Elniai

Elnių mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Cervidae
Mokslinis vardas
Odocoileus virginiana

Elnių apsaugos būklė:

Netoli grasinta

Elnių vieta:

Azija
Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika

Elnių faktai

Pagrindinis grobis
Gilės, vaisiai, žolė
Skiriamasis bruožas
Ilgos ausys ir kai kurios vyrų rūšys turi ragus
Buveinė
Tankus miškas ir apsodinti plotai
Plėšrūnai
Vilkas, Lokys, Puma
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Gilės
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Yra apie 40 skirtingų rūšių!

Elnių fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Balta
  • Taigi
  • Oranžinė
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
43 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
10 - 20 metų
Svoris
10 kg - 450 kg (22 svarai - 990 svarai)
Aukštis
60 cm - 105 cm (24 colių - 206 colių)

Tarp miškų ir lygumų besimėgaujantis elnias yra vienas iš labiausiai žinomų ir atpažįstamų lankytinų vietų visoje gamtoje.




Elnių padaugėjo visame pasaulyje ir atsirado daugybė pritaikymų, kad padėtų susidoroti su priešiško pasaulio keblumu. Jos karališkieji ragai yra vieni iš žymiausių gyvūnų karalystės bruožų, naudojami gynybai ir seksualiniam signalui. Sutrikus, jis gali pradėti veikti savo puikiu greičiu, judrumu ir subtilumu. Ir tai sukūrė unikalų sugebėjimą suvirškinti visų rūšių augmeniją. Elnias yra savotiška evoliucijos sėkmės istorija.



Elnių faktai

  • Šie gyvūnai tradiciškai užima neatsiejamą vaidmenį įvairiose pasaulio kultūrose ir mitologijose. Garsūs Lascaux urvo paveikslai, datuojami maždaug 17 000 metų, vaizduoja turtingą, vaizduotę turinčią arklių, elnių ir kitų gyvūnų drobę.
  • Stiprybės ir taurumo simbolis jie kažkada puošė daugelį viduramžių Europos vėliavų, antraščių ir herbo.
  • Patinai yra žinomi kaip doleriai ar elniai, o moterys vadinamos stirna. Didesnėse rūšyse teisingi terminai yra jautis ir karvė.
  • Elniai meta ir vėliau ataugina ragus kiekvienais metais, pasibaigus poravimosi sezonui.

Elnių mokslinis vardas

Cervidae yra mokslinis visų elnių rūšių pavadinimas. Jis kilęs iš lotyniško žodžio cervus, kuris tiesiog reiškia elnią ar stirną. Cervidae šeima priklauso Artiodactyla rūšiai, kuri tam tikru pėdu atstovauja visiems vienakojams kanopiniams arba kanopiniams gyvūnams. Užsakymas apima žirafos , bizonai , begemotai , kiaulės , kupranugariai , avių ir galvijai . Naujausi duomenys rodo, kad banginių šeimos gyvūnai taip pat yra šios rūšies nariai, nes jie išsivystė iš prieš dešimtis milijonų metų vykusių kanopinių kojų pirštų.

Taksonomai paprastai sutaria, kad yra trys šių gyvūnų pogrupiai. Capreolinae, kuris apima šiaurės elnių , baltą uodegą ir briedis , šnekamojoje kalboje vadinamos Naujojo pasaulio elniais. Cervinae, kurioje yra briedžių, tauriųjų elnių, atogrąžų muntjakų ir kuokštinių elnių, vadinamos Senojo pasaulio elniais. Trečiąją porūšį - Hydropotinae - atstovauja tik vandens elniai. Terminai „Senasis pasaulis“ ir „Naujasis pasaulis“ neapibūdina elnių dabartinio arealo, o kaip jie vystėsi. Juos galima atskirti vienas nuo kito pagal pagrindinius skeleto morfologijos skirtumus.

Daugumai žmonių Cervidae šeima siejama su baltauodegiu elniu, tauriuoju elniu, mulų elniu, briedžiu, karibu ir briedžiu. Tačiau iš tikrųjų visa šeima turi didžiulę įvairovę. Taksonomai, atrodo, nesutaria dėl tikslaus rūšių skaičiaus, tačiau daugeliu atvejų vis dar gyvena bent 40, kiekvienas iš jų yra unikalus savaip. Kai kurie šaltiniai nurodo daugiau nei 50 rūšių.

Iškastinių duomenų duomenys rodo, kad šie gyvūnai greičiausiai išsivystė maždaug prieš 20 milijonų metų. Ankstyviausios rūšys tikriausiai buvo maži padarai (panašiai kaip dabartiniai pelių elniai) su paprastais, elementariais ragais ir iltimis. Neseniai pleistoceno epochoje suklestėjo daugybė rūšių, įskaitant tikrai didžiulį airišką briedį, kurio ragai galėjo sverti iki 90 svarų.

Elnių išvaizda ir elgesys

Daugeliui elnių rūšių būdingas bendras savybių rinkinys: dvi kanopos ant kiekvienos kojos, keturių kamerų skrandis, ilgos ir verpstės kojos, trumpos uodegos ir kailio spalva, kuri paprastai skiriasi nuo rudos, raudonos ar pilkos. Jie taip pat pasisako apie prieblandos valandas. Tačiau ryškiausia ir ryškiausia savybė yra ragų rinkinys ant galvos.

Šis didelis ornamentas atskleidžia aiškų vyrų ir moterų atskyrimą. Visi vyrai turi ragus, o patelėms jų trūksta. Tik karibu (arba šiaurės elniuose) patelės taip pat augina ragus. Vandens elniai yra vieniša aberacija, kai nė viena lytis neauga ragų. Vietoj to, tiek vyrai, tiek moterys užauga į iltį panašius iltinius gyvūnus, o ne elegantišką ragų tinklą. Panašu, kad tai atspindi ankstesnę jų antikorio būklę.

Ragai yra sudaryti iš paprasto kaulo (taigi gerai išsilaikę fosilijos įraše) su odos ir kraujagyslių kailiu, vadinamu aksomu, padedančiu jiems augti. Norint, kad ragai pasiektų pilną žiedyną, reikia kelių mėnesių, o tuo metu elnias nušluos aksomo sluoksnį. Pagrindinis ragų tikslas yra padėti gyvūnui kovoti ir daugintis. Kadangi ragams augti reikalingos tokios didelės energijos investicijos, jų dydis moterims rodo reprodukcinį vaisingumą ir bendrą patinų sveikatą. Jie taip pat padeda nustatyti socialinę padėtį ir hierarchiją grupėje.

Ragų dydis, kreivumas ir struktūra yra didžiulis skirtingų rūšių šaltinis. Kai kurie iš jų turi didelį centrinį palmatą (pvz., Briedžių ragai), kiti - ilgas pavienes sijas su įvairiu šakų skaičiumi. Kai kurie elniai neturi nieko kito, kaip paprastus ragus ragams. Šiauriniai elniai turi didžiausią ragą, atsižvelgiant į kūno dydį, tačiau briedžiai gali varžytis su jais absoliučiais skaičiais.

Šie gyvūnai yra socialinės būtybės. Paprastai jie susiburia į mažas grupes maitinti, kergti ir apsaugoti. Tankiausiai supakuotose vietovėse gali susidaryti tikrai didžiulės bandos, priklausomai nuo maisto gausos ir gyventojų makiažo. Kai kurios rūšys yra migruojančio pobūdžio ir kartu su banda nukeliaus šimtus mylių. Norėdami apibūdinti socialinius susitarimus, jie remiasi savo uosle ir balso ryšiais. Daugelis elnių turi veido liauką šalia akių priekio. Liauka gali išleisti stiprų feromoną savo teritorijai žymėti, kai gyvūnas trina savo kūną į medžius ar krūmus. Kitos liaukos gyvena ant kojų ir kojų.

Mažiausia elnių rūšis yra kuklus pudu. Jis gali būti nuo vieno iki trijų pėdų ilgio. Didžiausia Cervidae rūšis yra briedžiai. Jis gali siekti 10 pėdų ilgio ir sverti iki 1800 svarų. Tarp šių dviejų kraštutinumų slypi paprastasis elnias, kurio ūgis ir svoris yra maždaug tokie patys kaip žmogaus. Vyrai paprastai būna didesni nei moterys beveik visose rūšyse.



Taurieji elniai šalia upės
Taurieji elniai šalia upės

Elnių buveinė

Šių gyvūnų yra beveik visuose žemynuose žemėje, įskaitant dideles nenutrūkstamas Šiaurės Amerikos, Pietų Amerikos, Europos ir Azijos platybes. Afrika yra išimtis. Joje yra tik viena vietinių elnių rūšis - Barbary tauriųjų elnių rūšis. Australijoje nėra vietinių rūšių, tačiau keletas jų buvo įvežta į laisvę. Šie gyvūnai klesti lapuočių miškuose, atogrąžų atogrąžų miškuose, pelkėse ir pievose. Keletas rūšių gyvena šaltoje šiaurės tundroje, maitinasi reta augmenija. Jie dažniausiai aptinkami vietovėse tarp miškų ir atvirų lygumų. Jie taip pat sugeba prisitaikyti prie miesto ir priemiesčio sąlygų, o tai reiškia, kad kai kurios rūšys gali klestėti, nepaisant žmonių kėsinimosi.

Elnių dieta

Šių gyvūnų mityba beveik visiškai susideda iš lapų, žolės, kerpių, pumpurų, vaisių ir žolelių. Elnių šeima yra atrajotojų rūšis - žinduolis, gebantis suskaidyti ir fermentuoti augalus keturių kamerų skrandžiu. Kiekvienoje kameroje yra įvairių mikrobų, kurie padės atlikti šią užduotį. Po to, kai maistas bus apdorotas pirmu skrandžiu, gyvūnas jį vėl užpuršks ir bandys sukramtyti kietą augalinę medžiagą. Tada maistas eina per likusias skrandžio kameras virškinimui. Tačiau, skirtingai nuo daugelio kitų atrajotojų, tokių kaip avys ir galvijai, jų gomurys yra selektyvesnis. Jie teikia pirmenybę aukštos kokybės maistui, kurį lengviau virškinti. Taip yra dėl didelio energijos ir mitybos kiekio, reikalingo ragams auginti.

Elnių plėšrūnai ir grasinimai

Šie gyvūnai yra kritinis maisto šaltinis daugeliui laukinių plėšrūnų, įskaitant meškos , kalnų liūtai , jaguarai , tigrai , lūšis , kojotai , vilkai , ir dideli reperiai. Paukščiai ir maži žinduoliai gali maitintis mirusio elnio skerdena. Pavieniai gyvūnai, ypač jaunos vištos, yra jautrūs plėšrumui. Jie nėra visiškai neapsaugoti nuo žiaurių plėšrūnų, tačiau, gavę pasirinkimą, jie dažniausiai mėgsta bėgti. Baltieji elniai turi galimybę sprukti iki 30 MPH. Jie taip pat gali peršokti didžiulius atstumus iki 30 pėdų. Jei pastebima greta esanti grėsmė, elniai gali bandyti įspėti šalia esančius bandos narius. Labiau vienišus briedžius saugo dėl savo dydžio.

Nuo tada, kai žmonės pirmą kartą evoliucionavo, elniai daugumai visuomenių istoriškai buvo svarbus maisto, drabužių ir medžiagos šaltinis. Šiuolaikinė medžioklė ir buveinių nykimas kėlė grėsmę kai kurioms elnių rūšims, ypač Pietų Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, tačiau atsakingai prižiūrint, elnių skaičius gali būti palaikomas sveiku. Klimato kaita taip pat kelia opią problemą. Keičiantis natūraliai elnių buveinėms, daugelį jų privers leistis toliau į šiaurę.

