Liūtas

Liūtų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
„Panthera“
Mokslinis vardas
„Panthera“ liūtas

Liūto apsaugos būklė:

Pažeidžiamas

Liūto vieta:

Afrika
Azija

Liūtas įdomus faktas:

Gyvena mažose grupėse, vadinamose pasididžiavimais!

Liūto faktai

Grobis
Antilopė, karpas, Zebra
Jaunojo vardas
Cub
Grupinis elgesys
  • Pasididžiavimas
Linksmas faktas
Gyvena mažose grupėse, vadinamose pasididžiavimais!
Numatomas gyventojų skaičius
23 000
Didžiausia grėsmė
Gyvenamosios vietos netekimas
Ryškiausias bruožas
Ilgas ir storas plaukuotas vyriškos liežuvis aplink veidą
Kiti vardai)
Afrikos liūtas
Nėštumo laikotarpis
110 dienų
Buveinė
atviras miškas, krūmynai, pievos
Plėšrūnai
Žmogus
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
3
Gyvenimo būdas
  • Dieninis / naktinis
Dažnas vardas
Liūtas
Rūšių skaičius
2
Vieta
į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje
Šūkis
Gyvena mažose grupėse, vadinamose pasididžiavimais!
Grupė
Žinduolis

Liūto fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Auksas
  • Tawny
  • Šviesiaplaukis
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
35 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
8 - 15 metų
Svoris
120 kg - 249 kg (264 svarai - 550 svarai)
Ilgis
1,4–2,5 m (4,7–8,2 pėdos)
Lytinės brandos amžius
2 - 3 metai
Atjunkymo amžius
6 mėnesiai

Liūtas yra Afrikos viršūnės plėšrūnas



Liūtas yra vienas didžiausių, stipriausių ir galingiausių kačių pasaulyje, savo dydžiu nusileidžiantis tik Sibiro tigrui. Jie yra didžiausios katės Afrikos žemyne. Nors dauguma didelių kačių yra vieniši medžiotojai, liūtai yra nepaprastai bendraujantys gyvūnai, gyvenantys kartu pasididžiavimais vadinamose šeimos grupėse.



Neįtikėtini liūto faktai!

  • IUCN apskaičiavo, kad 1993–2014 mliūtų populiacija sumažėjo 42 proc.. Manoma, kad dėl brakonieriavimo ir buveinių praradimo šiandien gali būti likę mažiau nei 20 000 liūtų.
  • Nors liūtai paprastai yra socialiniai padarai, pasididžiavimą paprastai sudaro 80% moterų. Dėl šios priežasties tik maždaug kas aštuonis liūtų patinus išgyvena iki pilnametystės. Liūtų patinų grupės kartais susivienija, valdydamos didžiulius plotus. Viena garsi liūtų patinų grupė Pietų Afrikos Krugerio nacionaliniame parke valdė daugiau kaip 170 000 hektarų ir buvomanoma, kad nužudys daugiau nei 100 konkuruojančių liūtų ir jauniklių.
  • Liūtai jau seniai laikomi zoologijos soduose ir nelaisvėje. XVIII a. Anglijoje įvažiavimo į „Tower Menagerie“ (prieš Londono zoologijos sodo žymeklį) kaina buvo trys pensai,arba katė ar šuo, kuris bus šeriamas liūtams!

Liūto mokslinis pavadinimas ir klasifikacija

Mokslinis liūtų pavadinimas yra„Panthera“ liūtas.Gentis„Panthera“yra graikų kilmės ir apima dideles kačių rūšis, tokias kaip tigrai , liūtai, jaguarai ir leopardai kurie turi galimybę riaumoti.Liūtasyra lotyniškas liūto žodis.



Yra dviejų tipų liūtų porūšiai: Afrikos liūtas ir Azijos liūtas. Afrikos liūto mokslinis pavadinimas yraPanthera leo melanochaitao Azijos liūto mokslinis pavadinimas yraPantera leo leo.

Manoma, kad Afrikos liūtas ir Azijos liūtas išsiskyrė maždaug prieš 100 000 metų. Pagrindiniai skirtumai tarp dviejų porūšių yra tai, kad Azijos liūtai vidutiniškai yra mažesni, vyrai paprastai negyvena pasididžiavimuose su patelėmis, o patinai turi tamsesnius liežuvius.

Liūto anatomija ir išvaizda

Liūtai turi trumpą kailį iš tamsiai rudo arba auksinio kailio su ilga uodega, kurios gale yra ilgesnio kailio kuokštas. Jų kailių žymės yra daug blankesnės nei drąsūs dryžiai ir dėmės, matomos ant kitų kačių, o tai padeda šiems dideliems mėsėdžiams nepastebėti, kai tykoja grobį ilgose žolėse. Liūtai turi stiprius ir galingus žandikaulius, kuriuose iš viso yra 30 dantų, įskaitant keturis iltis panašius iltinius dantis ir keturis karkasinius dantis, kurie puikiai skirti pjaustyti per mėsą.



Liūtas Manė

Liūtas yra viena didžiausių kačių pasaulyje, o vyrai yra aukštesni ir sunkesni už pateles, o aplink veidą - ilgų plaukų kailis (iš tikrųjų tai yra vienintelis atvejis kačių pasaulyje, kur vyrai ir moterys iš tikrųjų atrodo kitaip) . Manoma, kad liūto patino kaštai yra nuo blondinės iki raudonos, rudos ir juodos spalvos ir dengia galvą, kaklą ir krūtinę.

Balti liūtai

Laukinėje gamtoje pastebėtos kelios didelių kačių rūšys su spalvų mutacijomis, pavyzdžiui, baltasis tigras arba Juodoji pantera . Taip pat yra neįprasta liūtų spalvos mutacija, dėl kurios jų kailis tampa labai blyškus.

Skirtingai nuo baltųjų tigrų, kurie yra albinosai, tai yra, jų kailyje nėra spalvų pigmentų, baltųjų liūtų kailį lemia recesyviniai bruožai. Nedažnas baltųjų liūtų pobūdis paskatino juos sulaikyti ir perkelti į nelaisvę 20 amžiaus antroje pusėje.

Šiandien balti liūtai veisiami daugelyje zoologijos sodų ir laukinių parkų. Pavyzdžiui, Šiaurės Amerikoje nuo 2020 m. „Parc Safari“ netoli Monrealio (Kvebekas) yra šeši balti liūtai. Tačiau dabar jie vėl grąžinami į Pietų Afrikos aplinką ir sėkmingai veisiasi bei medžioja savo gimtojoje aplinkoje.

Liūto paplitimas ir buveinė

Istoriškai liūtai būtų buvę randami didžiojoje Afrikos dalyje, netgi kai kuriose Europos ir Azijos dalyse. Tačiau šiandien jie buvo nustumti į kadaise buvusio didžiulio natūralaus paplitimo arealus, o likusieji Afrikos liūtų gyventojai dabar randami tik į pietus nuo Sacharos esančiose Afrikos šalyse. Taip pat vis dar yra maža Azijos liūtų populiacija, aptinkama gyvenant atokioje Gir miško dalyje Indijoje.

Nepaisant mažėjančio skaičiaus, liūtai iš tikrųjų yra nepaprastai prisitaikantys gyvūnai, kurie gali ir gyvens labai sausame klimate, nes gauna didžiausią reikalingos drėgmės kiekį iš savo maisto. Jie teikia pirmenybę atviro miško, krūmų ir ilgų pievų vietovėms, kuriose yra ne tik daugybė dangos, bet ir įvairių grobių. Jų nėra tik atogrąžų miškuose ar toli į dykumas.

Liūtų populiacija - kiek liko baltųjų liūtų?

Kaip ir kitoms didelių kačių rūšims, liūtui gresia buveinių praradimas ir medžioklė. Nuo 1993 iki 2014 metų liūtų populiacija sumažėjo 42%. Paskutiniame IUCN vertinime suaugę gyventojai yra nuo 23 000 iki 39 000 subrendusių asmenų. Šiandien liūtai kaip rūšis yra išvardyti kaip „Pažeidžiami“, o žingsnis aukščiau yra paskelbtas „nykstančiu“.

Nors Afrikos liūto populiacija greičiausiai viršija 20 000, manoma, kad Azijos liūto porūšis yra tik 600 individų. Azijos liūtai gali apsiriboti tik viena laukinių gyvūnų prieglobsčio vieta Indijoje, kurios matmenys yra tik 545 kvadratinės mylios (1400 kv. Km). Tolesnis Azijos liūtų populiacijos augimas priklausys nuo to, kad Indijoje vėl bus atkurtos naujos buveinės.

Išnykusi liūto rūšis

Mokslininkai mano, kad prieš 10 000 metų liūtai buvo labiausiai paplitęs žinduolis už žmonių ribų. Tačiau šiandien jų diapazonas yra dalis istorinio dydžio. Tai atsiranda dėl dviejų unikalių liūtų rūšių išnykimo artėjant paskutiniam ledynmečiui ir dėl buveinių praradimo, kuris sumažino liūtų diapazoną

Barbarų liūtas

Barbarų liūtas gyveno visoje šiaurinėje Afrikos pakrantėje, kurio arealas driekėsi nuo Egipto iki Maroko. Dar neseniai buvo manoma, kad tai yra atskiras liūto porūšis, tačiau dabar tyrimai rodo, kad jis yra genetiškai panašus į Azijos liūtus.

XIX amžiuje barbarų liūtas buvo daugiausia medžiojamas iki išnykimo. Paskutinis dokumentuotas stebėjimas buvo Alžyro Atlaso kalnuose 1942 m. (Nors devintajame dešimtmetyje nelegaliose rinkose buvo rasta odų, o tai rodo, kad Barbaros liūtai galėjo išgyventi ilgiau), liūtas liko regione išnykęs Šiaurės Afrikoje.

Urvo liūtas (Panthera leo spelaea)

Urvo liūtas buvo liūtų rūšis, nusidriekusi per Euraziją ir į Aliaską ir išnykusi griuvus mamutinei stepei maždaug prieš 12 000 metų. Rūšys gyveno visoje žemyninėje Europoje ir daugelyje archeologinių liūtų piešinių iš tos srities pavaizduoti urviniai liūtai. Rūšis buvo didesnė nei šiandien išlikusių liūtų. Pastaraisiais metais Rusijos amžiname įšale aptikta nemažai sušalusių urvinių liūtų jauniklių.

Amerikos liūtas („Panthera leo atrox“)

Dar viena liūto rūšis, kuri išnyko maždaug prieš 12 000 metų pasaulinio klimato pokyčių laikotarpiu, Amerikos liūto diapazonas tęsėsi beveik visose šiuolaikinėse JAV ir Meksikoje. Amerikos liūtas pasižymi didžiausia liūtų rūšimi. Jo buveinė buvo panaši į šiandieninį Afrikos liūtą, medžiodama dideliuose žolynuose ant stambių žinduolių, pavyzdžiui, bizonų, elnių ir net mamutų.

Liūto elgesys ir gyvenimo būdas

Liūtai yra unikalūs tarp kačių, nes gyvena kartu stipriose socialinėse grupėse. Didžiuojasi 5–15 giminingų patelių ir jų jauniklių bei paprastai vienas patinas (mažos 2 arba 3 grupės, nors tai nėra retas atvejis). Liūtų patinai patruliuoja maždaug 100 m² plote, pažymėdami medžius ir uolas su šlapimu ir riaumodami, kad įspėtų įsibrovėjus. Nors liūtai vyrai gali labai sėkmingai apginti savo pasididžiavimą, jų padėčiai pasididžiavime nuolat gresia kiti patinai, kurie bando perimti jų pleistrą, ir jei jiems pasiseks, jie nužudys visus jauniklius, kuriuos pasodino ankstesnis patinas. Nepaisant didžiulio dydžio, liūtų patinai iš tikrųjų vargu ar medžioja, nes jie dažnai yra lėtesni ir lengviau matomi nei jų kolegos. Išdidumo liūtės kartu medžioja, o tai reiškia, kad joms ne tik labiau sekasi kelionėse, bet ir sugeba pagauti bei užmušti gyvūnus, kurie yra greitesni už juos ir daug didesni.

