Kivi

Kivių mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Struthioniformes
Šeima
Apterygidae
Gentis
Apteryx
Mokslinis vardas
Apteryx australis

Kivių apsaugos būklė:

Netoli grasinta

Kivio vieta:

Okeanija

Kivio faktai

Pagrindinis grobis
Kirmėlės, vorai, vabzdžiai, vaisiai
Skiriamasis bruožas
Apvalus kūnas ir ilgi, aštrūs ir tiesūs snapai
Sparnų ilgis
40 cm - 60 cm (15,7 colio - 23,6 colio)
Buveinė
Miškai ir tankus miškas
Plėšrūnai
Lapės, šunys, katės
Dieta
Visavalgis
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Kirminai
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
5
Šūkis
Randama tik Naujosios Zelandijos miškuose!

Kivių fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Balta
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
12 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
8 - 12 metų
Svoris
1,3 kg - 3,3 kg (2,6 svarai - 7,3 svarai)
Aukštis
25–45 cm (9,8–17 colių)

Kivis yra rudas, neryškus, neskraidantis paukštis, kilęs iš Naujosios Zelandijos miškų ir džiunglių. Pastaraisiais metais kivi tapo nykstantis, daugiausia dėl įneštų plėšrūnų, tokių kaip šunys, katės, žiurkės, šeškai ir žebenkščiai, kurie medžioja kivi ir valgo jo kiaušinius. Kivis yra beveik bejėgis nuo šių egzotinių grėsmių, ir yra daugybė kivius palaikančių organizacijų, kurios vykdo gamtosaugos projektus, siekdamos apsaugoti likusius kivių gyventojus. Didžiausią iš šių kivių išsaugojimo projektų vykdo Naujosios Zelandijos bankas.



Kivių yra daugybė skirtingų rūšių, tačiau jas visas galima rasti tik gyvenant Naujosios Zelandijos miškuose. Manoma, kad neįtikėtiną šios salos tautos įvairovę lemia ankstyvas atsiskyrimas nuo Australijos ir kitų žemynų, prieš milijonus metų, pasislinkus tektoninėms plokštėms.



Kivis yra nacionalinis Naujosios Zelandijos paukštis ir ikona. Iš tikrųjų vietiniai Naujosios Zelandijos gyventojai dažnai dar vadinami kiviais. Kivis taip pat yra ant daugelio vėliavų ir simbolių visose salose.

Kivių kiaušiniai sveria apie vieną svarą, tai yra 450 g. Kivio snapas yra maždaug trečdalio kivi kūno dydžio. Kivis ilgą snapą naudojasi ieškodamas maisto ant žemės lapijos.



Kiviai yra visaėdžiai gyvūnai ir valgo įvairius augalus ir gyvūnus. Kiviai daugiausia medžioja kirminus, vabzdžius ir vorus, tačiau valgo vaisius ir uogas, paprastai tas, kurios nukrito į miško paklotę.

Manoma, kad kivi yra susijęs su stručiu ir emu, todėl kivi yra mažiausias šios paukščių šeimos narys. Kaip ir didesni pusbroliai, kivi negali skristi dėl mažo sparnų tarpo ir didelio svorio. Todėl kivis gyvenimą praleidžia ieškodamas miško paklotės.

Nors kiviai paprastai yra vieniši gyvūnai, žinoma, kad kiviai visą gyvenimą gyvena poromis. Šios kivių poros poruojasi tik tarpusavyje ir žinoma, kad kivių patelė yra didesnė už kivių patinus, o tai reiškia, kad kivių patelės paprastai yra dominuojantis paukštis.



Prieš įvedant tokius gyvūnus kaip katės ir šunys, kiviai labai daug klajojo po Naująją Zelandiją, nes be žmonių ten nebuvo jokių natūralių plėšrūnų. Nuo tada, kai žmonės ten apsigyveno su savo augintiniais, kivi skaičius greitai sumažėjo. Manoma, kad šiandien laukinėje gamtoje liko tik apie 200 kivių.

Kiviai yra labai klajokliai paukščiai, o tai reiškia, kad yra žinoma, kad jie labai daug juda, o ne apsistoja vienoje vietoje. Kiviai dieną iškasa duobes, kuriose naktimis miega, o paskui persikelia į kitą vietą ir kitą dieną stato naują duobę. Vienintelė išimtis yra tada, kai kivi peri kiaušinius. Kivių patelė deda vidutiniškai penkis kiaušinius vienoje sankaboje, kurios perėjimas trunka beveik 3 mėnesius. Kivi patinas dažniausiai inkubuoja kiaušinius.

Peržiūrėti visus 13 gyvūnai, prasidedantys K

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai