Alpaka

Alpakos mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Camelidae
Gentis
Vicugna
Mokslinis vardas
Vicugna pacos

Alpakos apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

„Alpaca“ vieta:

Pietų Amerika

„Alpaca“ įdomus faktas:

Jie gali išspjauti iki 10 pėdų.

Alpakos faktai

Jaunojo vardas
Kurti
Grupinis elgesys
  • Banda
Linksmas faktas
Jie gali išspjauti iki 10 pėdų.
Numatomas gyventojų skaičius
Mažiausiai susirūpinimo
Didžiausia grėsmė
Rangelando praradimas
Ryškiausias bruožas
Hipoalerginė vilna
Kiti vardai)
Vicugna
Nėštumo laikotarpis
242-345 dienos
Kraiko dydis
Vienas
Buveinė
Ūkiai, vidutinio klimato aukšta pieva
Plėšrūnai
Žmonės, kalnų liūtai, meškos, iltiniai šunys
Dieta
Žolėdis
Mėgstamiausias maistas
Šienas, ganyklų žolė ir (arba) silosas
Dažnas vardas
Alpaka
Rūšių skaičius
1
Vieta
Andų kalnai Peru, Bolivija, Ekvadoras ir Čilė

Alpakos fizinės savybės

Spalva
  • Ruda
  • Fawn
  • Juoda
  • Balta
  • Taigi
  • Tamsiai rudas
  • Kremas
  • Šokoladas
  • Karamelė
  • Smėlio spalvos
  • Kaštonas
  • Balta-Ruda
  • Juoda-ruda
  • Smėlio
  • Auksinė
  • Šviesiaplaukis
  • Šviesiai ruda
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
35 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
15–20 metų
Svoris
48–84 kilogramai (106–185 svarai)
Aukštis
81-99 centimetrai (32-39 coliai) nudžiūsta
Ilgis
120–225 centimetrai (4–7 pėdos)
Lytinės brandos amžius
Moterys 18 mėnesių; vyrai nuo dvejų iki trejų metų
Atjunkymo amžius
Maždaug šešis mėnesius

Alpaka yra kupranugaris žinduolis, kilęs iš Pietų Amerikos.



Abi rūšys, glaudžiai susijusios su savo didesne pusbrole lama, gali susikirsti. Iš alpakos vilnos verpti siūlai yra populiarūs šilti, minkšti megztiniai, kojinės, kumštinės pirštinės ir kepurės, todėl šių prijaukintų gyvūnų kailis yra vertinga prekė.



Penki neįtikėtini Alpaka faktai!

  • Senovės inkai alpaką pirmą kartą prijaukino daugiau nei prieš 6000 metų. Jie pagamino alpakų kailio rūbus didikams ir autoriniams atlyginimams.
  • Alpakų skrandžiai turi tris kameras.
  • Vienos alpakos rūšys turi dvi veisles: dredus suri ir purus huacaya.
  • Dauguma alpakų keliamo triukšmo dūzgia. Priklausomai nuo situacijos, tai išreiškia pasitenkinimą, smalsumą, nuobodulį, atsargumą ar nerimą.
  • Kai lamos kryžiuojasi su alpakomis, kūdikis vadinamas huarizo.

Alpakos mokslinis pavadinimas

mokslinis vardas alpaka, Vicuña pacos, atspindi jos palikuonį iš senovės laukinių kupranugarių žinduolių vicugna. Iki 2001 m. Šie gyvūnai buvo vadinami Lama pacos. Tačiau DNR tyrimas atskleidė, kad jis kilo iš vicugnos, o ne iš guanako, lamos pirmtako. Šis faktas sukėlė pavadinimo pakeitimą.

Alpakos išvaizda

Alpaka yra mažesnė už skambutis , nors jiedu daugeliu atžvilgių yra panašūs. Šie gyvūnai nuo pėdos iki nyksta 32-39 colių ilgio, jų ilgis yra vidutiniškai 5,5 pėdos. Jie turi mažas galvas, dideles akis, liepsnos formos ausis, kurios atsistoja, ir ilgus kaklus.



Abiejų veislių kailiai yra skirtingi. Huacaya veislė, kuriai priklauso apie 90 procentų pasaulio alpakų, turi storą, pūkuotą vilną, pritaikytą gyvenimui vėsioje ir didelėje aukštyje. Suri veislė pasižymi šilkiniu kailiu, kuris išauga į ilgas dredo tipo garbanas. Ekspertai mano, kad šilkinė, mažiau tanki vilna yra gyvenimo žemesnėje, vidutinio klimato kalnų aplinkoje produktas. Iškart po kirpimo alpakos labiau panašios į nuolankias kupranugariai nei liepsnos.

Spalvinga Alpaka grupė / pakuotė
Spalvinga Alpaka grupė / pakuotė

Alpaka prieš Lamą

Kai kurie alpakų ir alpakų išvaizdos panašumai ir skirtumai skambučių apima:

  • Ausys: Alpakos ausys yra trumpos ir liepsnos formos, o lamos - ilgesnės ir banano formos.
  • Galva: Alpakos galva yra trumpesnė ir bukesnė už lamos galvą.
  • Svoris: Alpakos vidutiniškai siekia apie 150 svarų, o lamos yra daugiau nei dvigubai didesnės už svorį.
  • Aukštis: Lamos yra apie 10 cm aukštesnės ties ketera nei alpakos.
  • GUT: Lamos yra kilusios iš guanako, o alpakos - iš laukinių kupranugarių žinduolių.
  • Naudokite: Alpakos yra vertinamos dėl minkštos, šiltos ir ugniai atsparios vilnos, o lamos dažniausiai naudojamos kaip naminių bandų gyvūnai ir sargai, pvz., avių .
  • Disponavimas: Alpakos yra trumpesnės nei lamos.

Alpakos elgesys

Apskritai, šis mažas kupranugarių žinduolis yra protingas, švelnus ir draugiškas. Jis gyvena bandomis ir yra labai bendraujantis su kitomis alpakomis. Kiekvienoje bandoje šeimos grupes sudaro kelios moterys ir jų jaunikliai bei alfa patinas. Kaip ir kiti atrajotojai, pavyzdžiui, arkliai, jie gali būti skraidantys ir nervingi, kai jaučia grėsmę netoliese. Patinai gali tapti agresyvūs ir kartais kovoti su kitais alpakų patinais.



Šie gyvūnai bendrauja per kūno kalbą ir jų skleidžiamus garsus. Kartais vyriškis atsistos priešais šeimą ausimis iki galo. Tai yra apsauginė poza. Kūdikiui didesnis daiktas ar gyvūnas reiškia apsaugą, ir kūdikis seks jį ar sėdės šalia jo.

Šie gyvūnai dūzgia, kai yra laimingi, nuobodūs, smalsūs, nerimauja ar kenčia. Susirišdama motina ir kūdikis gali kartu niūniuoti. Motina gali susiraukti dėl viščiuko, kai jaudinasi dėl savo krizės. Vyras gali klibėti laukdamas kitų.

Kai jis jaučia grėsmę, pavyzdžiui, kai keista alpakos stūkso savo erdvėje, šis gyvūnas knarkia. Tai taip pat gali leisti gurgiantį garsą, kad perspėtų kitus.

Šis gyvūnas taip pat gali garsiai girdėti nerimą. Neteisingai elgiantis ar kai jam gresia fizinė grėsmė, jis gali išreikšti ausį plyšantį riksmą. Patinai rėkia gąsdindami kitus patinus kovodami dėl dominavimo. Patys graužiasi, kai sutrinka, bet tai labiau skamba kaip riaumojimas.

