Turi

Kudu mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Bovidae
Gentis
Tragelafas
Mokslinis vardas
Tragelaphus Strepsiceros

Privaloma išsaugojimo būsena:

Mažiausiai susirūpinimo

Kudu vieta:

Afrika

Reikia faktų

Pagrindinis grobis
Lapai, žolelės, vaisiai, gėlės
Buveinė
Krūmų miškai ir savanų lygumos
Plėšrūnai
Liūtai, leopardai, laukiniai šunys
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Lapai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Gyvena bandose iki 24 asmenų!

Kudu fizinės savybės

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Grynasis
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
60 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
8–14 metų
Svoris
120–256 kg (265–655 svarai)

„Greiti, galingi ir taikūs Afrikos ekosistemos nariai“.



Kudu pavadinimas apibūdina du skirtingus antilopė rūšys, vadinamos didesniais ir mažesniais, randamos pietiniuose ir rytiniuose Afrikos regionuose. Abi rūšys pasižymi ilgais, sukamaisiais ragais, kurie auga ant subrendusių patinų galvų. Jie taip pat turi panašias buveines, kūno struktūrą ir spalvą, nors tarp didesnių ir mažesnių rūšių yra didelių skirtumų. Jų pasyvūs ganymo įpročiai ir natūrali maskuotė padeda išvengti daugelio plėšrūnų buvimo vietoje lengvai pastebimi.



3 turi faktai

  • Didelis greitis:Šie padarai, bandydami pabėgti nuo plėšrūno, gali pasiekti didesnį nei 60 km / h greitį.
  • Apeiginiai ragai:Gyvūno ragai yra vertinami vietinėse religinėse praktikose ir iš jų daromi muzikos instrumentai.
  • Mandagios varžybos:Nors vyrai kartais užsiima provėžomis, jie paprastai nėra labai smurtaujantys varžydamiesi dėl porų.

Turi būti mokslinis pavadinimas

Kudu, kitaip rašomas kodoo, yra kilęs iš pavadinimo, kurį gyvūnui suteikė vietinis klajoklis Khoikhoi, kurio vietiniai gyventojai yra pietvakariuose. Afrika . Didesnis kudu klasifikuojamas kaipTragelaphus strepsiceroso mažesnis kudu yratragelapbus be barzdos. GentisTragelafasdalijasi savo vardu su žodžiu, kurį iš pradžių pasakė senovės graikų filosofas Aristotelis žodžiu vaizduodamas pusiau įsivaizduojamą gyvūną ožka ir pusė elnias .

Reikia išvaizdos

Abi rūšys turi panašią kūno struktūrą ir proporcijas, nors yra keletas pastebimų jų išorinių savybių skirtumų. Abiejų kailis yra pilkos ar rudos spalvos, kurį sulaužo baltos juostos ir kiti ženklai, dažnai ant nosies matomas ševronas. Mažesnės rūšies kūne paprastai būna nuo 11 iki 15 baltų juostų, o didesnėse - nuo 6 iki 10.



Kūno dydis yra vienas pagrindinių skirtumų tarp dviejų rūšių. Mažesnė rūšis paprastai yra nuo 3 iki 3,5 pėdų aukščio ir sveria nuo 130 iki 230 svarų. Didesnis kudu gali pasiekti daug didesnį dydį, kurio galimas pečių aukštis gali siekti iki 5 pėdų, o bendras subrendusių suaugusiųjų svoris svyruoja nuo 260 iki 600 svarų. Didžiausias užregistruotas jaučio patinas svėrė daugiau nei 690 svarų.

Visi kudu patinai gali užauginti spiralinius ragus, kurie gali būti gana ilgi atsižvelgiant į jų kūno dydį. Mažieji kudu patinai gali užauginti iki 3,5 pėdų ilgio ragus, o kai kurie didesni kudu - apie 6 pėdų ilgio ragus. Šie ragai linkę nuo galvos link galo taško linksta nuo 2 iki 3 didelių posūkių, kurie išskiria juos iš sandariai suvyniotų ragų, matomų kitose antilopėse.

Kudu izoliuotas baltame fone

Reikia elgesio

Kaip žolėdžiai , didžioji kudu biologijos ir elgesio dalis yra skirta išgyventi potencialiai atšiaurioje vietovėje ir išvengti pavojingų plėšrūnų. Ganydami jie paprastai būna labai ramūs, o tai leidžia jų spalvai užtikrinti efektyvią maskuotę. Jie aktyviausi nakties ar ryto valandomis ir dienos metu ieško pastogės tankiu šepečiu. Kudu dažnai keliauja mažomis pakuotėmis ar bandomis, tačiau jie taip pat dažnai matomi vieni. Panašiai kaip ir kitų rūšių antilopės, šie gyvūnai turi stiprų skrydžio refleksą ir gali labai greitai judėti, susidūrę su tiesiogine grėsme.



Turi buveinę

Abi kudu rūšys yra kilusios iš pietinių ir rytinių Afrikos dalių. Didieji kudu turi daug didesnį geografinį pasiskirstymą, kuris apima ir dalis Etiopija , Tanzanija , Kenija ir kiek į pietus pietų Afrika . Taip pat yra keletas izoliuotų Cottoni porūšių populiacijų, aptinkamų Centrinėje Afrikoje. Mažieji kudu yra daug mažesnio paplitimo ir yra tik rytiniuose regionuose netoli Afrikos Kyšulio, įskaitant Etiopiją ir Keniją.

Šie gyvūnai turi didelį šuolio ir buldozerio potencialą, kuris padeda jiems važiuoti tvirtu reljefu aplink kalvas ar kalnus ir drąsiai kalti per tankų šepetį ir augimą miškingose ​​vietovėse. Jie dažniausiai gyvena miškingose ​​ir miškingose ​​vietovėse, ypač palei vandens šaltinius. Mažieji kudu yra šiek tiek mažiau priklausomi nuo vandens nei didesni pusbroliai. Abi rūšys gali patenkinti kai kuriuos vandens poreikius ieškodamos tam tikrų augalų rūšių, kai ganosi.

Laikykitės dietos

Kudu yra lankstūs pašarų ruošėjai, kurie miškuose, šiluose ir atviruose laukuose sunaudoja daugybę augalinių medžiagų. Yra žinoma, kad mažesniųjų kudu dieta yra daugiausia medžių ir krūmų lapai, o likusi dalis yra iš vynmedžių ir panašių augalų. Tačiau kudu taip pat gali valgyti švelnius jaunus ūglius, augalų šaknis ir netgi gali aptikti kai kurias vaisių rūšis, kai tik gali jų rasti. Vandenį kaupiantys sultingi augalai taip pat yra pagrindinis tikslas sausuoju metų laiku. Nelaisvėje gyvenantys kudu paprastai šeriami žole arba liucernos šienu kartu su natūraliu pašaru ir praturtintomis granulėmis ar sausainiais.

Kudu plėšrūnai ir grasinimai

Kudu dalijasi savo gimtąja arealu su daugeliu pavienių ir grobuoniškų plėšrūnų, kurie kelia didelę grėsmę jų išlikimui. Bene pavojingiausi plėšrūnai yra stambių kačių rūšys, įskaitant liūtai , gepardai ir leopardai . Felinai linkę paslėpti, kantrybę ir greitį, norėdami paslėpti greitai veikiančius kudu, kol jie ganosi. Dėmėtų dėmių hienos ir Afrikos medžiokliniai šunys taip pat yra žinoma, kad spąstais arba suseka kudu kaip grobį.

Žmonės yra ir plėšrūnas, ir rimta grėsmė aplinkai ilgalaikiam kudu populiacijų gyvybingumui. Žmonės medžioja gyvūnus dėl jų mėsos, didelių kailių ir išskirtinių ragų, kurie tradiciškai naudojami muzikiniams, dekoratyviniams ir įvairiems namų apyvokos daiktams gaminti. Vietinėms buveinėms, ypač mažesnių kudu, taip pat kelia grėsmę nuolatinis žmonių gyvenviečių augimas ir komercinio ūkininkavimo įmonių plėtra visame regione.

Mažieji kudu yra ypač pažeidžiami buveinių fragmentacijos ir medžioklės dėl mažo geografinio pasiskirstymo, dėl kurio jie buvo klasifikuojami kaip grasino . Jie taip pat gali patirti didelį gyventojų praradimą dėl užkrečiamųjų ligų, tokių kaip karvių marai, kurių skaičius anksčiau sumažėjo. Didieji kudu turi daug didesnį vietinį arealą ir laikomi jų rūšimis mažiausiai susirūpinimo gamtosaugininkų.

Kudu reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Kai kurie žolėdžiai poravimosi sezonu gali smarkiai smurtauti, tačiau kudu yra viena iš taikesnių rūšių žemyne. Patinai dažnai varžosi demonstruodami savo dydį, kol vienas pasitraukia. Tačiau jie gali fiziškai kovoti užrakindami ragus, jei vienas iš konkurentų neatsitrauks. Pergalingi eliai dažnai grumiasi su patelėmis, paskui kurį laiką jas seka, kol iš tikrųjų poruojasi.

Moterys išlieka nėščios maždaug 240 dienų, kol atsiveda vieną veršį, kuris paprastai sveria nuo 10 iki 15 svarų. Motinos atsiskiria nuo savo grupės prieš gimdydamos kūdikį. Jie palieka veršį atsargiai paslėptą šepetyje, kol maitinasi kumščio metu 4 ar 5 savaites po gimimo. Šiuo metu veršeliai lydi motiną ieškodami ekspedicijų iki maždaug 6 mėnesių amžiaus.

Nepaisant rūpestingumo ir dėmesio, kurį motinos kudu demonstruoja savo jaunikliams, maždaug pusė veršelių žūsta iki 6 mėnesių. Tyrėjų skaičiavimais, iki 3 metų sulaukia tik maždaug kas ketvirtas asmuo. Kudu lytinę brandą pasiekia per kelerius metus, tačiau vyrams poruotis retai sekasi iki maždaug 4 ar 5 metų. Be didelio jaunystės mirštamumo, laukiniai gyvūnai dažnai gyvena nuo 10 iki 15 metų ir nelaisvėje - iki 20 metų.

Du suaugę ir vienas kūdikis kudu

Turi gyventojų

Tyrėjų skaičiavimais, Afrikoje liko mažiau nei 100 000 mažesnių kudu. Jų ribotas vietinis paplitimo plotas kartu su reikšmingais žmonių buveinių pažeidimais kelia rimtą susirūpinimą. Maždaug trečdalis jų šiuo metu gyvena nacionaliniuose parkuose ir kitose saugomose teritorijose.

Tikslus didesnių kudu populiacijos skaičius nežinomas, nors itin ribotas kotonių porūšių asortimentas randamas tik Čadas ir Sudanas , reiškia, kad tai gali būti kandidatas į pavojų.

Privalu zoologijos sode

The Smithsoniano nacionalinis zoologijos sodas turi nedidelę kudu populiaciją, kurią lankytojai gali stebėti. Jie pranešė, kad 2019 m. Gimė kudu veršelis. Daugiau nei tuzinas kitų šalies ir valstybinių zoologijos sodų visoje šalyje, įskaitant Merilendo zoologijos sodas , taip pat turi mažiau kudu, rodomų susidomėjusiems žiūrovams.

Peržiūrėti visus 13 gyvūnai, prasidedantys K

Įdomios Straipsniai