Raudona ranka Tamarinas

Raudonoji Tamarino mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Callitrichidae
Gentis
Saguinus
Mokslinis vardas
Saguinus midas

Raudonųjų rankų Tamarino apsaugos statusas:

Mažiausiai susirūpinimo

Raudonųjų rankų Tamarinas Vieta:

Pietų Amerika

Raudonųjų rankų „Tamarin“ faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, vabzdžiai, graužikai
Skiriamasis bruožas
Mažas kūno dydis ir ilga, plona uodega
Buveinė
Žemumų atogrąžų miškas
Plėšrūnai
Vanagai, gyvatės, laukinės katės
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
2
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Raudoni plaukai ant rankų ant kojų!

Raudonųjų rankų Tamarino fizinės savybės

Spalva
  • Ruda
  • Grynasis
  • Juoda
  • Auksas
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
24 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
8 - 15 metų
Svoris
220 g - 900 g (7,7oz - 32oz)
Ilgis
18 cm - 30 cm (7 colių - 12 colių)

Raudonųjų rankų tamarinas yra mažas, energingas primatas, klajojantis po Amazonijos miškus.



Nepaisant to, kad trūksta priešakinės uodegos ir priešingų nykščių, ši rūšis gali šokti tarp šakų ir vynmedžių nepaprastai vikriai ir valdydama. Jis turi neįprastą išvaizdą, beveik panašų į beždžionės ir a kryžių voverė , tačiau socialiai ir fiziškai tai yra grynas primatas. Kol kas negresia buveinių praradimas, ji šiuo metu klesti mažame Pietų Amerikos regione.

Neįtikėtini raudonarankiai tamarino faktai

  • Raudonųjų rankų tamarinas taip pat žinomas kaip auksinis tamarinas arba „Midas“ tamarinas. Tai patvirtina nepaprastai ryškias rankų ir kojų spalvas.
  • Ši rūšis gali peršokti 60 pėdų nuo medžių iki žemės be jokios žalos. Tamarino jungtys veikia kaip amortizatoriai, kurie amortizuoja jį nuo kritimo jėgos.
  • Raudonųjų rankų tamarinas iš tikrųjų susirenka į matriarchalines visuomenes su viena dominuojančia moterimi. Tai taip pat daro narius mažiau agresyvius vieni kitų atžvilgiu, nes nėra moterų, kurios kovotų dėl seksualinės galimybės. Dominuojanti moteris pasilieka visas veisimo teises.

Raudonojo rankos Tamarino mokslinis pavadinimas

Mokslinis raudonųjų rankų tamarino pavadinimas yra Saguinus midas. Šis vardas yra kilęs iš graikų mitologinės karaliaus Midos figūros, kuri viską, ką palietė, pavertė auksu. Ši rūšis priklauso mažų dydžių primatų, žinomų kaip tamarinai (mokslinis pavadinimas Saguinus), genčiai. Tolimiau tai susiję su marmozetais, Goeldi beždžionėmis ir liūtų tamarinais Callitrichidae šeimoje. Jie kartu sudaro atskirą primatų grupę, vadinamą Naujojo pasaulio beždžionėmis, gyvenančiomis tik Amerikoje. Ši grupė prieš maždaug 40 milijonų metų atsiskyrė nuo senojo pasaulio Azijos ir Afrikos beždžionių.

Raudonų rankų Tamarino išvaizda ir elgesys

Raudonam rankos tamarinui būdingas plokščias snukis, tvirtas kūnas ir iš galvos pusės kyšančios didelės į žmogų panašios ausys. Nykščiai nėra priešingi, todėl jų negalima naudoti daiktams suimti. Kaip ir daugelyje kitų ne primatų žinduolių, ant visų skaitmenų, išskyrus didįjį pirštą, jis turi nagus, o ne nagus.



Raudonojo rankos tamarinas nuo galvos iki kojos yra vos 7–12 colių, o uodega - dar 12–17 colių. Nors uodega yra labai ilga, ji nėra neperšlampama ir negali suimti šakų. Ši rūšis taip pat sveria tik vieną svarą arba maždaug tokio pat dydžio a voverė . Tarp vyrų ir moterų yra tik nedidelis dydžio ir išvaizdos skirtumas.

Ši rūšis gyvena maždaug po 2–15 narių grupes vienu metu, nors šeši yra dažnesnis skaičius. Kariuomenę, kaip ji vadinama, sudaro viena dominuojanti moteris, daugybė perinčių patinų, palikuonys ir visi pavaldūs nariai, patekę į grupės orbitą. Dominuojanti patelė turi ypatingą veisimo statusą grupėje. Išleisdama feromonus, ji iš tikrųjų gali nuslopinti kitų grupės moterų reprodukcinius gebėjimus, suteikdama jai išskirtines veisimo teises su vyrais. Raudonakis tamarinas yra paros rūšis. Tai reiškia, kad dieną jis yra aktyvus pašarų ieškotojas ir socialinis drugelis, o naktį miega medžiuose. Grupės nariai padeda vieni kitiems surasti pašarus ir atlikti kitas veiklas.