Alpakos buveinė

Nuo inkų laikų šie gyvūnai gyveno prijaukintose bandose Andų kalnų aukštumose. Jie gyvena vis dar, dalydamiesi buveine su kitais panašiais Pietų Amerikos kalnų vietiniais gyventojais akiniai lokiai , kalnų liūtai , kondorai, liepsnos ir skambučių .

Šie gyvūnai taip pat gerai prisitaiko prie kitos aplinkos. Jie gyvena visame pasaulyje alpakų ūkiuose, kur ūkio darbuotojai nuima vilną verpalams ir drabužiams gaminti.

Alpakos dieta

Šie gyvūnai ganosi gyvūnus. Jie valgo šviežią žolę lauke, šieną ir retkarčiais žievę ar medžių lapus. Ūkininkai kartais papildo šieną maistiniais priedais, skirtais ypatingoms situacijoms, tokioms kaip nėštumas ir žindymas.

Jie yra „lengvi sargai“, nes jie daug nevalgo. 125 svarai. gyvūnui per dieną reikia tik maždaug dviejų svarų šieno arba 1,5 proc. jo svorio. Žolę sunku virškinti dėl jos pluoštinės prigimties. Alpaka turi skrandį su trimis kameromis, kad galėtų efektyviai atlikti darbą. Šis kupranugarių žinduolių skrandis taip pat išskiria rūgštis, kurios padeda virškinti grubesnį pašarą, kad galėtų gauti reikalingų maistinių medžiagų.

Alpakos plėšrūnai ir grėsmės

Didesni mėsėdžiai, gyvenantys tose pačiose Pietų Amerikos aukštumose, grobia šiuos gyvūnus. Tai apima lokius, sunaikinti vilkai ir kojotai . Nors jie turi mažai apsaugos nuo tokių plėšrūnų, jie turi ilgus kaklus, leidžiančius pamatyti artėjantį pavojų.

Kitose vietose šiems gyvūnams gresia vietiniai laukiniai gyvūnai, kurie gali būti pilki vilkai , naminių šunų pakuotės ir lapės . Jie gali balsuoti ir spjaudyti, kad išgąsdintų plėšrūnus.

Alpakų dauginimasis ir gyvavimo ciklas

Patelės neturi konkretaus veisimosi sezono. Vietoj to, kai jie veisiasi, tai sukelia dauginimosi procesą. Paprastai jie veisiasi kartą per metus, nes kūdikiui vystytis gimdoje reikia iki 345 dienų.

Šie gyvūnai vienu metu turi vieną kūdikį. Vidutinis naujagimio svoris yra nuo 8 iki 9 kg. Būdama maždaug 7 mėnesių motina atjunko kriają. Jaunuolės moterys bus pasirengusios poruotis nuo 12 iki 15 mėnesių. Vyrai lytiškai subręsta gana vėliau, būdami maždaug trejų metų amžiaus.

Sveiki gyvūnai gali gyventi net 20 metų. Viena nepaprasta alpaka gyveno iki 27 metų.

Alpakų populiacija

Didžiausia šių gyvūnų populiacija visame pasaulyje gyvena Andų kalnuose Peru. Tai sudaro daugiau nei 50 procentų visų jų.

Vienu metu XVI amžiuje rūšis beveik išnyko. Ispanijos įsibrovėlių į Pietų Ameriką atvežta liga beveik nesunaikino gyventojų, žuvo 98 proc. Be to, dėl užkariavimo likę gyvūnai turėjo persikelti į aukštesnę žemę, kur jie gyvena iki šiol.

XIX amžiuje naujakuriai iš Europos atrado rūšį ir nustatė, kad gyvūnas yra vertingas. Jie vertino gyvūnus už jų vilną ir auklėjo juos. Vėliau likę gyventojai pradėjo atsigauti ir galiausiai vėl tapo tvirti. Šiandien alpakos yra nėra išvardyti IUCN raudonajame nykstančių rūšių sąraše.

Peržiūrėti visus 57 gyvūnai, prasidedantys A

Įdomios Straipsniai