Liūtas riaumojimas

Liūto riaumojimas gali būti itin garsus ir siekti apie 114 decibelų tūrio. Jų riaumojimas yra pakankamai garsus, kad peržengtų žmogaus klausos skausmo slenkstį! Liūto riaumojimas yra garsesnis nei bet kurios didelės katės, ir girdimas iš maždaug 5 mylių (8 km) atstumo. Gebėjimą riaumoti tokiu dideliu garsu lemia unikalios liūto balso klosčių adaptacijos. Liūtai paprastai riaumoja kaip įspėjimas ir gina savo teritorijas. Be įspėjimo apie vyrus, liūtas riaumoja, taip pat leidžia pasididžiavimo nariams surasti vienas kitą, nes jo garsas gali nuvažiuoti tokius didelius atstumus.

Liūto reprodukcija, jaunikliai ir gyvenimo trukmė

Tiek liūtų patinai, tiek patelės gali daugintis nuo dvejų iki trejų metų, tačiau, nepaisant to, jie dažnai nesiveis, kol nebus tvirtai nustatytas pasididžiavimas. Po beveik keturis mėnesius trukusio nėštumo laikotarpio liūtės patelėms atsiveda nuo vieno iki šešių jauniklių, kurie gimsta akli ir yra nepaprastai pažeidžiami naujoje aplinkoje. Liūto jauniklių kailis yra padengtas tamsesnėmis dėmėmis, kurios padeda užmaskuoti juos į savo duobę, kad apsaugotų juos, kol suaugusieji išėjo medžioti.

Deja, mažiau nei pusė jauniklių sulaukia metukų, o keturi iš penkių mirė būdami dveji, dažniausiai dėl gyvūnų užpuolimų ar bado. Nepaisant to, kad pasididžiavusios liūtės patelės turės savo jauniklius tuo pačiu metu ir padės žįsti bei prižiūrėti kitų moterų jauniklius. Liūtų jaunikliai pieną čiulpia maždaug iki šešių mėnesių ir, nors jie nepradės aktyviai medžioti, kol jiems sukaks maždaug metai, liūtų jaunikliai mėsą pradeda valgyti maždaug po 12 savaičių.

Kaip ir dauguma didelių kačių, liūtai gyvena apie 10–15 metų. Nelaisvėje liūtai gyveno šiek tiek ilgiau nei laukinėje gamtoje. 2016 m. Filadelfijos zoologijos sodas turėjo sunaikinti 25 metų amžiaus liūto patelę, kai ji pradėjo vargti dėl riboto judrumo.

Liūto dieta ir grobis

Liūtas yra didelis ir mėsėdis gyvūnas, kuris išgyvena tik suvalgęs kitus gyvūnus, kad išlaikytų save. Jo racioną sudaro buivolai, gnu ir net žirafos. Priklausomai nuo grobio rūšių gausos ir įvairovės jų teritorijoje, liūtai pirmiausia gaudo gazeles, zebrus ir karpinius kartu su daugeliu antilopių rūšių, sekdami bandas per atvirus žolynus. Jie nesuktų nosies, nors medžiojant vien tik susidarius situacijai, laimingai pavogs kito gyvūno nužudymą. Nors gyvūną pagavus, aplinkybės pasikeis, nes moterys leis Liūto patinui pirmiausia pavalgyti, prieš leisdamasi sau. Tačiau jaunikliai yra krūvos apačioje ir turi būti patenkinti tuo, kas lieka, kai suaugę žmonės baigs.

Skirtingai nuo kitų kačių, liūtai nėra vieniši medžiotojai, tačiau liūtės dirba kartu, siekdamos persekioti ir sugauti savo grobį kiekvienai moteriai, turinčiai skirtingą strateginį vaidmenį. Ši strategija leidžia jiems užmušti gyvūnus, kurie yra greitesni ir daug didesni nei yra. Atlikus 1 300 liūtų medžioklių tyrimą nustatyta, kad medžiojant atskirai, jų sėkmė medžioklėse buvo 17–19%. Tačiau medžiojant grupėmis sėkmės rodikliai šoktelėjo iki 30 proc.

Vidutiniškai liūtai per dieną suvalgo apie 17–20 svarų (8–9 kg) mėsos. Vyrai per dieną gali sugerti apie 100 svarų (43 kg), o moterys gali suvalgyti 55 svarus (25 kg).

