegs glaudžius ryšius su motina, kuri prisiima vienintelę atsakomybę už auklėjimą ir priežiūrą. Ji mokys veršį maitintis žole, bendrauti ir išgyventi laukinėje gamtoje. Veršelis ieškos paguodos ir apsaugos už motinos, kai toje vietoje bus plėšrūnas.

Abi lytys turi gana daug kintamumo priklausomai nuo lytinės brandos amžiaus. Dugongai gali tapti seksualiai aktyvūs vos sulaukę šešerių metų, tačiau tai gali būti atidėta ir daugelį metų, galbūt dėl ​​to, kad šioje srityje trūksta pakankamai maisto. Pasiekę lytinę brandą, jie paliks motiną ir pradės ieškoti porų. Dugongų gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra iki 70 metų. Amžių galima įvertinti suskaičiavus augimo sluoksnius dugongo iltyse.

Kruvina populiacija

The Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) Raudonajame sąraše dugongas nurodomas kaip pažeidžiamas iki išnykimo. Nepaisant gausios teisinės apsaugos, visame pasaulyje gyventojų skaičius mažėja. Dėl specifinių mitybos poreikių ir lėtos reprodukcijos laikų dugongai gali būti ypač jautrūs gyventojų eikvojimui.

Norint išlaikyti ar sustiprinti gyventojų skaičių, vietos gyventojai ir vyriausybės turės apsaugoti pakrančių buveinę, sumažinti laivo smūgių ir grynųjų įsipainiojimų atvejus ir įgyvendinti tvaresnę medžioklės praktiką. Dugongo medžioklė vis dar yra svarbi kultūrinė praktika kai kurioms šio regiono kultūroms. Tačiau kai kurios Australijos valstijos įkūrė saugomus dugongų parkus, kuriuose niekas negali medžioti.

Žiūrėti visus 26 gyvūnai, prasidedantys D

Įdomios Straipsniai