Kiti pavojaus šaltiniai yra erkės, utėlės, parazitai ir ligos. Kai kurios iš šių ligų gali būti perduotos kitų rūšių gyvūnams, ypač gyvuliams.



Elnių reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Elnių veisimosi sezonas vyksta kiekvienais metais tik trumpą laiką. Dauguma rūšių laikosi dauginimosi strategijos, vadinamos poliginija, kai vienas dominuojantis patinas turės kelias partneres moteris. Tik kelios rūšys nori būti monogamiškos. Kadangi konkurencija gali būti nuožmi, vyrai visą poravimosi sezoną linkę rodyti agresyvias tendencijas, nes jie bando apsaugoti savo teritorijas ir porininkus nuo potencialių varžovų. Kaip minėta anksčiau, ragų dydis yra reikšmingas reprodukcijos sėkmę lemiantis veiksnys.

Apvaisinus elnio patelę, nėštumo laikotarpis gali trukti nuo šešių iki aštuonių mėnesių. Motinos vienu metu bus linkusios auginti po vieną ar du palikuonis. Rečiau stirnaitė pagimdys tris palikuonis. Jaunieji elniai, atsižvelgiant į rūšies dydį, yra žinomi kaip ikrai ar veršeliai.

Nežiūrėdamos į pašarus, motinos paslėps netoliese esančioje augalijoje esančią eglę, kol jaunas gyvūnas bus pakankamai stiprus, kad galėtų pradėti vaikščioti savo jėgomis. Katės dažnai gimsta su baltomis dėmėmis, kad būtų galima užmaskuoti plėšrūnus. Palikuonys atjunkomi nuo dviejų iki penkių mėnesių, tačiau jie gali likti su motina iki metų. Vyrai dažnai vaidina minimalų vaidmenį auginant jaunus jauniklius.

Po pirmųjų gyvenimo metų vyrai ragus pradės auginti kasmet. Elniai laukinėje gamtoje gali gyventi maždaug 12 metų, duoti ar užtrukti keletą metų, tačiau medžioklė, plėšrioji veikla ir transporto priemonių susidūrimas gali labai sutrumpinti jų gyvenimo trukmę. Daugelis gyvena ne ilgiau kaip penktus gyvavimo metus.

Elnių populiacija

Dėl komercinio naudojimo daugelio elnių rūšių populiacijos sumažėjo 20 amžiaus pradžioje ir viduryje. Tačiau išsaugojimo pastangų dėka populiacijos atsigavo. Kai kurie skaičiavimai rodo, kad paprastųjų uodegų populiacija yra maždaug 30 mln. Pernelyg didelis gyventojų skaičius iš tikrųjų tapo didele problema, nes žmonės sumedžiojo daugybę plėšrūnų, kurie kontroliuoja elnių populiaciją. Todėl reguliuojama medžioklė yra skatinama daugelyje valstybių kaip gyventojų kontrolės priemonė.

Amerikoje gausu kelių elnių rūšių. Juodieji elniai užima didelį arealą tarp Pietų Amerikos pakrantės, Centrinės Amerikos, rytinės JAV ir dalies Kanados. Mulų elniai linkę užimti vakarų JAV ir kai kur sutampa su baltųjų uodegų elniais. Vakarų Kanados nacionaliniuose parkuose telkiasi milžiniškos elnių sankaupos, įskaitant elnias, mulų elnius, karibus, briedžius ir briedžius.

Nepaisant jų visuotinumo, daugeliui elnių rūšių ir porūšių gresia pavojus. Persiški danieliai, Čilės huemulai, Kašmyro elniai, Indijos šernų elniai, Bawean elniai ir Eldo elniai yra arba nyksta arba kritiškai nykstanti. Šiauriniai elniai, vandens elniai, barasingha ir kiti artėja prie pažeidžiamos būklės. Kinijoje kilusi Pere Davido elnias buvo paskelbta laukinėje gamtoje išnykusia, tačiau bandyta juos vėl įveikti į natūralią buveinę.

Žiūrėti visus 26 gyvūnai, prasidedantys D

Įdomios Straipsniai