Vilkas

Vilko mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Canidae
Gentis
Kanis
Mokslinis vardas
Canis lupus

Vilko apsaugos statusas:

Netoli grasinta

Vilko vieta:

Afrika
Azija
Centrinė Amerika
Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika
Pietų Amerika

Vilko faktai

Pagrindinis grobis
Elnias, briedis, briedis
Buveinė
Žolių lygumos ir miškai
Plėšrūnai
Žmogus
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
4
Gyvenimo būdas
  • Paketas
Mėgstamiausias maistas
Elniai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Manoma, kad tai daugiau nei 300 000 metų!

Vilko fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
46 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
10–12 metų
Svoris
25–40 kg (55–88 svarai)

Manoma, kad vilkas yra išgyvenęs ledynmetį, su vilkais susitikęs maždaug prieš 300 000 metų. Vilkas laikomas naminio šuns protėviu, nes manoma, kad vilkas selektyviai išvedė tam, kad išaugintų šuniukams būdingus patrauklius bruožus ir pašalintų ne tokius patrauklius suaugusių vilkų bruožus.



Pilkasis vilkas yra labai prisitaikantis gyvūnas, sutinkamas įvairiausiose vietovėse. Vilkai gyvena miškuose, dykumose, kalnuose, tundrose, pievose ir net miestuose, o vilkas yra ypač dominuojantis ir negailestingas plėšrūnas savo aplinkoje. Jų spalva skiriasi nuo grynos baltos iki grynos juodos, o kiekvienas rudos ir pilkos spalvos atspalvis yra tarp jų. Vienu metu vilkas buvo plačiausiai paplitęs tarp visų žinduolių. Didžiausi vilkai žemėje gyvena Aliaskoje ir vidutiniškai 125–135 svarai. Buvo paimtas vienas egzempliorius, kurio svoris buvo 200 svarų. Mažiausi vilkai gyvena Irane ir vidutiniškai apie 60 svarų.



Gamtoje vilkas gyvena maždaug 10 metų. Vilkai gyvena būriuose, kuriuos paprastai sudaro alfa patinas, jo draugas alfa patelė ir jų įvairaus amžiaus palikuonys. Kiti vilkai taip pat gali prisijungti, tačiau vadovai yra tėvai. Vilkas neturi tikrų natūralių plėšrūnų; didžiausia jų grėsmė yra kiti vilkų būriai gretimose teritorijose. Žinoma, kad vilkas nelaisvėje gyvena iki 20 metų.

Vilkai yra mėsėdžiai gyvūnai ir paprastai medžioja didelius gyvūnus, tačiau vilkai medžioja ir mažesnius gyvūnus, jei jiems reikia kasdienio valgio. Vilkai kartu medžioja savo pakuotėse ir dirba kartu kaip komanda, kad pagautų ir užmuštų didelį gyvūną, pavyzdžiui, briedžius ir elnius. Vilkai yra oportunistai ir nešvaistys savo energijos, vaikydamiesi sveiką elnią 10 mylių, kai yra sužeistas ar ligotas. Vietinės Aliaskos tautos tautos vilką vadina „laukiniu karibu aviganiu“.



Vilkai turi storo kailio sluoksnį, kuris ypač reikalingas tiems vilkams, kurie gyvena Arkties apskritimo vietose, kur gali būti ypač šalta. Būtent žiemos mėnesiais šiose vietovėse kalorijos yra kritiškiausios. Didesni gyvūnai, tokie kaip briedžiai ir elniai, labai kenčia nuo šalčio ir maisto trūkumo. Būtent per tą laiką vilko grobis yra pats lėčiausias, todėl jį lengviau sugauti.

Vilkai šiandien laikomi nykstančia rūšimi, nes vilkai buvo plačiai išnaikinti iš buvusių arealų, medžiojant, apsinuodijus ir gaudant spąstais, kad gautų kailį ir apsaugotų gyvulius. Vilkai taip pat smarkiai nukentėjo dėl buveinių praradimo ir buvo išstumti į vis mažesnes teritorijas, kur maisto šaltinis gali būti nepakankamas, kad išlaikytų alkaną vilkų būrį, ir ten, kur vyksta intensyvus perėjimas.

Vilkai linkę poruotis žiemos pabaigoje iki ankstyvo pavasario, o gimę vilkų jaunikliai gimsta po poros mėnesių, kai yra šiltesnis oras ir gausus grobis. Tada vilkų jaunikliai turi likusius metus stiprėti, kad galėtų išgyventi pirmąją šaltą žiemą. Vilko jaunikliai lieka su motina vilkų būryje su vilkų patinais, dažnai išvykdami suformuoti savo.



Vilkai gali laisvai susikryžminti su šunimis, raudonais vilkais, kojotais ir šakalais, kad gautų vaisingų palikuonių. Tai yra neišsamios specifikacijos atvejis. Tarp šių rūšių yra fizinių, elgesio ir ekologinių skirtumų, tačiau jie yra visiškai suderinami su genetika. Nė vienas iš šios grupės gyvūnų negali veistis su lapėmis, kurios yra per daug atskiriamos genetiškai.

Peržiūrėti visus 33 gyvūnai, prasidedantys W

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai