Gorilos kalnas

Kalnų gorilos mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Hominidae
Gentis
Gorilla
Mokslinis vardas
Gorilla Berengei Berengei

Kalnų Gorilos apsaugos statusas:

Nyksta

Gorilla kalno vieta:

Afrika

Kalnų gorilos faktai

Pagrindinis grobis
Lapai, sėklos, vaistažolės
Buveinė
Atogrąžų miškas ir džiunglės kalnuotuose regionuose
Plėšrūnai
Žmogus, Leopardas
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Socialinis
Mėgstamiausias maistas
Lapai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Kalnuose rasta izoliuotų populiacijų!

Kalnų gorilos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
35-50 metų
Svoris
204–227 kg (450–500 svarų)

Didelė, tačiau švelni, nuožmi, bet užjaučianti kalnų gorila yra įdomus kraštutinumų kontrastas.



Šie dideli sunkūs milžinai gyvena giliai debesuotuose miškuose Centrinėje Afrikoje. Kalnų gorilos demonstruoja didelį intelektą ir turtingą emocinį bei socialinį gyvenimą. Kaip vieni artimiausių žmonijos giminaičių, jie siūlo įspūdingą žvilgsnį į mūsų pačių evoliuciją ir raidą. Nepaisant taikaus egzistavimo, kalnų goriloms dabar gresia žmonių kėsinimasis ir klimato kaita.



Kalnų gorilos faktai

  • Remiantis viena genomo dydžio metrika, gorilos dalijasi apie 98,4 procentais tos pačios DNR su žmonėmis. Tai tik šiek tiek mažiau nei 98,7 procentų šimpanzių ir žmonių panašumai.
  • Atskiras kalnų gorilas galima atpažinti pagal nosies formą ir raštus, kaip ir žmones pagal jų pirštų atspaudus. Nėra dviejų gorilų, kurios būtų vienodos.
  • Dėl sidabrinės plaukų juostos išilgai suaugusių kalnų gorilų nugaros, jie taip pat paprastai vadinami sidabriniais.
  • Kūdikių kalnų gorilos pirmuosius dvejus ar trejus gyvenimo metus laikosi motinos.
  • Kvapas yra svarbus gorilos bendravimo aspektas. Kvapai gali pranešti apie grobikų grėsmes ar patelių reprodukcinę prieinamumą.

Kalnų gorilos mokslinis pavadinimas

Mokslinis kalnų gorilos pavadinimas yraGorilla beringei beringei. Tai iš tikrųjų yra vienas iš dviejų rytinė gorila - kita yra rytų žemumų gorila arba Grauerio gorila. Nors tos pačios rūšys, jas skiria geografinės preferencijos ir jie paprastai nesikryžiuoja.

Artimiausia susijusi gyvoji rūšis yra vakarinė gorila . Kažkada jis buvo priskirtas rytinių gorilų grupės trečiajam porūšiui, tačiau genetinė analizė atskleidė pakankamai skirtumo, kad būtų galima pagrįsti atskirą rūšies pavadinimą.

Kalnų gorila priklauso tai pačiai šeimai,Hominidae, kaip šimpanzių , orangutanai ir žmonių , todėl tai mums kiek tolima pusseserė. Nors sunku nurodyti tikslią datą, bendri žmonių ir gorilų protėviai pasirodė išsiskyrę maždaug prieš devynis – dešimt milijonų metų. Tai apytikslis laikas, kai gorilos ir žmogaus evoliucinės linijos išsiskyrė.

Kalnų gorilos išvaizda

Kalnų gorila yra didelis, drąsus primatas ilgomis rankomis, plokščia nosimi, pailga, beveik kūgio formos galva ir dideliu, patinusiu pilvu. Jo plaukai yra beveik visiškai juodos arba rusvos spalvos, tačiau vyresniems patinams taip pat išilgai nugaros eina sidabrinė arba balta juosta. Pėdos, plaštakos, veidas ir krūtys yra visiškai nuplikusios.

Palyginti su glaudžiai susijusiais rytų žemumų porūšiais, kalnų gorila turi ilgesnius plaukus, trumpesnes rankas ir didesnę kūno sudėjimą. Tai leidžia jiems gyventi šaltesnėmis sąlygomis, kurios kartais būna žemesnės už šalčio naktį.

Tipinė kalnų gorila, stovėdama ant dviejų kojų, yra maždaug keturių - šešių pėdų aukščio. Tai maždaug tokio pat dydžio kaip įprastas žmogus. Tačiau dėl didžiulės masės jie gali sverti nuo 300 iki 500 svarų. Gorilos patinas paprastai yra didesnis už patelę ir sveria iki dvigubai daugiau. Iš viso kalnų gorila yra antras pagal dydį primatas pasaulyje, atsilikęs tik nuo glaudžiai susijusios rytų žemumų gorilos.



kalnų gorila (Gorilla beringei beringei) kalnų gorilos veidas teptuku

Kalnų gorilos elgesys

Kalnų gorila turi unikalų judėjimo būdą, vadinamą vaikščiojimu per pirštus. Tai reiškia, kad jis sukiojasi ant visų keturių galūnių, susirietęs ant žemės. Tačiau jis taip pat ribotą laiką gali vaikščioti dviem kojomis. Jo rankos yra labai vikrios ir sugeba sugriebti, draskyti ir traukti tikslumu, kurį viršija tik žmonės.