Liūtai plėšrūnai ir grasinimai

Liūtas yra labiausiai dominuojantis plėšrūnas savo aplinkoje, o tai reiškia, kad kiti gyvūnai jiems kelia mažai grėsmės arba visai jos nekelia, išskyrus hienos pakuotes, kurios gali mirtinai pakenkti liūtams, ypač kai jie yra vieni ir maistas. Liūtai laikomi didele grėsme daugeliui kitų rūšių, įskaitant žirafas ir dramblius, kurie lengvai gali mirtinai sužaloti liūtą, kad šis bandytų jį įspėti.

Labiausiai nei kitos rūšys, didelė liūtų grėsmė yra kiti liūtai. Pietų Afrikos Sabi smėlyje grupė liūtų patinų suformavo koaliciją, kuri, kaip manoma, užmušė daugiau nei 100 liūtų visoje teritorijoje, kuri galiausiai siekė 170 000 arų. Liūtų patinai dažnai žudo vienas kitą, bandydami pasinaudoti pasididžiavimo kontrole, o tada nužudys ir pasididžiavimo jauniklius, kad užtikrintų ne jų genų telkinio perdavimą.

Liūtų skaičių taip pat smarkiai paveikė ligos, perduodamos laukinių šunų hienomis. 1993–1997 m. Nuo šunų maro mirė daugiau nei 1 000 liūtų.

Liūto santykiai su žmonėmis

Vis dėlto didžiausią grėsmę liūtams kelia žmonės, kurie juos žudo ne tik iš baimės (ir istoriškai kaip trofėjų) bei žemės ir miestų kėsinimosi. Žmonės amžiais žavėjosi ir bijojo liūtų, tačiau tiek dėl medžioklės, tiek dėl augančių žmonių gyvenviečių liūtai buvo išnaikinti iš didžiulės jų istorinės gamtos arealo dalies.

Nors jie natūraliai nemano, kad žmonės yra grobis, žinoma, kad Afrikos liūtai slenka į kaimus (kartais labai didelius), kad rastų maisto, ir kasmet užpuola iki 700 žmonių, o liūtai kasmet atsakingi už 100 žmonių aukų. vien Tanzanijoje. 1898 m. Du liūtai Kenijoje (žinomi kaip Tsavo liūtai - liūtų pora be kailio) išgarsėjo tuo, kad per maždaug 9 mėnesius nužudė ir suvalgė daugiau kaip 130 geležinkelio kelių darbininkų.

Liūto faktai

Jaunieji liūtai praktikuoja vaidmenų žaidimą!

Jaunieji liūtų jaunikliai praleidžia daug laiko žaisdami kartu, o tai iš tikrųjų padeda jiems tobulinti medžioklės metodus. Šis vaidmenų žaidimo jaunikliais būdas patelėms taip pat padeda nustatyti, ar jos būtų tinkamesnės gaudyti vynus ir juos pakreipti, ar gaudyti ir žudyti.

Liūtai turi mažas širdis ir plaučius, todėl turi pasikliauti slaptu ir komandiniu darbu

Liūtas turi dideles letenas su minkštais pagalvėliais po apačia ir aštriomis ištraukiamomis nagomis kiekvieno piršto gale, kurios padeda bėgti, lipti ir gaudyti grobį, taip pat yra geri gynybos mechanizmai. Jų kojų ir kojų struktūra reiškia, kad jie taip pat sugeba peršokti 10 metrų atstumus. Liūto širdis sveria apie 1175 gramus, o tai, atsižvelgiant į jų kūno dydį, yra žymiai mažesnė nei daugelis jų medžiojamų žolėdžių. Jų širdies ir plaučių dydis reiškia, kad liūtai gali užsiimti tik nedideliais atstumais, todėl prieš pradėdami medžioti, jie turi pasikliauti komandiniu darbu ir sėlinimu arti grobio.

Garsiausias pasaulio liūtas išgyveno lėktuvo katastrofą

Vienas garsiausių liūto vaizdų yra riaumojantis liūtas pradedant filmą iš MGM studijų. Siekdamas viešinti šį liūtą, 1927 m. MGM skraidino savo talismaną visoje šalyje, tačiau skrydžiui iš San Diego į Niujorką lėktuvas nukrito. Originalus MGM liūtas išgyveno lėktuvo katastrofą ir išgyveno keturias dienas laikydamasis sumuštinių ir pieno dietos!

Peržiūrėti visus 20 gyvūnai, prasidedantys L

Įdomios Straipsniai