Vokalizacija yra pagrindinė priemonė, per kurią ši rūšis bendrauja. Jis turi keletą skirtingų garsų, leidžiančių perteikti savo nuotaiką ir ketinimus, įskaitant ir draugiškus, ir agresyvius skambučius. Raudonųjų rankų tamarinas taip pat turi specializuotas kvapo liaukas aplink lytinius organus ir krūtinės sritį, kad pažymėtų teritoriją ir parodytų savo tapatybę bei statusą kitiems rūšies nariams. Veido išraiška yra šiek tiek mažiau svarbi, palyginti su daugeliu kitų primatų rūšių, galbūt dėl ​​riboto veido bruožų.



Raudonųjų rankų tamarinas yra labai bendradarbiaujantis ir geraširdis gyvūnas, kuris, atrodo, beveik nerodo agresijos prieš kitus grupės narius. Viliojimas, žaidimo laikas ir pašaras yra visi svarbūs aspektai kuriant grupės ryšį. Tačiau jie gali gana agresyviai ginti savo teritoriją nuo išorinių grėsmių. Jie imsis ginti kito puolamo nario ir bandys pašalinti grėsmę vien tik skaičiais.

Raudonos rankos ir kojos

Ryškiausias šios rūšies bruožas ir tas, dėl kurio ji yra pavadinta, yra ryškiai raudonas arba oranžinis kailis aplink kojas. Likusi kailio dalis yra juodos spalvos, o nugaroje taip pat yra geltonų ar auksinių dėmių. Juodos ir raudonos kailio dalys aplink rankas ir kojas yra taip ryškiai atskiriamos, kad atrodo, jog gyvūnas dėvi pirštines ir batus. Jis taip pat turi tamsų veidą ir akis. Tai išskiria iš balto veido, kuris yra daugelyje kitų tamarino rūšių toje pačioje gentyje.

Raudonas rankinis tamarinas (Saguinus midas) yra medis, kurio burnos atmerktos
Raudonas ranka tamarinas (Saguinus midas) medyje atvira burna

Raudonojo rankos Tamarino buveinė

Raudonųjų rankų tamarinas gyvena didelėje teritorijos atkarpoje tarp Pietų Amerikos šalių - Brazilijos šiaurės, Gajanos, Surinamo ir galbūt net Venesuelos. Ši rūšis yra specialiai pritaikyta medžio (tai reiškia, su medžiu) gyvenimo būdui, gyvenanti maždaug 50 pėdų virš žemės. Raudonakis tamarinas teikia pirmenybę medžiams su mažais vainikais (tai yra viršutinė medžio dalis su šakomis). Ši karūna suteikia viską, ko reikia apsaugai, galimybių ieškojimui ir socializacijai. Bendra vienos kariuomenės teritorija gali apimti beveik 25 hektarus.

Raudonųjų rankų Tamarino dieta

Kaip ir daugelis kitų Naujojo Pasaulio primatų, raudonųjų rankų tamarinas yra visaėdė rūšis, kuriai beveik netrūksta maisto, iš kurio būtų galima rinktis bet kuriuo metu. Didžiąją jos raciono dalį sudaro įvairūs vaisiai iš daugybės skirtingų augalų rūšių. Tiksli vaisių dietos sudėtis sezono metu keičiasi atsižvelgiant į jų prieinamumą. Tai papildoma sėklomis, nektaru, guma, sultimis, paukščių kiaušiniais, sraigėmis, vorais, mažomis varlėmis ir vabzdžiai . Susidūręs su grobiu, tamarinas jį užmuša vienu kąsniu į galvą. Ši rūšis taip pat vaidina svarbų ekologinį vaidmenį, nes vietinėje aplinkoje paskleisdama nesuvirškintas sėklas.

Raudonarankiai tamarino plėšrūnai ir grasinimai

Dėl mažo dydžio raudonaisiais rankomis gaminamas tamarinas yra labai viliojantis patiekalas ereliai , gyvatės , jaguarai , pumos , ir kiti stambūs plėšrūnai. Jo arborealus gyvenimo būdas suteikia didžiausią apsaugą nuo plėšrūnų. Net ir geriems alpinistams, pavyzdžiui, katėms, gali kilti sunkumų išlaikant judrų tamariną. Miško danga suteikia tam tikrą apsaugą nuo plėšriųjų paukščių. Kai grasinama tiesiogiai, grupė raudonųjų rankų tamarinų gali būti gana piktybiška, nes jie išstumiami aštriais dantimis ir nagais. Tačiau atskiras tamarinas yra daug labiau pažeidžiamas plėšrūnų, nes jis turi nedaug gynybos būdų, kuriais galėtų apsiginti. Jaunas tamarinas, paliktas vienas ar apleistas, yra visiškai neapsaugotas ir tampa patrauklesniu taikiniu.

Didžiausia grėsmė visai rūšiai yra ne koks nors įprastas plėšrūnas, o veikiau žmogaus veikla. Buvimo vietų praradimas dėl medienos ruošos ir žemės ūkio sumažino dalį natūralios arborealo teritorijos, kuria taip stipriai remiasi. Ši rūšis taip pat kartais medžiojama dėl mėsos arba įkalinta ir parduodama egzotinių naminių gyvūnėlių prekyboje. Tai dar nepakankamai sumažino gyventojų skaičių, kad kiltų pavojus jiems, tačiau ateityje tai gali būti problema.

Raudonų rankų tamarino reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Visiems raudonais tamarinais kariuomenė yra pagrindinis socializacijos ir veisimosi ryšys. Visi reprodukcijos ir vaikų auginimo aspektai atliekami grupėje. Rūšis yra daugialypė, o tai reiškia, kad viena patelė poravosi su keliais patinais per visą veisimosi sezoną. Ji yra ta, kuri visada pasirenka su kuriuo patinu nori poruotis. Patinas visada yra grupės narys ir turi užsitarnauti pasitikėjimą, kad įgytų veisimo teises su ja. Taigi kiekvieną veisimosi sezoną nuo balandžio iki liepos mėnesio vyraujanti patelė organizuos reprodukcinę veiklą, o tai greičiausiai sumažina vyrų konkurenciją.

Po kopuliacijos nėštumo laikotarpis trunka mažiausiai 140 dienų. Pavasario ar vasaros mėnesiais motina pagimdo vieną ar du vaikus (kurie Pietų Amerikoje labiau linkę metų pabaigoje). Retai ji pagimdo tris palikuonis vienu metu. Motina slaugys savo atžalas maždaug pirmuosius du ar tris mėnesius, tačiau kiekvienas grupės narys labai domisi nepilnamečių beždžionių priežiūra ir vystymu. Tiesą sakant, tėvas pirmiausia yra atsakingas už vaiko nešiojimą ant nugaros.

Nepilnamečiai iš visos grupės išmoks vertingų bendravimo ir maisto ieškojimo įgūdžių, reikalingų išgyvenimui. Tai tęsiasi tol, kol jie pasiekia visišką lytinę brandą maždaug po 16–20 mėnesių. Šios rūšies gyvenimo trukmė yra maždaug 10 metų laukinėje gamtoje ir 16 metų nelaisvėje, o tai mažesniam primatui yra gana tipiška. Kai kurie miršta nuo plėšrūnų ar ligų prieš natūralias priežastis.

Raudonarankių tamarinų populiacija

Nors tiksliai skaičiai nėra žinomi, panašu, kad likusių raudonųjų tamarinų populiacijos sveikata yra gera ir stabili. Remiantis IUCN raudonuoju sąrašu, kuriame pagal turimus duomenis įvertinta gyventojų sveikata, raudonuodegis tamarinas yra įtrauktas į mažiausiai susirūpinimo . Tai yra geriausia įmanoma rūšies klasifikacija. Gamtosaugininkai vis dar bando išsaugoti tai, kas liko Amazonės atogrąžų miškuose, tačiau dar daugiau rūšių regione negresia išnykimas.

Raudonarankis Tamarinas zoologijos sode

Raudonųjų rankų tamarinas yra labai retas vaizdas Šiaurės Amerikos zoologijos soduose, tačiau gyvūnų mylėtojai Europoje raudonųjų rankų tamarino gali rasti Barselonos zoologijos sode, Vinghamo laukinės gamtos parke ir Šessingtono zoologijos sode Jungtinėje Karalystėje bei Santa Anos zoologijos sode Izraelis. Jei gyvenate JAV ir vis tiek norite pamatyti tamariną gyvai, galite rasti artimųjų imperatorius tamarinas (kuris turi labai išskirtinius baltus „ūsus“) Smithsonian nacionaliniame zoologijos sode, Franklin parko zoologijos sode Naujojoje Anglijoje ir daugelyje kitų zoologijos sodų visame pasaulyje. Marmozetai yra dar vienas įprastas vaizdas visame pasaulyje.

Peržiūrėti visus 21 gyvūnai, prasidedantys R

Įdomios Straipsniai