Kaip ir kitos didžiosios beždžionės, kalnų gorila laikoma viena iš protingiausių būtybių planetoje. Manoma, kad jie sugeba save atspindėti, naudoti įrankius ir kruopščiai planuoti. Intensyviai tiriant nelaisvėje esančias gorilas, tokias kaip gerai žinoma „Koko“, paaiškėjo, kad asmenys gali suprasti ir naudoti gestų kalbą šiek tiek mokėdami. Jie taip pat yra labai socialūs padarai, galintys juoktis, liūdėti ir stipriai prisirišti prie kitų. Jų socialinis elgesys yra sudėtingas ir rafinuotas. Viliojimas yra svarbus socialinio ryšio aspektas. Tai ne tik apsaugo gorilas nuo purvo ir parazitų, bet ir sustiprina svarbius santykius didesnėje grupėje.

Gorilos gyvena mažomis grupėmis, vadinamomis kariuomene, kuri kartais gali viršyti 20 asmenų. Šias grupes sudaro vienas dominuojantis patinas, daugybė moterų ir jauni palikuonys. Vyraujantis vyras yra vyresnis suaugęs žmogus, kuris organizuoja ir apsaugo visus narius. Jis turi beveik išimtines patelių veisimo teises. Ši veislinė konfigūracija vadinama haremu. Kartais grupę gali lydėti keli jaunesni vyrai (dažniausiai vadovo sūnus ar broliai), tačiau jie yra pavaldūs vyraujančiam vyrui. Paslaugūs vyrai dažniau išsiskirsto iš kariuomenės, jei negali pasiekti sėkmės reprodukcijoje. Jie gali išeiti patys arba sudaryti laikinas visų vyrų bakalaurų grupes.

Gorilos dažniausiai būna gana ramios ir švelnios asmenybės, tačiau jei jie suvokia grėsmę, patinai gali tapti gana agresyvūs daužydami krūtinę ir sukeldami siaubingą riaumojimą. Norėdami perduoti savo sudėtingus norus ir emocijas, kalnų gorilos turi apie 25 skirtingų tipų balsus, išreiškiančius viską, pradedant aliarmu ir baigiant smalsumu. Kaip ir žmonėms, kūno laikysena ir akių kontaktas padeda palengvinti bendravimą.

Gorila yra daugiausia sausumos padaras, kuris laikosi žemės, tačiau jis turi ribotą galimybę lipti į medžius, kurie išlaikys jos svorį. Dėl mažesnio dydžio jaunos gorilos yra šiek tiek įgudusios medžių alpinistės. Tiek suaugusieji, tiek vaikai gali miegoti lizduose ant žemės ar medžių. Kalnų gorila aktyviausia dieną, o miega naktį. Joje taip pat yra pertraukiamų pertraukų per dieną poilsiui ir žaidimo laikui. Iš viso visas vienos grupės diapazonas gali apimti iki 16 kvadratinių mylių.

Kalnų Gorilos buveinė

Kalnų gorila gyvena labai siaurame diapazone vidurio Afrikoje. Pagrindiniai gyventojų centrai yra Mgahinga Gorilla nacionaliniame parke ir Bwindi nepraeinamame nacionaliniame parke Ugandoje, taip pat Vulkanų nacionaliniame parke Ruandoje ir Virungos nacionaliniame parke Kongo Demokratinėje Respublikoje. Kaip rodo pavadinimas, porūšis teikia pirmenybę miškingiems kalnų buveinių regionams nuo 8 000 iki 13 000 pėdų aukštyn. Jų dažniausios buveinės yra lietaus miškas, bambukų miškas, subalpinės pievos ir mišrūs miškai.

Kalnų gorilos dieta

Kalnų gorilos vaišinasi keletu skirtingų skanių augalų, įskaitant šaknis, vaisius, gėles, lapus ir medžių žievę. Nors jie daugiausia yra žolėdžiai, buvo žinoma, kad jie valgo vabzdžiai jei nėra kitų maisto variantų. Tiksli mitybos sudėtis priklauso nuo vietinių augalų ir medžių įvairovės.

Maždaug ketvirtadalį savo dienos gorilos praleidžia iki 75 svarų maisto. Ilgomis žarnomis ir unikaliais krūminiais dantimis jie specialiai pritaikyti valgyti ir skaidyti augalinę medžiagą. Gorilos taip pat vaidina svarbų vaidmenį paskleidžiant sėklas aplinkoje.



Kalnų gorilos plėšrūnai ir grėsmės

Dėl didžiulio dydžio ir stiprumo kalnų gorila laukinėje gamtoje turi nedaug natūralių plėšrūnų. Tik dideli gyvūnai, tokie kaip leopardai ir krokodilai buvo žinoma, kad jie paprastai žudo vienišus gorilas, ypač gorilų vaikus ir kūdikius. Nė vienas plėšrūnas nėra pakankamai nuožmus, kad imtųsi visos jungtinės pajėgos.

Esant nedaugeliui natūralių plėšrūnų, didžiausia grėsmė jų išlikimui buvo žmogaus veikla, įskaitant karą, neteisėtą medžioklę ir buveinių praradimą dėl kasybos, žemės ūkio ir pramonės. Žemės ūkio praktikos rūšis, vadinama velniop ir nudegimais, kai ūkininkai valo žemę degindami augmeniją, ypač kenkia kalnų gorilų buveinėms. Kadangi žmonės ir gorilos yra labai panašūs, neretai ligos artimų kontaktų akimirkomis daro šuolį tarp rūšių. Klimato pokyčiai dar labiau padidins kintančios aplinkos, prie kurios gorila turės prisitaikyti, grėsmę.

Dėl trapios kalnų gorilų socialinės organizacijos pagrindinio vyro mirtis gali turėti didelį poveikį grupei ir atskleisti visą socialinę struktūrą. Jei iš karto nėra tinkamo vadovo pakaitalo, grupė gali visam laikui išsiskirti.

Kalnų gorilos reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Gorilla reprodukcijai būdingi daugybė aspektų, panašių į žmogaus reprodukciją. Moterims tas pats devynių mėnesių nėštumo laikotarpis. Jie paprastai vienu metu gimdo tik vieną kūdikį. Jie gali poruotis visus metus, o ne vieną konkretų sezoną. Tačiau, skirtingai nei žmonės, gorilos gali gimdyti tik kartą per kelerius metus dėl ilgesnio palikuonių vystymosi laiko ir streso ant motinos kūno.

Palyginti su brandesne gorila, naujagimis yra stebėtinai menkas. Iš gimdos jis sveria tik apie keturis svarus. Nuo pat gimimo naujagimis yra beveik neatsiejamas nuo motinos, prie kurios jis laikysis pirmuosius dvejus ar trejus savo gyvenimo metus. Tai taip pat susiję su tuo, kiek laiko reikia visiškai atjunkyti nuo vaiko.

Didžiąją likusios paauglystės dalį gorila pradės mokytis vertingų bendravimo ir socialinių įgūdžių, dažnai žaisdama žaidimus, pavyzdžiui, vijosi ir imtynėse. Pagrindinė motinos atsakomybė yra slauga ir rūpyba, tačiau visa kariuomenė yra suinteresuota auginti vaiką.

Vyrai gorilos suaugę pradeda nuo grynų juodų plaukų. Ši savybė pelnė juodaodžių vardą. Tačiau jiems ant nugaros ir klubų maždaug 12 metų būdinga sidabrinė plaukų juosta. Šie vyrai yra žinomi kaip sidabriniai. Jie labai saugo savo reprodukcinę sėkmę. Jei patelė ir jos kūdikis prisijungia prie naujos grupės, dominuojantis patinas gali nužudyti vaiką, kad paskatintų patelę vėl veistis, kad galėtų pradėti gaminti savo vaikus.

Paprastai reikia mažiausiai dešimtmečio, kol asmuo pasieks visišką lytinę brandą. Iš viso kalnų gorila laukinėje gamtoje gali gyventi apie 35 metus, tačiau dokumentuota iki 50 metų gyvenimo trukmė.

Kalnų gorilos populiacija

Kadaise kalnų gorilos buvo šiek tiek paplitusios centrinės Afrikos kalnuose, tačiau gyventojų skaičius nuo 20 amžiaus labai sumažėjo. Pasaulyje liko maždaug tūkstantis kalnų gorilų (ir iš viso apie 5000 rytinių gorilų rūšių narių). Pusė jų gyvena Virungos miškuose.

Kruopščių išsaugojimo pastangų dėka, kalnų gorilų skaičius po to, kai jų skaičius sumažėjo, pagerėjo kritiškai nykstanti lygius. The Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) Raudonajame sąraše dabar jie išvardyti kaip teisingi nyksta . Tačiau jiems tebėra nuolatinė rizika prarasti kėsinimosi grėsmes.

Stabilesnis politinis klimatas regione dramatiškai pagerintų ilgalaikio porūšio išlikimo perspektyvas - taip pat bandymai sustabdyti žmonių kėsinimąsi ir brakonieriavimą regione. Afrikos vyriausybės ėmėsi aktyvesnio vaidmens išsaugant savo vietines rūšis, suteikiant jiems vilties dėl galimos ateities.

Žiūrėti visus 40 gyvūnai, prasidedantys M

Įdomios Straipsniai